Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Purjelautailua hyisellä merellä vuoden pimeimpään aikaan – Tuuli Petäjä-Siren valmistautui kohti Tokion olympialaisia Helsingin edustalla: "Onhan tämä vähän ekstriimiä"

Tuuli Petäjä-Sirenin matkapäivät vähenivät kolmannekseen normaalivuodesta. Keskittyminen perusharjoitteluun on ollut helpompaa kotimaisemissa.

urheilu
Tuuli Petäjä-Siren
Mikko Ahmajärvi / Yle

Tähän vuodenaikaan Tuuli Petäjä-Siren on tuttunut harjoittelemaan huomattavasti lämpimämmissä vesissä.

Jouluaatonaattona Helsingin Lauttasaaressa meren lämpotila on plus neljä astetta. Aurinkoa ei ole näkynyt oikeastaan koko päivänä. Tuuli tuivertaa ja yllättävän vesisateen tuoma kalseus menee luihin ja ytimiin. Mieli tekisi vain käpertyä kotona takkatulen ääreen.

Mutta Tuuli Petäjä-Sirenille noin viiden metrin sekuntivauhtia puhaltava tuuli tarjoaa kuitenkin hyvän mahdollisuuden hakea purjehdustuntumaa pitkän fysiikkatreenijakson jälkeen. Sillä joulukuun hän on viettänyt enimmäkseen kovien fysiikkaharjoitusten parissa salilla ja soutulaitteella.

– Joulukuu ja vuoden pimein viikko. Onhan tämä vähän ekstriimiä, Petäjä-Siren itsekin naureskelee virittäessään purjelautaansa treenikuntoon.

Mutta keleistä viis, treenattava on. Petäjä-Sirenin vuosi 2020 on kulunut enimmäkseen kotimaassa treenatessa. Viime vuosina matkapäiviä on kertynyt noin 150 vuoteen, mutta nyt koronan tuomien rajoitteiden myötä leiri- ja kisapäiväreissut ovat kutistuneet kolmannekseen.

Neljänsiin olympiakisoihinsa valittu purjehtija olisi toki normaalitilanteessa viettänyt aivan toisenlaisen vuoden ennen Tokion kisoja. Mutta nyt hän yrittää löytää kuitenkin vain positiivisia asioita uudesta tilanteesta.

– Se on itse asiassa tuonut ihan älyttömän paljon positiivista, että matkustaminen ja reissurumba on jäänyt pois. Olen päässyt keskittymään enemmän perustreeniiin, perustekemiseen, Petäjä-Siren iloitsee.

Enemmän kotona vietettyjen harjoituspäivien tulokset ovat näkyneet myös jouluviikolla tehdyissä kuntotesteissä.

– Tein näin 37-vuotiaana omat ennätykset kaikissa, Petäjä-Siren iloitsee naurahtaen.

Tuuli Petäjä-Siren
Mikko Ahmajärvi / Yle

Hän on myös nauttinut paljon kesän ja syksyn aikana kotimaisesta sparrauksesta, jota nuoret ja nälkäiset purjehtijat ovat hänelle tarjonneet.

– Tuuli on ollut todella innoissaan nuorempien kanssa treenaamisesta, toteaa maajoukkueen päävalmentaja Joachim Wilenius.

Petäjä-Siren voitti Lontoon 2012 olympiakisoissa purjelautailussa hopeaa ja menestyminen on tietysti mielessä myös Tokiossa.

Kisastarttien vähyys olympialaisiin valmistautumisessa on yksi päävalmentajankin mukaan koronavuoden mukanaantuomia haittatekijöitä. Marraskuussa käydyt EM-kisat Portugalissa muistuttivat myös siitä, että olosuhteet voivat maailmalla on vaikka mitä.

– Suomessa ollaan treenattu paljon tasaisessa vedessä, enimmäkseen vähän kevyemmissä tuulissa. Portugalin EM-kisaviikkoon osui muutama ison aallokon päivä ja sitä on odotettavissa Japaniinkin. Joten pakko minun on hakea niitä olosuhteita seuraavan puolen vuoden aikana myös muualta, Petäjä-Siren pohdiskelee.

Hän toivoo pääsevänsä harjoittelemaan takaisin EM-maisemiin, Portugalin Vilamouraan, jo tammikuun aikana.

Lue myös:

Korona mylläsi purjehtija Tuuli Petäjä-Sirénin arjen uusiksi – "Ykkösprioriteettinä on terveys"

Tuuli Petäjä-Sirén nappasi Suomelle olympiamaapaikan MM-vesillä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat