Hyppää sisältöön

Nuoret Leijonat saa MM-välierässä vastaansa Ruotsin päivitetyn version – "Vähän paremmat pelaajat, vähän paremmin organisoitu"

Kari Piiroinen jatkaa Suomen maalilla varhain tiistaina Suomen aikaa pelattavassa MM-välierässä Yhdysvaltoja vastaan. Hyökkäykseen on sen sijaan tulossa muutoksia.

USA:n Trevor Zegras on tehtaillut viidessä ottelussa 15 tehopistettä. Kuva: Codie McLachlan / Getty Images

Nuoret Leijonat pelasi alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa 40 minuuttia vakuuttavinta peliään oikeaan aikaan, kun Ruotsi kaatui puolivälierässä.

Ottelun alku oli kuitenkin tahmea eikä Yhdysvaltain pyörremyrskyä vastaan tähän ole varaa. Välierä käynnistyy Suomen aikaa tiistaiaamuna kello 4.30.

Päävalmentaja Antti Pennanen kiitteli puolivälierän jälkeen joukkueen kollektiivista heräämistä ensimmäisellä erätuolla, mutta nyt henkinen valmius pitää olla kohdallaan alusta alkaen.

– Henkinen tila ja sen merkitys on hyvin, hyvin suuri, jotta on esimerkiksi kamppailuissa vahva, menee ensimmäisenä kiekoille ja voittaa irtokiekkoja, Pennanen totesi tiedotustilaisuudessa ottelun alla.

Nuorten Leijonien kapteeni Anton Lundell korosti, että vastuu valmistautumisesta on jokaisella pelaajalla. Pennanen antoi paljon kiitosta Ruotsi-pelin jälkeen juuri johtaville pelaajilleen.

Yksi ratkaisevia johtajan tekoja oli tasoittaa peli 2–2:een.

– Totta kai koitan auttaa kaikilla keinoilla, jos jollain on vähän vaikeampaa. Koetan olla esimerkki jäällä ja jään ulkopuolella ja saada sitä kautta jätkiä mahdollisimman paljon samaan kelkkaan, Lundell sanoi.

Pennanen arvioi, että välierävastustaja muistuttaa hyvin paljon viikonvaihteessa kaadettua länsinaapuria.

– USA on pelillisesti päivitetty versio Ruotsista: vähän paremmat pelaajat, vähän paremmin organisoitu joukkue taktisesti. He pitävät kovaa vauhtia, heillä on paljon taitavia pelaajia ja se näkyy ennen kaikkea ylivoimalla.

Yhdysvaltojen paras pistemies Trevor Zegras on takonut viiteen otteluun kuusi maalia ja 15 tehopistettä, kun Suomen ykkönen eli Lundell on onnistunut kasaamaan neljä maalia ja seitsemän tehopistettä.

Anton Lundell on Suomen paras pisteiden tekijä. Kuva: Codie McLachlan/Getty Images

Kummankin joukkueen erikoistilannetilastot ovat koko turnauksen kärkeä. USA on takonut ylivoimalla kahdeksan maalia yli 42 prosentin tehokkuudella, ja on tilaston ykkönen ennen Suomea.

Alivoimalla välierävastustaja on päästänyt vain yhden osuman.

Merkillepantavaa on, että yhdysvaltalaiset ovat joutuneet pelaamaan vajaalla vain 15 minuuttia koko turnauksessa, kun Suomi on kuluttanut aikaa kaakelilla 36 minuuttia.

– He voivat pitää kiekkoa ylivoimalla melko pitkäänkin, mutta sitten kun ruvetaan tekemään, niin he syöttävät kovaa ja laadukkaasti, mailojen alta ja mailojen väleistä. Oikea-aikainen sijoittuminen ja tietty kylmäpäisyys malttaa pelata oikein niitä tilanteita, ettei se tempo lähde viemään, Pennanen pohtii.

Suomen alivoima on päästänyt kolme maalia, kun vastustaja on päässyt yrittämään 19 kertaa. Pennasen luotto miesvajauksella pelaamiseen on vahva.

– Uskon, että hyvä alivoimamme ja itseluottamus siitä auttaa meitä ja olemme siihen varmasti valmiita. Jäähyttömyys on aika hyvä keino saada toisen ylivoima pois.

Ruotsia vastaan Nuorten Leijonien riveistä vahvan esiintulon teki Mikko Petman, joka oli elementissään ykkösketjun laidalla ottelun lopussa. Nelosketjusta ottelun aloittanut laituri pitänee uuden paikkansa USA:ta vastaan.

– Hän toi erinomaisen lisän ja paljon energiaa meidän ykkösketjuumme. Hän olisi voinut eilen tehdä kolme tai neljä maalia, Pennanen suitsutti.

Muuten kokoonpano pysynee valtaosin ennallaan. Pennasen mukaan Kari Piiroinen jatkaa maalilla ja puolustuksen peluutus pysyy samana.

– Hyökkäykseen tulee muutamia muutoksia, joku tulee sisään ja joku jää tässä vaiheessa sitten ikävä kyllä ulos.

Pennasen mukaan Nuoret Leijonat lähtee Yhdysvaltoja vastaan pitkälti samoin ketjukoostumuksin kuin mitä Ruotsi-ottelun lopussa nähtiin. Suomi tiivisti peluutustaan ja muokkasi ketjujaan.

Ykkösketjussa Petman vei Kasper Simontaipaleen paikan, joka pelasi viimeisessä erässä alle kaksi minuuttia. Puolivälierään 13:ntena hyökkääjänä lähtenyt Petteri Puhakka pelasi pelin lopussa kolmosketjun laidassa Roby Järventien paikalla, joka pääsi jäälle koko ottelussa vain viidessä vaihdossa, joista viimeinen oli toisessa erässä. Juuso Pärssisen johtama kakkosketju pysyi koko pelin ajan ennallaan.

Lue myös:

Nuoret Leijonat nousi kahden maalin takaa Ruotsin ohi ja eteni välieriin – Suomen sankariksi ottelun loppuhetkillä voittomaalin iskenyt Hirvonen

Nuorten Leijonien välieräpaikan ratkaissut Hirvonen ei tuskastunut, vaikka alkusarjassa kiekot pomppivat avopaikoista ohi maalin – asiantuntijalta imarteleva vertaus NHL-tähtiin

Nuorten Leijonien päävalmentaja paljasti, mitä Suomen pukukopissa tapahtui 0–2-tappioasemassa – vertasi tukalaa hetkeä vuoden 2016 mestarijoukkueen kokemuksiin