Suora

  • Power Stage, Rovaniemi
  • Elävä arkisto esittää
  • Lumilautailun parisuurpujottelu

Kommentti: FISin koronavilkusta patterit loppu – Suomen joukkueelle ei kerrottu Tour de Skin koronatapauksesta

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ei tiedottanut Tour de Skin koronatapauksesta tarpeeksi hyvin, kirjoittaa Yle Urheilun Kimmo Porttila.

hiihto
Hiihto, kuvituskuva
Kuvituskuva.Getty Images

Tour de Skin välipäivänä tiistaina tuli ilmi kiertueen ensimmäinen koronatapaus. Ranskalaisvalmentajan testi osoittautui positiiviseksi ja hänet passitetttin huonetoverinsa kanssa eristyksiin.

Pikatesti oli tehty jo sunnuntaina, mutta vielä maanantai-iltaankaan mennessä Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ei ollut informoinut asiasta Suomen joukkuetta.

Yle Urheilun paikan päällä tekemien tiedustelujen mukaan myöskään kiertueella mukana olevat suksifirmojen testaajat eivät olleet saaneet asiasta FISiltä tietoa.

Tieto Sveitsissä ilmenneestä koronatapauksesta tuli ilmi maanantaina ranskalaislehdeltä. Tieto tavoitti Tour de Skin hiihtäjät ja huoltojoukot Italian puolella, ja vasta nyt moni miettii, onko ollut mahdollisesti kontaktissa ranskalaisten valmentajien kanssa. FISin "koronavilkku" ei hälyttänyt, vaikkei sillä mitään varsinaista kännykkäsovellusta olekaan olemassa.

Linn Svahn
Kiertueen kolme ensimmäistä osakilpailua käytiin Sveitsissä. Getty Images

Val Müstairin etappien jälkeen jokainen Touria jatkava henkilö testattiin pikatestillä, sillä maahanpääsy Italiaan vaati negatiivisen koronatestituloksen. Pikatestien tulokset saatiin 20 minuutissa. Sunnuntaina FIS lupasi tiedottaa kaikista koronatuloksista iltakymmeneltä. Maanantai-iltaan mennessä tiedotetta ei ole kuulunut.

Kun Yle Urheilu tiedusteli FISiltä, miksei asiasta ollut kerrottu, kehotettiin tiedonjanoisia liittymään mukaan FISin virallisten tiedotteiden uutiskirjeeseen, jossa kerrotaan muun muassa paikkakuntien lumitilanteesta. FISin mukaan valmentajan kanssa lähikontaktissa olleita oli tiedotettu asiasta.

Kilpailujen turvallisuusmääräykset ovat järeät, mutta mistään varsinaisesta kuplasta ei voida puhua. Tourilla hiihdetään pääasiassa yhteislähtöjä, joissa 70 kilpailijaa hönkii ja köhii lähietäisyydellä toisistaan.

Urheilijat, valmentajat ja huoltajat on erotettu kisa-alueella tarkasti esimerkiksi toimittajista, mutta urheilijoiden ja suksihuoltajien kanssa toimivat suksifirmojen testaajat on majoitettu samaan hotelliin toimittajien kanssa. Kupla on siis olemassa vain kisa-alueella.

Kun järjestäjät eivät tiedä itsekään missä kukin on, olisiko syytä kertoa ajoissa tartunnoista kaikille?

Tour de Skillä on edessä vielä ainakin yksi koronavirustesti ennen Val di Fiemmen kisoja. FIS tiedottaa joka päivä pienistäkin asioista Whatsapp-ryhmänsä kautta, joka tavoittaa käytännössä kaikki Touria kiertävät henkilöt. Äkkiseltään se tuntuisi paremmalta tavalta varoittaa Tourille iskeneestä tarttuvasta kulkutaudista kuin uutiskirjeellä.

Lue myös:

Tour de Skillä ensimmäinen koronatapaus – kaksi ranskalaisvalmentajaa eristyksiin

Jasmi Joensuu valloitti Alpe Cermisin jo 14-vuotiaana, mutta Tour de Skille osallistuminen realisoitui vasta kuukausi sitten – "Se on ollut pienestä pitäen haave"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat