Asiantuntija näki Nuorten Leijonien nousussa täysin poikkeuksellisen elementin – löi pöytään myös kylmän faktan shokkitappiosta

Nuoret Leijonat kärsi MM-välierässä 3–4-tappion Yhdysvalloille.

Matthew Boldy vei Yhdysvallat 3–1-johtoon toisessa erässä. Kuva: Codie McLachlan/Getty Images

Edmontonin Rogers Place -areena täyttyi tiistaiaamuna Suomen aikaa murtuneista Nuorista Leijonista. Hyvästä taistelusta ja ennen kaikkea päätöserän mainiosta noususta huolimatta taululla komeilivat 3–4-lukemat – Yhdysvaltain hyväksi. MM-kultaunelma oli musertunut murheellisella tavalla, sillä USA:n voittomaalin iski Arthur Kaliyev vain minuutin ja kuusitoista sekuntia ennen päätössummeria. Tästä kahden maalin takaa tasoihin tullut Suomi ei enää noussut.

Vaikka Nuoret Leijonat esiintyi kaukalossa mainiosti, päästi se ehdottomasti liikaa maaleja omiin, muistutti Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi.

– Neljä päästettyä maalia on liikaa ottaen huomioon, että Suomella oli niin hyvä hallinta. Nyt Suomi päästi vähän halvalla USA:n maalintekoon, Juujärvi manasi.

Toisaalta hallintajaksot eivät tuottaneet toivotulla tavalla tulosta.

– Suomi olisi voinut olla nähtyä tehokkaampi. Hallinta ei realisoitunut niin hyvin maalipaikoiksi. Yleensä tällä tasolla kolme maalia pitäsi riittää voittoon.

Mainio alku

Kahdessa edeltävässä ottelussa Suomi oli hävinnyt avauserät Kanadalle 0–1 ja Ruotsille 0–2, mutta Yhdysvaltoja vastaan Nuoret Leijonat aloitti heti kurinalaisesti. Vaikka Alex Turcotte vei Yhdysvallat 1–0-johtoon, kuittasi Suomi johto-osuman nopeasti Kasper Simontaipaleen tasoituksella.

– Suomella oli ensimmäisestä erästä alkaen oikea tunnetila ja toimiva pelitapa näkyi pelaamisessa. Suomi hallitsi pitkiä pätkiä kenttäpeliä. Kaikki Suomen neljä ketjua pystyivät paineistamaan USA:ta todella hyvin ja riistämään kiekkoja.

Kasper Simontaival (kesk.) toi Suomen 1–1:een puolentoista minuutin kuluttua Yhdysvaltain avausosumasta. Kuva: Getty images

Toisessa erässä Suomelle sattui synkkä hetki ja Yhdysvallat pääsi kahden maalin karkumatkalle. John Farinacci iski 2–1-osuman läpiajosta ja vain alle puolitoista minuuttia myöhemmin Matthew Boldy vei USA:n ylivoimalla 3–1-johtoon.

– Pelin hallinnan kannalta kaikkein kriittisin maali oli toisessa erässä, kun peli oli täysin Suomen hallinnassa. Siinä tuli pieni nukahdus ja USA:n kolmossentteri pääsi hiipimän Ville Heinolan selän taakse ja siitä läpiajoon. Pienet yksittäiset nukahdukset maksoivat pelin Suomelle, Juujärvi harmitteli.

Päätöserässä Suomi nousi Ruotsi-ottelun tavoin kahden maalin takaa tasoihin. Ensin Simontaival onnistui toistamiseen ja hetkeä myöhemminRuotsi-ottelun sankari Roni Hirvonen runnoi pelin tasoihin.

Kaliyev laukoi Yhdysvallat kuitenkin 4–3-voittoon vain reilua minuuttia ennen päätössummeria.

– Viimeisessä maalissa tuolta sektorilta tuossa vaiheessa peliä pelaajat pitää olla paremmin merkattu. Merkkauspelaaminen kostautui kahdesti.

Kaikesta huolimatta Juujärvi piti Suomen esitystä mainiona.

– Suhteessa USA:n pelaamiseen Suomen pelaamisen rakenne, pelinopeus ja hyökkäyspään tehokkuus kolmella maalilla ja erittäin hyvällä pelaamisella olisi riittänyt ehdottomasti finaaliin, mutta siinä on myös se toinen puoli, eli maalinestopeli ja huolellisuus omassa päässä. Puolustussuuntaan peli nyt vähän petti. Mutta pelissä oli niin paljon hyvää, että vähän rajua koulua käytiin.

Ketjukaruselli pyöri aktiivisesti

Suomi oli tehnyt välierään turnauksen aiemmista peleistä tuttuun tapaan pieniä muutoksia ketjukoostumuksiin, mutta nyt muutoksia nähtiin aiempaa runsaammin kesken otttelun.

Ruotsi-pelin jälkeen ykkösketjuun noussut Mikko Petman sai tehdä toisessa erässä tilaa hänen paikalleen nousseelle Brad Lambertille. Ottelun lopussa Lambert palasi paikalleen alempiin ketjuun, kun ykkösketjuun palasi kaksi maalia tehnyt nelosketjussa aloittanut Kasper Simontaival.

– Läpi turnauksen Antti Pennanen valmennustiimeineen on hakenut toimivaa kokoonpanoa. Tosi aktiivista oli, ketjuvaihdoksilla saatiin pelin momentumia entisestään ja haettiin tehokkuutta, missä onnistuttiin.

Pennasen tapa vaihdella ketjuja on poikkeuksellinen. Vastaavaa ei ole suomalaisvalmentajilta juuri nähty MM-jääkiekossa.

– Suomalaisessa jääkiekossa on haettu aika stabiilisti turnauksessa ketjuja ja luotettu siihen, että yhteistyö kehittyy sitä kautta. Pennanen on varmasti valmentaja, joka pyrkii omalla toiminnallaan aktiivisesti ohjaamaan joukkueen tekemistä niin taktisella, henkisellä kuin peluutuksenkin puolella.

Hyvän turnauksen pelannut Brad Lambert, 17, pääsi pelaamaan Suomen ykkösketjussa Yhdysvaltoja vastaan. Kuva: Codie McLachlan/Getty Images

Yksi syy ketjujen pyörittämiseen voi johtua väliin jääneestä MM-leirityksestä. Koronaviruksen takia joukkue kokoontui yhteen vasta lentokentällä lähtiessään Edmontoniin. Suomessa vietetyn karanteenin aikana pelaajat harjoittelivat pienryhmissä.

– Sen vuoksi joudutaan aika paljon turnaussuoritusten antaa vaikuttaa. Jos ei ole mennyt ihan kuin on odotettu, se on näkynyt vastuun pienenemisenä ja toisinpäin.

Esimerkiksi tuloksentekijäksi joukkueeseen otettu Roby Järventie oli sivussa välierästä. Järventie ei tehnyt tehopisteitä pelaamissaan viidessä ottelussa.

Pronssiottelussa vastassa nöyryytetty Venäjä

Suomi kohtaa ensi yönä puoli yhden aikaan pronssiottelussa nöyryytetyn Venäjän, joka hävisi MM-välierässä Kanadalle rumin 0–5-lukemin. Juujärvi uskoo, että pronssiotteluun valmistautuminen on kuitenkin murskatappion kokeneelle Venäjälle Suomea helpompaa.

– He hävisivät pelin niin selkeästi, että heillä on vain parannettavaa. Suomella on alla tälläinen ottelu, jossa joukkue tulee loistavan pelaamisen jälkeen tasoihin ja on pelin päällä pitkiä pätkiä ja sitten tulee shokkitappio. Kasaaminen on todella kovan työn takana.

Kanadalle koetusta tappiosta huolimatta Venäjä ei ole mikään heittopussi.

– Venäjältä löytyy yksilötaitoa todella paljon. Venäjä oli ennen MM-turnausta omissa papereissani suurin mestarisuosikki Kanadan lisäksi.

Juujärvi uskoo kuitenkin, että Suomi ehtii halutessaan valmistautua myös MM-pronssiotteluun.

– Aika harva pääsee kuitenkaan MM-mitalista pelaamaan. Mitali tälle joukkueille olisi hyvä onnistuminen ja mukava päätös turnaukselle.

Juttua korjattu 11.50: Matthew Boldy vei toisessa erässä USA:n ylivoimalla 3–1-johtoon, ei 3–2.

Lue myös: