Suora

 • Naisten viesti, Nove Mesto
 • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
 • VM på skidor, herrarnas backhoppning, kval (svenskt referat)
 • Miesten mäkikarsinta HS 137
 • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
 • Yleisurheilun halli-EM, 1. päivä
 • Inomhus-EM i friidrott, torsdag (svenskt referat)
 • Palkintojenjako
 • Urheiluruutu
 • Yleisurheilun halli-EM
 • Urheiluruutu
 • Elävä arkisto esittää

Joonas Korpisalo nousi NHL:n pudotuspelien tähdeksi sensaatiomaisessa pelissä – nyt hänellä on elämänsä mahdollisuus, mutta nurkan takana vaanii vaara: "Pakko olla parempi"

Suomalaismaalivahti Joonas Korpisalo on joutunut opettelemaan kärsivällisyyttä taipaleellaan NHL:ssä.

NHL
Joonas Korpisalo gör en räddning.
Joonas Korpisalo teki viime elokuun pudotuspeleissä NHL:n torjuntaennätyksen.icon Sportswire / All Over Press

Columbus Blue Jacketsin suomalaisella maalivahti-ässällä Joonas Korpisalolla on ollut kunnolla aikaa valmistautua NHL-kauden 2021 haasteisiin. NHL:n pudotuspelikuplan jälkeinen aika sujui Suomessa, jonne Korpisalo matkasi välittömästi Columbuksen pudottua ensimmäisellä pudotuspelikierroksella elokuussa. Mitään kauden "päättäjäisiä" ei joukkueessa pidetty, vaan pelaajat erkanivat Toronton kuplasta välittömästi omille teilleen.

– Kolme viikkoa otin vapaata pudotuspelien jälkeen ja pohdiskelin pudotuspelien tapahtumia ja miksi meille kävi niinkuin kävi. Tämän jälkeen takaisin vaan "hevosen selkään" ja hommiin, Joonas Korpisalo muistelee Yle Urheilun haastattelussa.

– Suomeen tullessa oli todella tyhjä olo. Omasta koneesta oli otettu kaikki irti eikä riittänyt siltikään. Toisaalta joukkueesta olisi ollut ehkä hieman vielä revittävissä irti, hän pohtii.

Joonas Korpisalo, 26, starttaa uuteen kauteen takanaan hienosti sujunut henkilökohtainen pudotuspelirupeama. Kaksi nollapeliä, NHL:n yhden ottelun torjuntaennätys sekä iso vastuu Columbuksen veräjän suulla antoivat kunnon lisäbuustin kaudelle 2021.

– Totta kai haluan onnistua uudelleen. Työ jatkuu kuitenkin koko ajan, se ei lopu koskaan. Vielä on paljon asioita, joita pitää henkilökohtaisesti parantaa, hän muistuttaa aiheellisesti.

Korpisalo harjoitteli syksyn aikana päivittäin tiiviisti suomalaisen virkaveljensä, Chicago Blackhawksin Kevin Lankisen kanssa. Kaksikon treenauttajana oli usein pitkän linjan maalivahtivalmentaja Marko Torenius.

– Mitään erityistä yhtä ominaisuutta en ole pyrkinyt kehittämään omassa pelaamisessa. Pikkujuttuja olen tehnyt ja siitä se pelaamisen iso kuva sekä kokonaisuus rakentuvat, Korpisalo taustoittaa.

Korpisalon viimeisimmästä pudotuspeliottelusta on kulunut lähes viisi kuukautta. Kun NHL-joukkueet eivät pelaa myöskään yhtään harjoitusottelua ennen kauden 2021 alkua, on hinku maalin suulle jo armoton.

– Pelihalut ovat kovat. Tässä vaiheessa kautta on normaalisti pelattu jo monta peliä. Onhan tämä aika hassu tilanne, mutta nyt on kiva päästä jo pelaamaan.

Samaan aikaan kun Korpisalo harjoitteli Helsingin hiljaisissa jäähalleissa omalla ajallaan läpi syksyn, pyöri esimerkiksi SM-liiga täydessä vauhdissa.

– Syksyn aikana mietin joskus ihan vain ajatuksena, että olisipa kiva pelata. Tämä on ollut kuitenkin hyvää aikaa kehittää itseään ja hioa pieniä asioita omassa pelissä. Kyllä tässä ehtii varmasti pelata, Columbus-vahti toteaa.

Joonas Korpisalo gör en räddning mot Toronto.
Joonas Korpisalolla on takanaan uran paras kausi.�Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Uran parhaat pelit kovimmassa paikassa

Kuudennen kautensa NHL:ssä aloittava Joonas Korpisalo otti viimeistään viime kaudella ison askeleen kohti NHL:n maalivahtieliittiä. Hänet valittiin jo runkosarjan aikana liigan tähdistöpeliin, mutta ilkeä polvivamma ja sitä seurannut leikkaus pilasivat osan runkosarjasta.

Pudotuspeleissä Korpisalo löikin pöytään huimat näytöt Columbuksen veräjällä. Pudotuspelien torjuntaprosentti (94,1) sekä päästettyjen maalien keskiarvo (1,90 maalia per ottelu) olivat vakuuttava osoitus suomalaismaalivahdin kyvyistä, kun vastajoukkueissa rymisteli maailman eliittihyökkääjiä. Columbuksen pudotti jatkosta Tampa Bay Lightning, joka eteni lopulta mestariksi asti.

Korpisalon pudotuspelinäyttöihin kuului NHL-historian yhden ottelun torjuntaennätys (85 torjuntaa) Tampa-sarjan avauspelissä.

– Sain varmastikin urani parhaat pelit kovimpaan mahdolliseen paikkaan, esimerkiksi Toronto -sarjan neljännessä pelissä sain parhaan irti kovassa paikassa. Siinä mielessä on oltava tyytyväinen, mutta ei sitä enempää miettinyt, Korpisalo sanoo.

– Halusin vain nauttia pelaamisesta, pitää hauskaa aina kun pääsin pelaamaan sekä pelata joka kerta niin hyvin kuin pystyin.

NHL:ään syksyllä 2015 siirtyneen Korpisalon kehitys on johtanut vihdoin huippuesityksiin maailman johtavassa jääkiekkoliigassa.

– Olen itse tiennyt koko ajan sen, että pystyn pelaamaan huipputasolla, sillä onhan tässä jonkin verran kilometrejä takana. Pelaaminen ei ole ollut riittävän tasaista, mutta viime kaudella pääsin vihdoin kunnon rytmiin, hän toteaa.

Pelaamisen rytmi löytyi siitäkin huolimatta, että Korpisalo oli poissa polvileikkauksen takia kauden 2020 runkosarjapeleistä lähes kaksi kuukautta.

NHL-ura oikealla suunnalla

Joonas Korpisalo on saanut todeta ettei nuoren maalivahdin tie NHL-joukkueen säännöllisesti pelaavaksi maalivahdiksi tapahdu koskaan hetkessä. Hän sai tottua ensimmäisten kausiensa aikana automaattisesti siihen, että venäläisvahti Sergei Bobrovski on Columbuksen hierarkiassa selkeä ykkönen. Korpisalon urakehitys NHL:ssä muistuttaa hieman vaikkapa Nashvillen Pekka Rinteen tai Rinteen Nashvillessa haastaneen Juuse Saroksen urapolkua.

Korpisalo kokee, että oma NHL-ura on oikealla suunnalla.

– Näkisin asian juuri näin. Aika monta kautta ehdin olla selkeästi kakkosvahtina ja odottelin omaa paikkaani joukkueessa. Siinä sain opetella kunnolla, mitä on kärsivällisyys, Korpisalo painottaa.

– Nyt olen päässyt näyttämään taitoni ja tie on vain eteenpäin. Nyt on otettava oma paikka joukkueessa, hän jatkaa.

Jokereiden kiekkokoulun kasvatti haluaa muistuttaa maalivahdin usein todella kivikkoisesta tiestä NHL:ssä. Näyttöpaikkoja ei tule kohdalle montaa.

– Kun nuori maalivahti menee NHL:ään, täytyy olla henkisesti todella vahva sekä kärsivällinen, sillä se on kova koulu. Kun maalivahti saa näyttösaumansa, niin rehellisesti sanottuna siinä on onnistuttava, Korpisalo lataa suoraan.

– Kärsivällisyys on isoin ja tärkein juttu. Minulla meni muutama vuosi oppia tämä.

Joonas Korpisalo.
Pystyykö Joonas Korpisalo pitämään paikkansa Columbuksen ykkösvahtina?Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Latvian Elvis kirittäjänä

Uuden kauden alkaessa Joonas Korpisalon olisi todistettava NHL:ssä, etteivät viime kauden erinomaiset otteet olleet pelkkä sattuma, pelkkä yhden kauden täysosuma.

– Näyttöhaluni on kova. Joka kerta kun lätty putoaa jäähän, silloin vedetään juuri niin kovaa kuin pystyy. Haluan näyttää, että uralla mennään vielä eteenpäin ja minusta löytyy vieläkin parempi maalivahti jäälle, Korpisalo painottaa.

Vieläkin paremmaksi maalivahdiksi Korpisalolla on omien sanojensa mukaan vielä paljon työsarkaa edessä.

– Huippumaalivahdeilla hyvän ja huonon päivän ero on todella pieni. Juuri siinä olisi minulle kehityskohdetta jatkossa.

Korpisalo joutuu pelaamaan paineen alla koko ajan, sillä kirittäjä omassa joukkueessa on läsnä joka päivä. Latvialaisvahti Elvis Merzlikins täydentää erinomaisesti Columbuksen luotettavan maalivahtiduon.

– Yhteistyömme toimii hienosti. Kun vierellä on noin hyvä maalivahti, se ajaa myös itseään eteenpäin. On pakko olla parempi kuin se toinen joka hetki, treeneissäkin. Tämä on paras tapa päästä itsekin eteenpäin, Korpisalo sanoo.

Columbuksen suomalaisvahti uskoo, ettei joukkueensa pelaamisen iso kuva juurikaan muutu, kun kiekko putoaa pian jäähän NHL:ssä.

– Me olemme joukkue iso J:llä. Tässä asiassa olemme liigan terävintä kärkeä: pelaamme ja puolustamme viisikkona. Se on joukkueemme pelaamisen ydin kovan työnteon ohella.

Entä Columbuksen hyökkäys, jota on kritisoitu jo pitkään tasapaksuudesta?

– Saimme joukkueeseen hieman tulivoimaa lisää sekä Koivun Mikko tuomaan kokemusta ja tietotaitoa lisää, Joonas Korpisalo pohtii kauden 2021 kynnyksellä.

Lue myös:

Kommentti: Jarmo Kekäläisen Columbus jälleen painajaismaisessa tilanteessa – ykkössentteri haluaa jättää seuran juuri NHL-kauden kynnyksellä

Columbuksen ja Korpisalon kausi päättyi – Tampa Bay nousi kahden maalin takaa jatkoaikavoittoon

NHL-ennätyksen tehnyt Korpisalo muistaa uskomattoman maratonottelun pitkään: "Viisi kiloa lähti ainakin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat