Tunturirallin pitkäaikainen kilpailunjohtaja Heikki Poranen: ”Olivier Hugla oli seikkailija sanan varsinaisessa merkityksessä”

Tomin nuoteista -podcastin uusimmassa jaksossa, joka ilmestyy keskiviikkona 6. tammikuuta, pureudutaan Tunturiralliin.

urheilu
Juha Salo kuvassa
Tomi Hänninen

Tuoreimmat rallipodcastit ja -videot sekä -uutiset löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Tunturiralli on kiistatta rallin SM-sarjan eksoottisin kilpailu. Vaikka Tunturirallin luonne on muuttunut vuosien varrella todella paljon, on jäljellä vielä aimo annos alkuperäistä tunnelmaa. Vielä 60-luvulla reittikin määräytyi hyvin eri tavalla kuin tänä päivänä.

– Alkuvuosina ratamestari teki periaatteessa reittiä sitä mukaa kuin kilpailu eteni. Ei kisaa pystynyt silloin rakentamaan alusta loppuun etukäteen, kuten nykyisin tehdään. Itse ajoin ensimmäiset Tunturini junioreissa ja kisa kesti puolitoista päivää yhteen putkeen.

Vaikka Tunturirallin kilpailunjohtaja Heikki Poranen oli kansallisella tasolla lahjakas kuljettaja, siirtyi hän ratin takaa kisan johtotehtäviin hyvin varhaisessa vaiheessa.

– Minulla oli päässä sellainen ikioma nopeusrajoitin. Aina kun tuntui menevän kovaa, joku vaisto käski nostamaan kaasua. Ajattelin, että ralliin on turha hakata sen enempää rahaa ja siirryin järjestäjien puolelle.

Ensimmäinen kokemus kilpailun organisoimisesta tuli silloisen ratamestarin Matti Ahon apumiehenä.

Valtteri Bottas Tunturi-rallitestit
Jussi Jäkälä/Yle

– Muistan hyvin kun siihen aikaan ajettiin vielä Sevettijärven todella pitkä erikoiskoe. Silloin ei ollut lähdön ja maalin välillä mitään yhteyksiä. Menimme Kaamasen kylän postitoimistoon ja Matti otti sieltä puhelun Näätämön kauppaan, mikä sijaitsi erikoiskokeen maalipäässä. Matti ilmoitti, että viiden minuutin päästä laitetaan autot liikkeelle, johon kaupalta vastattiin, että täällä laitetaan sitten puolentoista tunnin kuluttua kahvit tulille.

Myös Sevettijärven erikoiskokeen asukkaat olivat tuohon aikaa hengessä mukana, eikä turvallisuuden kanssa tarvittu mitään suuria toimenpiteitä.

– Kaikille taloille oli jaettu kirjeet, että tiettynä päivänä ei saanut lähteä mihinkään. Se sana piti, kun niin oli sovittu. Järjestysmiehiä ei tarvittu yhtään kappaletta.

Olivier Hugla on jäänyt kaikkien mieleen

Yksittäisistä kuljettajista yksi on jäänyt erityisesti mieleen. Ranskalainen lääkäri Olivier Hugla kävi harrastamassa kisan läpi usean vuoden ajan, mutta ei koskaan ajanut tosissaan kelloa vastaan.

Valtteri Bottas Tunturi-rallitesti
Jussi Jäkälä/Yle

– Huglalla oli sellainen piirre, että suoraan hän ajoi hyvin, mutta mutkan tullessa vastaan autossa kävi kädet kuin tynnyrinpesijällä. Alunperin löysin Huglan yhdestä rallista Ruotsissa. Ihmettelin, että mikä ranskalainen siihen viereen oikein tuli hiippailemaan. Luulin, että kyseessä on kovakin kuljettaja, joten aloin tehdä diiliä Tunturirallin ajamisesta”.

Lopulta Hugla osoittautui todellakin pelkäksi harrastajaksi, ja sitäkin normaalia kovemmalla merkityksellä.

– Eräänä vuonna Hugla oli mennyt suoraan toisella erikoiskokeelle. AT-henkilöiltä tuli viesti, että hänet pitää hylätä. Minä sanoin, että ette varmasti hylkää. Parempi oli pitää hänet siellä reitillä, ettei tarvinnut maksaa kaikkia syömisiä hotellilla”, muistelee Poranen naureskellen.

– Ei Hugla edes ajanut aina kaikkia erikoiskokeita. Keksimme hänelle omia aikoja, sillä eihän sillä ollut mitään merkitystä. Parempi vain, että sai harrastaa mukana”.

Eksotiikka vetää huippunimiä

Tänäkin vuonna SM-sarjan avaavan Tunturirallin eksotiikka on maailmanlaajuisesti tiedossa. Tapahtuma ajetaan 14.-16. tammikuuta Rovaniemellä.

Valtteri Bottas Tunturi-rallitestit
Jussi Jäkälä/Yle

– Yhtenä vuonna meillä oli jopa Safari-rallin kanssa yhteinen kilpailukutsu. Siinä oli todelliset vastakohdat.

– Kyllä Tunturin taika vetää edelleen puoleensa. Meillä ovat ajaneet kaikki suomalaiset formulakuskit, viimeisenä tämän hetken kirkkain tähtemme Valtteri Bottas, joka on mukana nyt jo kolmatta kertaa”.

Tomin nuoteista -podcastin uusimman jakson voi kuunnella täältä.

Lue myös:

Valtteri Bottas osallistuu jälleen Tunturiralliin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat