Hyppää sisältöön

Nuorten Leijonien yllättäjä nousi turnauksen eliittiin ja kisojen parhaaksi puolustajaksi – lue tästä pronssijoukkueen pelaaja-arviot

MM-pronssille yltäneessä Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueessa oli kolme huippuonnistujaa, jotka kuuluivat turnauksen eliittipelaajiin.

Topi Niemelä ihastutti kiekollisilla taidoillaan nuorten MM-kisoissa. Kuva: Pasi Mennander/Leijonat.fi

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Juha Juujärvi ja toimittaja Kirsi Teiskonlahti arvioivat Nuoret Leijonien onnistumisen pelaaja pelaajalta odotuksiin, rooliin ja joukkueen suorittamisen tasoon nähden. Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue voitti MM-pronssia kaadettuaan Venäjän 4–1 Edmontonissa.

Huippuonnistujat, turnauksen eliittipelaajat

Anton Lundell, keskushyökkääjä

Suomen ykkössentteri, johon kohdistui valtavat odotukset ennen MM-kisoja. Lundellilta odotettiin johtajuutta ja tehoja, ja niitä joukkueen kapteeni toimitti. Lundell oli Suomen joukkueen tehokkain pelaaja pisteillä 6+4=10 ja yksi turnauksen parhaista aloittajista. Lundell oli ratkaiseva pelaaja tärkeillä hetkillä iskemillään maaleilla ja näytti ykköskentän kanssa pelillistä esimerkkiä Nuorille Leijonille läpi turnauksen. Teki puolivälierässä Ruotsia vastaan 2–2-tasoitusmaalin kolmannessa erässä ja syötti 3–3-tasoitusmaalin välierässä Yhdysvaltoja vastaan. Pronssiottelussa Lundell toi Suomen tasoihin ja niittasi pelin ratkaisseen 3–1-maalin tyhjiin.

Topi Niemelä, puolustaja

Kakkospakkiparissa ja ylivoimalla pelannut Niemelä sai turnauksessa runsaasti jääaikaa, eikä suotta. Niemelä pelasi erinomaiset kisat. Hänen tasonsa tuli positiivisena yllätyksenä, sillä ei lyönyt itseään syksyllä kunnolla läpi tuloksen tekijänä liigatasolla seurajoukkueessaan Kärpissä. Oli varma kiekollisena ja näytti osaamisensa hyökkäyspäähän. Seitsemään peliin iski tehot 2+6=8. Tehojen lisäksi Niemelän erityisvahvuuksiin kuului pelin avaaminen, jossa hän oli turnauksen parhaimmistoa. Niemelä on kaiken lisäksi syntynyt vuonna 2002, eli hän saa ikänsä puolesta edustaa Suomea ensi vuonnakin nuorten MM-kisoissa. Valittiin ansaitusti kisojen parhaaksi puolustajaksi.

Ville Heinola kantoi suurta vastuuta Nuorten Leijonien puolustuksessa vielä senkin jälkeen, kun sai osumaa käteensä Kanadaa vastaan alkusarjassa. Kuva: Pasi Mennander/Leijonat.fi

Ville Heinola, puolustaja

Heinola oli Lundellin ohella Suomen pelaajista se, jolta odotettiin eniten. Oli varmasti kiekollisesti turnauksen näkyvimpiä pelaajia ja kokonaisuudessaankin lähellä eliittiä. Heinolan loistoa himmensi hiukan muutamat pahat kiekonmenetykset ja takaiskut omiin sekä tehottomuus hyökkäyspäässä. Maaleja ei tullut, vaikka puolustaja laukoi seitsemässä ottelussa 29 kertaa kohti maalia. Pelasi silti kokonaisuudessaan erinomaisen turnauksen. Käytti rohkeasti vahvuuksiaan hyväksi, antoi tukensa Suomen hyökkäyksiin ja hoiti pääosin oman pään tilanteet kunnialla. Heinola pelasi Suomen ykköspakkiparissa ja ylivoimassa. Puolivälierässä Suomen taistelun ilmentymä, kun pelasi hyvällä tasolla huikeat 28 minuuttia, vaikka jätti edellisen ottelun Kanadaa vastaan kesken saatuaan kiekon käteen blokkaustilanteessa. MM-kisoista kirjoittanut media valitsi Heinolan ainoana suomalaisena kisojen tähdistökenttään.

Lue myös:

Hyvin tai yli odotusten onnistuneet

Roni Hirvonen, laitahyökkääjä

Hirvonen nousi ykkösketjuun alkusarjan ensimmäisen pelin lopulla ja täydensi erinomaisesti Suomen vaarallisimman ketjun. Monipuolinen ja älykäs pelaaja. Jakoi hienoja syöttöjä ja karvasi sinnikkäästi. Alkusarjassa lukuisia maalipaikkoja, joista ei vielä osunut, mutta nousi pudotuspeleissä ratkaisijan rooliin. Teki puolivälierässä ensin vahvan maskin tasoitukseen ja iski sitten voittomaalin. Välierässä runnoi 3–3-tasoitusmaalin Yhdysvaltoja vastaan.

Kari Piiroinen, maalivahti

Suomi lähti turnaukseen kolmella tasavahvalla maalivahdilla, joista Piiroinen vei ykköstorjujan paikan. Pelasi tasaisen varmasti, mutta ei päässyt missään ottelussa varsinaiseen jumalmoodiin. Rauhallinen tyyli henki luotettavuutta, vaikka antoi välillä helpohkoja irtokiekkoja. Kylmäpäinen ja pystyi pitämään pelinsä hyvin kasassa, vaikka Ruotsi- ja Yhdysvallat-otteluissa laukauksia tuli ajoittain vain harvakseltaan. Voitti turnauksen ennakkoon kovimmista maalivahdeista Ruotsin Hugo Alnefeltin ja Venäjän Jaroslav Askarovin sekä haastoi hyvin välierässä Spencer Knightin, joka torjui Yhdysvallat lopulta mestaruuteen asti.

Kasper Simontaival piti Suomen unelman elossa MM-välierässä Yhdysvaltoja vastaan. Kuva: Getty images

Kasper Simontaival, laitahyökkääjä

Pääosin ykkösketjun laidassa ja ykkösylivoimassa pelannut Simontaival oli Suomen parhaita pistemiehiä tehoillaan 4+3=7. Suomen nousun kasvot välierässä Yhdysvaltoja vastaan kahdella maalillaan, vaikka aloitti pelin nelosketjussa. Simontaival loi paikkoja taidokkailla oivalluksillaan ja hakeutui vahvasti maalille, josta onnistui myös tekemään maalinsa. Vielä liikaa vaarallisia tai helppoja menetyksiä, mutta kehityksen jatkuessa on ensi vuonna turnauksen johtavia hyökkääjiä.

Santeri Hatakka, puolustaja

Hatakka pelasi tasapainoiset kisat ykköspakkiparissa Heinolan vierellä ja sai vastuuta alivoimalla. Hoiti puolustuspään velvoitteet hyvin ja voitti kamppailuja miehekkäästi. Väläytteli kiekollista osaamistaan ja luisteluvoimaansa.

Eemil Viro, puolustaja

Suomen kakkospakkiparissa pelannut Viro paransi otteitaan huimasti pudotuspeleihin. Viron pelaaminen on tasapainoista ja vaivattoman näköistä erinomaisen liikkeen ja pelipään ansiosta. Virolla on kaikki mahdollisuudet murtautua huippupuolustajaksi, mutta se vaatii pelaamista isossa vastuussa ja erityisvahvuuksien rohkeampaa hyödyntämistä, kuten Ruotsi-pelin 3–2-kavennusmaalissa.

Mikael Pyyhtiä, laitahyökkääjä

Pyyhtiä sai vastuuta kakkos- ja kolmosketjuissa sekä alivoimalla. Pelasi ennakkoluulottomasti ja vastuullisesti. Oli useassa pelissä näkyvästi esillä energisellä pelillään ja hyvillä hyökkäyspelin oivalluksillaan.

Täyttivät paikkansa

Juuso Pärssinen, keskushyökkääjä

Suomen kakkossentteri pelasi pääosin hyvät kisat. Teki hirvittävän määrän töitä molemmissa päissä kenttää. Petrattavaa Pärssisellä on aloituksissa. Voitti aloituksista puolet kahdessa pelissä. Muissa otteluissa aloitusprosentti jäi alhaisemmaksi. Pärssinen pelasi koko turnauksen kakkosketjussa ja Suomen toisessa ylivoimaviisikossa. Siihen nähden tehot 2+2 jäivät vaisuiksi.

Aku Räty, laitahyökkääjä

Kolmosketjussa pelanneen Rädyn turnaus sujui vaikeaan alkukauteen peilaten melko hyvin. Toi liikkeellään ja energiallaan hyvän lisän ketjuunsa, mutta kaipaa peliinsä vielä itseluottamusta ja tehokkaampia kiekollisia ratkaisuja. Sai vastuuta läpi turnauksen Pärssisen johtamassa ylivoimassa. Iski alkusarjassa kaksi maalia, joista toisen hienolla ohjauksella ylivoimalla.

Brad Lambert, laitahyökkääjä

Vasta 17-vuotias taitava hyökkääjä, jolla on ikänsä puolesta edessään vielä kahdet nuorten MM-kisat. Lambert pelasi pääosin kakkosketjussa ja -ylivoimassa. Ihastutti hyökkäyspään taidoillaan ja sulavalla liikkeellään, mutta nousut hyökkäysalueelle jäivät osin yksin yrittämiseksi ja niistä seurasi kiekonmenetyksiä. Lambertin peli kuitenkin parani turnauksen edetessä ja hän näytti lahjakkuuttaan myös pelintekijänä.

Kasper Puutio syötti MM-turnauksessa kaksi maalia. Kuva: Pasi Mennander/Leijonat.fi

Kasper Puutio, puolustaja

Pelasi Suomen kakkospakkiparissa ja pääsi turnauksen edetessä Suomen ykkösylivoimaan. Juuri ylivoimalla pääsi loistamaan jakamalla hienoja syöttöjä hyökkääjille. Yhdysvallat-välierässä antoi kaksi ykkössyöttöä takaa-ajomaaleihin. Kamppailupelaamisessa vielä ajoittain vaikeuksissa, mutta on tärkeä palanen ensi vuoden joukkueessa.

Samuel Helenius, keskushyökkääjä

Helenius johti nelosketjua ja oli Suomelle tärkeä alivoimapelaaja MM-kisoissa. Selvisi omasta roolistaan pääosin hyvin. Slovakia-ottelussa bonuksena kaksi maalia. Miinuspuolella 18 jäähyminuttia ja vain 50 prosentin onnistumisprosentilla kauhotut aloitukset. Ison ja vahvaluonteisen sentterin tärkeimpiä kehityskohteet ovat nopeustaitavuus ja puolustusalueen peli. Tärkeä pelaaja ensi vuoden joukkueessa.

Henri Nikkanen, keskushyökkääjä

Nuorten Leijonien kolmossentteri pelasi tasaiset kisat. Suomen joukkueen toiseksi paras aloittaja 61,84 prosentillaan. Ylivoimavastuutakin saanut Nikkanen teki tehot 2+1=3. Otti mustelmia maalin edessä maskissa pelatessaan. Nikkasen pelaamista vaikeutti varmasti se, ettei hänen ympärilleen löytynyt pysyviä ketjukavereita ja tarvittavaa kemiaa.

Mikko Petman teki pronssiottelun voittomaalin. Se oli Petmanin ainoa osuma MM-kisoissa. Kuva: Pasi Mennander/Leijonat.fi

Mikko Petman, laitahyökkääjä

Pelasi turnauksen pääosin nelosketjun laidalla. Työmäärä, luisteluvoima ja fyysinen peli tekivät vaikutuksen. Petmanilla on potentiaalia tuloksen tekemiseen, mutta nyt kiekko poltteli ratkaisupaikoissa. Pronssipelissä sai palkinnon ohjaamalla 2–1-voittomaalin.

Mikko Kokkonen, puolustaja

Suomen varakapteeni, joka pelasi kakkospakkiparissa. Perusvarmaa tekemistä omassa päässä. Kokkonen oli tärkeässä roolissa myös joukkueen sisällä, josta kertoo valmennuksen valinta joukkueen parhaimmistoon. Kokkoselta toivoisi seuraavaa askelta ja hallittua pelirohkeutta kiekollisessa pelaamisessa.

Matias Mäntykivi, laitahyökkääjä

Pelasi turnauksessa pääosin 13:ntena hyökkääjänä hajavaihtoja. Pronssiotteluun sai paikan kolmosketjuun ja toi hyökkäykseen tarvittavaa lisäenergiaa. Oli kahdella syötöllään todella tärkeässä roolissa pronssipelin voitossa.

Benjamin Korhonen, laitahyökkääjä

Pääsi pelaamaan ensimmäisen ottelunsa vasta kolmannessa ottelussa Slovakiaa vastaan nelosketjussa. Tuli valtavalla energialla avauspeliinsä, oli lähellä iskeä maalin, mutta kirjautti kaksi syöttöpistettä. Ennakkoluulotonta ja tasapainoista pelaamista.

Petteri Puhakka, laitahyökkääjä

Pelasi turnauksen pääosin nelosketjun laidalla.Luotettava energiapelaaja, joka pystyi tukemaan viisikon pelaamista. Itseluottamus ja määrätietoisuus kiekollisessa pelaamisessa jäi hiukan vajaaksi.

Matias Rajaniemi, puolustaja

Rajaniemi hääri Suomen seitsemäntenä puolustajana yhtä ottelua lukuun ottamatta.Suoriutui hajavaihdoistaan hyvin.

Roope Taponen, maalivahti

Suomen kakkosmaalivahti, joka pääsi pelaamaan vain yhden ottelun alkusarjassa Sveitsiä vastaan. Taponen otti tärkeitä koppeja pelin alkupuolella, kun ottelu oli vielä maalien valossa tiukka.

Roby Järventien rooli jäi ennakoitua pienemmäksi, kun tulosta ei alkanut turnauksen alussa tulla. Kuva: Pasi Mennander/Leijonat.fi

Pettymys

Roby Järventie, laitahyökkääjä

SM-liigassa todella hyvän syksyn pelannut Järventie tuli joukkueeseen tuloksentekijäksi, mutta jäi kiikaritehoille. Aloitti turnauksen ykkösketjusta ja sai vastuuta ykkösylivoimassa, mutta putosi pelien edetessä ketjuhierarkiassa, eikä saanut enää ylivoimavastuuta. Tuloksesta ja itseluottamuksesta elävälle pelaajalle vastuun pienentäminen jo turnauksen alkuvaiheessa oli henkisesti liian kova kolaus. Katseli välierän katsomosta. Pronssiotteluun lähti 13:ntena hyökkääjänä, mutta kolmosketjussa kentälle päästyään teki hommansa nöyrästi taistellen.

Ei arviota

Vähäisen peliajan vuoksi arvioita ei jaettu puolustaja Ruben Rafkinille. Rafkin oli Suomen kokoonpanossa seitsemäntenä puolustajana vain alkusarjan ottelussa Sveitsiä vastaan ja kokonaispeliaika turnauksessa jäi alle kahteen minuuttiin.

Ilman arviota jää myös Suomen joukkueen kolmosmaalivahti Joel Blomqvist, joka toimi luukkuvahtina pronssiottelussa.

Muokattu 6.1.2021 kello 7.48: Lisätty tieto, että Heinola valittiin tähdistökenttään.

Lue myös:

.
.