Hyppää sisältöön

Se on siinä! Nuoret Leijonat vei MM-pronssimitalit Edmontonista – kapteeni Lundell nousi taas esille tukalassa tilanteessa

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue voitti pronssia Edmontonin MM-kisoista. Venäjä kaatui turnauksen viimeisessä ottelussa 4–1.

Nuoret Leijonat pääsi juhlimaan MM-pronssia Edmontonissa. Kuva: Codie McLachlan/Getty Images

Nuoret Leijonat palasi mitalikantaan alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-kisoissa, kun se otti pronssia Edmontonista. Suomi voitti pronssiottelussa Venäjän lukemin 4–1. Suomea valmensi turnauksessa Antti Pennanen.

Viime vuonna Suomi sijoittui nuorten MM-turnauksessa neljänneksi. Nyt napattu pronssi on Suomen historian seitsemäs. Edellisen pronssin Suomi on saavuttanut vuonna 2006.

Venäjä hallitsi selvästi ottelun alkua. Reilun kuuden minuutin pelin jälkeen Ilja Safonov teki ottelun avausmaalin. Venäjä voitti tilanteessa aloituksen Suomen puolustusalueella ja joukkueet kamppailivat tiukasti kiekosta. Lopulta Maksim Groshev riisti kiekon Mikko Kokkoselta laidan tuntumassa, nousi b-pisteen kaarelle ja laukoi kohti Kari Piiroista. Nuorten Leijonien vahti torjui eteensä ja Safonov nosti irtokiekon maaliin.

Avauserän loppua kohden Suomi piristyi, mutta Venäjällä oli ensimmäisen 20-minuuttisen vaarallisimmat maalipaikat. Venäläispelaajat pääsivät muun muassa kahdesti läpiajoon, mutta Piiroinen venyi hyviin torjuntoihin ja piti Nuoret Leijonat vain yhden maalin takaa-ajoasemassa.

Kapteeni nousi jälleen esiin

Toisessa erässä Suomi oli paljon ensimmäistä terävämpi.

Nuorten Leijonien kapteeni Anton Lundell toi Suomen tasoihin reilun viiden minuutin pelin jälkeen. Lundell ohjasi Topi Niemelän viivalaukauksen sisään maalin edestä.

Maali oli Lundellille jo turnauksen viides. Hän oli Suomelle ratkaiseva pelaaja pudotuspelivaiheessa ja astui esiin tukalissa tilanteissa. Lundell tasoitti myös puolivälierän Ruotsia vastaan ja syötti tasoitusmaalin välierässä Yhdysvaltoja vastaan.

Erän puolivälin molemmin puolin Suomi sai useita hyviä tilanteita hyökkäyspäässä, joista useita järjesteli puolustaja Ville Heinola.

Petmanille voitto-osuma turnauksen avausmaalilla

Päätöserään Suomi sai unelma-alun, kun nelosketjun Mikko Petman ohjasi Eemil Viron laukauksen ohi Jaroslav Askarovin ajassa 41.13. Maali oli Petmanille turnauksen ensimmäinen.

Osuman jälkeen Nuoret Leijonat hallitsi ottelua suvereenisti.

Anton Lundell pelasi vahvan ottelun Venäjää vastaan. Kuva: Codie McLachlan/Getty Images

Ottelun loppupuolella Venäjän kapteeni Vasili Podkolzin tarjoili Nuorille Leijonille paikan naulata ottelu, kun hän huitaisi mailalla Matias Mäntykiveä kasvoihin 2+2 minuutin jäähyn arvoisesti. Suomi ei kuitenkaan saanut ylivoimalla kunnollista maalipaikkaa luotua.

Venäjä haki vimmatusti tasoitusta ilman maalivahtia kaksi minuuttia ennen loppua, mutta kiri päättyi lyhyeen. Kapteeni Lundell pääsi iskemään 3–1 tyhjään maaliin ajassa 58.32. Ottelun viime hetkillä loppulukemat niittasi Juuso Pärssinen tyhjään rysään.

Maailmanmestaruuden ratkovat Kanada ja Yhdysvallat kello 4.30 alkavassa ottelussa.

Lue myös:

.
.