Hyppää sisältöön

Nuoret Leijonat vei MM-pronssia täysin poikkeuksellisella tavalla – päävalmentaja hehkutti saavutusta: "Voi kunpa tietäisitte, missä kunnossa osa pelaajista on"

Suomi pääsi juhlimaan pronssia alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-kisoissa Edmontonissa. Venäjä kaatui 4–1 viimeisessä ottelussa.

Suomi saavutti historian seitsemännen pronssin alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-kisoista. Kuva: Codie McLachlan/Getty Images

Nuorten Leijonien karvas välieräpettymys vaihtui valtavaan iloon vajaata vuorokautta myöhemmin Edmontonin MM-kaukalossa, kun Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue löi Venäjän pronssiottelussa lukemin 4–1.

Suomi nousi pronssiottelussa maalin takaa-ajoasemasta ensin rinnalle ja kolmannen erän kolmella osumalla voittoon. Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen meinasi mennä voitosta sanattomaksi, mutta löysi kuitenkin tärkeimmät sanat, jotka halusi joukkueelleen lausua.

– Sanoin, että olen erittäin ylpeä joukkueesta, sen sitkeydestä ja sisukkuudesta. Monta kertaa he kaivoivat itsensä peliin ja tulokseen kiinni. Jaoin kiitosta yhtenäisyydestä, toiselle pelaamisesta ja auttamisesta, Pennanen kertoi lehdistötilaisuudessa.

Joukkueen valmistautuminen MM-jäälle oli täysin poikkeuksellinen koronaviruspandemian takia. Suomi ei päässyt pelaamaan kansainvälisiä harjoitusotteluita lainkaan tällä kaudella.

Mitalipeleissä pelanneista joukkueista Suomi oli ainoa, joka ei pitänyt yhteistä leiritystä ennen MM-matkaa. Joukkueen johtoryhmä katsoi koronavirustilanteen takia viisaammaksi, että joukkueen jäsenet harjoittelevat omilla paikkakunnillana pienryhmissä.

Neljänneksi jäänyt Venäjä pelasi jo marraskuussa Helsingin EHT:lla liki samassa kokoonpanossa kuin Edmontonissa. Finaalijoukkueet Kanada ja Yhdysvallat taas pitivät pitkät leiritykset, joilla hinkattiin pelitapaa huippuunsa.

– Ei tällaista ole ennen ollut, että olemme kuplassa, eikä ole harjoitusleiriä, vaan hypätään suoraan pelaamaan. Perustan muutenkin valmentamiseni olennaisten asioiden kehittämiseen. Se korostui täällä. Tämä oli erinomainen oppikoulu itselleni, Pennanen sanoi.

Makea pronssi

Pennanen on aiemmin saavuttanut miesten ja alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden apuvalmentajan roolissa. Lisäksi hän on valmentanut HPK:n Suomen mestaruuteen ja päässyt juhlimaan Mestiksen mestaruutta.

Päävalmentajana MM-pronssi on Pennaselle uran ensimmäinen arvokisoista. Mitali menee saavutuslistalla korkealle.

– Arvostan erittäin paljon tätä suoritusta, saada mitali kaikkien näiden vaiheiden jälkeen. Se menee isoon kategoriaan. Olen saanut olla voittavissa joukkueissa usein mukana. Tämä oli erittäin hyvä joukkue. Tämä mitali merkitsee tosi paljon.

Pennasen mukaan joukkueesta revittiin aika lailla maksimisuoritus irti. Useissa ennakkoarvioissa Suomea povattiin turnauksessa viidenneksi.

– Todella paljon pelaajat joutuivat repimään. Voi kunpa tietäisitte ja saisin kertoa, missä kunnossa osa pelaajista tällä hetkellä on. Sitä taustaa vastan se, mitä he antavat tuonne jäälle, niin ei voi kuin hattua nostaa.

Joukkueen kapteeni Anton Lundell ja maalivahti Kari Piiroinen kokivat joukkueen suureksi vahvuudeksi sen, että se on kasvanut yhteen jo neljästä viiteen vuotta. Suuri osa pelaajista on kerännyt yhteisiä kokemuksia 14–15-vuotiaasta asti.

– Kaikki antoivat kaikkensa joka päivä. Ehkä se teki tästä niin ainutlaatuisen, että meillä oli 25 jätkää, jotka halusivat laittaa kaiken likoon, eikä kukaan epäröinyt, jos piti vaikka blokata laukaus, Lundell kiitteli.

– Peleissä pystyi luottamaan vierustoveriin ja tiesi, että hänkin haluaa voittoa ihan yhtä paljon kuin minäkin, Piiroinen komppasi.

Lue myös:

.
.