Hyppää sisältöön

Nuoret Leijonat onnistui Edmontonissa tarraamalla harvinaiseen MM-pronssimitaliin – asiantuntija arvioi Suomen koko turnauksen plussat ja miinukset

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Juha Juujärvi arvioi, missä Nuoret Leijonat onnistui MM-kisoissa Edmontonissa ja missä asioissa jäi petrattavaa.

Suomi voitti MM-pronssiottelussa Venäjän lukemin 4–1. Kuva: Pasi Mennander/Leijonat.fi

Nuoret Leijonat saavutti Edmontonissa järjestetyistä alle 20-vuotiaiden MM-kisoista pronssia. Mitali oli Suomelle tällä tasolla 17:s.

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntijan Juha Juujärven mukaan Suomen kisat voidaan laskea onnistuneiksi, koska joukkue venyi mitaleille. Pelkästään pelaajamateriaalilla arvioituna Suomen edellä oli ennakkoarvioissa neljä maata: yllätysmestaruuden vienyt Yhdysvallat, Kanada, Venäjä ja Ruotsi.

Juujärvi muistuttaa, että mitali Pohjois-Amerikan pienestä kaukalosta on Suomi-kiekossa vielä todellinen harvinaisuus. Nuorten Leijonien mitalisaaliista vain viisi mitalia on voitettu Pohjois-Amerikassa.

– Mitali on tälle joukkueelle todella hyvä suoritus ja onnistumisen mittari. Ihan nappisuorituksella joukkue olisi ansainnut paikan taistella finaalissa maailmanmestaruudesta.

Tämä toimi

Yhden suuren plussan Suomi saa Juujärveltä valmennuksesta. Nuorten Leijonien päävalmentajana toimi nyt ensimmäistä kertaa Antti Pennanen, jolla on menestystä paitsi apuvalmentajana nuorten ja miesten arvokisoista myös päävalmentajana kotimaan kaukaloista.

Pennasen apuvalmentajina toimivat Antti Miettinen, Ville Mäntymaa ja Tuomo Ruutu. Pronssijoukkueen maalivahtivalmentaja oli Juha Lehtonen ja videovalmentaja Mikael Tolkki.

– Meillä on huippuosaava valmennus. Harvoin noin menestynyttä päävalmentajaa nähdään 20-vuotiaiden maajoukkueessa. Valmennusjohto reagoi turnauksen ja pelien aikana voimakkaasti. Sillä tavalla pyrittiin parantamaan Suomen menestymismahdollisuuksia, Juujärvi taustoittaa ja viittaa esimerkiksi hanakasti vaihdettuihin ketjumuutoksiin.

Vaikka ensimmäinen peli Saksaa vastaan oli hyvin hermostunut, hyväksi asiaksi nousee myös se, millä tavalla Suomen joukkueen peli kehittyi turnauksen edetessä. Joukkue oli jokaisessa pelissä parempi ja pystyi parantamaan usein jopa erä erältä.

– Kun pelillinen puoli eteni, sitä enemmän joukkue sai pelitavastaan irti ja hyötyä. Tosin pelitapa ei pelien aluissa lähtenyt aina rullaamaan kaikilta osin.

Suomen joukkue oli myös yhtenäinen, pelasi toinen toisilleen ja luotti pelitapaansa. Tästä kertovat Juujärven mukaan pudotuspeleissä nähdyt hurjat kolme kiriä, joista kaksi päättyi Suomen voitonjuhliin: puolivälierä Ruotsia vastaan ja pronssiottelu Venäjää vastaan.

Anton Lundell esitti johtajuutta nousemalla isoissakin peleissä esiin. Kuva: Pasi Mennander/Leijonat.fi

Onnistumisissa suuressa osassa olivat myös johtavat pelaajat, jotka astuivat tosipeleissä poikkeuksetta valokeilaan, kun Suomi oli takaa-ajoasemassa.

Kapteeni Anton Lundell teki puolivälierässä Ruotsia vastaan 2–2-tasoitusmaalin kolmannessa erässä ja syötti 3–3-tasoitusmaalin välierässä Yhdysvaltoja vastaan. Pronssiottelussa Lundell toi Suomen tasoihin ja niittasi pelin ratkaisseen 3–1-maalin tyhjiin. Puolustuksessa isoa roolia kantoivat Ville Heinola ja Topi Niemelä.

– Heinolalta ja Niemelältä nähtiin täysin käänteentekevää kiekollista pelaamista. He pystyivät omalla kiekollisella pelirohkeudellaan käynnistämään Suomelle hyökkäyspelin ja saamaan pelillistä itseluottamusta lisää sitä kautta.

Yksi iso onnistuminen oli myös erikoistilannepelaaminen. Suomi oli sekä ylivoiman että alivoiman tehokkuudessa turnauksen toiseksi paras joukkue.

Onnistumiseksi voidaan myös laskea se, että Suomi voitti turnauksessa neljästä isosta jääkiekkomaasta kaksi, eli Ruotsin ja Venäjän. Mutta Yhdysvaltoja vastaan pelatussa välierässäkin oli hyviä vaiheita, vaikka ottelu päättyi katkeraan tappioon.

– Suomi pystyi vastaamaan täysin yksilötasolla vauhtikiekkoon ja pelaamaan kärkiyksilöiden osalta ihan samalla tasolla, jopa paremmin kuin Yhdysvaltain ykköskierroksen varaukset. Pelaamista tuki vahva viisikkopelaaminen ja joukkuehenki, Juujärvi sanoo ja jatkaa:

– Pelitemmon lisäksi oli positiivista nähdä, että pudotuspeleissä Suomi voitti hyvin kaksinkamppailuja ja käytti sitä etua hyväksi, että pelaajat olivat pelanneet miesten pelejä syksyllä ja oli pelituntumaa.

Näissä jäi kehitettävää

Vaikka joukkueen peli meni turnauksen edetessä selvästi eteenpäin ja Suomi oli myös ottelu ottelulta valmiimpi pelien alussa, jäi henkiselle puolelle vielä kehitettävää.

– Osittain tuntui, että Kanada-peli tuli tosi pahasti syliin, eikä Suomi ollut henkisesti ollenkaan valmis sen pelin vaatimustasoon, Juujärvi sanoo.

Samaa nähtiin vielä pudotuspeleissäkin. Esimerkiksi pronssipelin ensimmäinen erä oli Suomelle vaikea. Juujärvi pohtii, voiko siihen olla osuutta sillä, että valmistautumisaika oli lyhyt ja toisaalta Suomen pelitapa oli monipuolinen ja kattava.

– Menikö se osittain liikaa miettimisen puolelle? Ei ihan päästy siihen selkäydinpelaamiseen pelin alussa. Pelin aikana tunne lisääntyi, pelistä tuli enemmän vaistoilla pelaamista ja vahva pelitapa lähti jauhamaan taustalla paremmin.

Nuoret Leijonat otti MM-pronssia nousujohteisen turnauksen päätteeksi. Kuva: Pasi Mennander/Leijonat.fi

Yksi iso miinus oli Suomen huolimattomuus, joka näkyi paitsi kiekonmenetyksinä, myös jäähyjen määrässä.

Erityisesti alkusarjassa Suomi otti huolimattomuuttaan turhia jäähyjä, jopa pelitilanteiden ulkopuolella. Pudotuspeleissä niiden määrä väheni, mutta vielä välierässä ja pronssipelissäkin Suomelle vihellettiin jäähyjä korkeasta mailasta, mikä kertoo mailahuolimattomuudesta.

Selkeä parannuksen kohde jäi oman pään pelaamiseen.

– Ne joukkueet, jotka saivat kovaa prässiä Suomelle ja pitkiä hyökkäyksiä, tuottivat niillä asioilla vaikeuksia. Oman pään täyttöpelaaminen ja paineen alta lähteminen ei toiminut kaikkien viisikoiden osalta sillä tasolla kuin olisi pitänyt toimia. Kanada-pelissä nämä ongelmat kostautuivat pahiten, Juujärvi sanoo ja jatkaa:

– Vastustajat rokottivat kovalla prosentilla Suomen oman pään virheistä, huonosta merkkauspelaamisesta ja maalivahti Kari Piiroisen antamista irtokiekoista. Maalinedustaa ei saatu niissä tilanteissa siivottua.

Lue myös:

.
.