Hyppää sisältöön

Huuhkajien puolustaja otti voimakkaasti kantaa Washingtonin tapahtumiin, NBA:n arvokkain pelaaja heitti pallon tahallaan ulos kentältä – urheilutähdet järkyttyneitä mellakoista

Milwaukee Bucksin ja Detroit Pistonsin välisen ottelun alussa Giannis Antetokounmpo syötti pallon tahallaan ulos kentältä, ja kaikki kentällä olleet kymmenen pelaajaa polvistuivat.

Capitoliin tunkeutuneet mielensoittajat heiluttivat Trump-lippuja. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Myös urheilumaailmassa on reagoitu voimakkaasti Yhdysvaltain loppiaisen tapahtumiin. Presidentti Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat loppiaisena kongressitaloon Washingtonissa ja aiheuttivat kaaoksen. Mellakassa kuoli neljä ihmistä.

Kongressi jatkoi istuntoaan tunteja selkkauksen jälkeen. Lopulta Joe Biden julistettiin virallisesti presidentinvaalien voittajaksi.

Huuhkajien puolustaja Niko Hämäläinen otti Yhdysvaltain tapahtumiin voimakkaasti kantaa Twitter-päivityksessään.

– Haluan, että ihmiset ymmärtävät! Tämä on paljon isompi asia kuin ymmärrättekään, Hämäläinen kirjoitti.

Hämäläinen jakoi afroamerikkalaisten kansalaisoikeuksia ajavan NAACP:n Twiitin, jossa sanottiin:

– Ja te luulitte, että polvistuminen oli liikaa.

Floridassa syntynyt Hämäläinen on ottanut aiemminkin aktiivisesti kantaa Yhdysvaltain asioihin.

– Olen kasvanut Yhdysvalloissa ja olen hyvin tietoinen siitä, mitä maassa tapahtuu. Kaikkia meitä tulisi kohdella tasa-arvoisesti, Hämäläinen sanoi Ylen haastattelussa syyskuussa.

Hämäläinen jakoi myös kuvaparin, missä toisessa kuvassa oli amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigassa polvistumisprotestit aloittanut Colin Kaepernick ja toisessa kuvassa Yhdysvaltain kongressiin tunkeutuneita mielenosoittajia.

Kaepernick kieltäytyi vuonna 2016 seisomasta Yhdysvaltain kansallislaulun aikana ennen ottelua. Sen sijaan hän protestoi mustiin kohdistunutta poliisiväkivaltaa vastaan polvistumalla kesken kansallislaulun.

Tämä suututti presidentti Donald Trumpin ja sai konservatiivisen NFL:n kipuilemaan käytäntöjensä kanssa.

Viime vuonna polvistumisesta tuli jälleen ajankohtaista Black Lives Matter - liikehdinnän myötä.

Rapinoe tuomitsi, NBA:ssa protestoitiin

NFL-seura New Orleans Saintsin tähtipelaaja Michael Thomas jakoi Instagram-tilillään (siirryt toiseen palveluun)kantaaottavia kuvia ja kirjoituksia. Hän pohti, miten mustia mielenosoittajia olisi kohdeltu samanlaisessa tilanteessa. Kongressitaloon tunkeutuneista ihmisistä valtaosa oli valkoisia.

– Emme pyydä teitä ampumaan heitä, kuten ammutte meitä. Pyydämme teiltä, että ette ampuisi meitä, kuten ette ammu heitäkään, Thomasin julkaisemassa kuvassa sanottiin.

Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkueen tähtihyökkääjä Megan Rapinoe tuomitsi mellakat voimakkasti Twitter-tilillään. Rapinoe twiittasi (siirryt toiseen palveluun)"kansallisten terroristien" vallanneen kongressitalon.

Kotimaansa pääsarjassa pelaavaa Reigniä edustava Rapinoe jakoi lisäksi muun muassa videon, missä hän hämmästeli ovien avaamista mellakoitsijoille.

NBA-koripalloliigan pelaajat reagoivat voimakkaasti mielenosoittajien tunkeutumiseen Yhdysvaltain kongressirakennukseen. Milwaukee Bucksin ja Detroit Pistonsin välisen ottelun alussa Bucksin Giannis Antetokounmpo syötti pallon tahallaan ulos kentältä, ja kaikki kentällä olleet kymmenen pelaajaa polvistuivat.

Miami Heatin ja Boston Celticsin joukkueet julkaisivat ennen otteluaan Twitterissä kannanoton (siirryt toiseen palveluun), jossa ihmeteltiin kongressiin tunkeutuneiden Donald Trumpin kannattajien ja viimevuotisten Black Lives Matter -mielenosoittajien erilaista kohtelua.

– 2021 on uusi vuosi, mutta jotkut asiat eivät ole muuttuneet. Pelaamme tänään raskain sydämin eilisen Kenoshan päätöksen jälkeen tietäen, että poliittiset johtajat kohtelevat mielenosoittajia pääkaupungissa eri tavalla riippuen siitä, millä puolella he ovat tietyissä asioissa. Viime kevään ja kesän mielenosoittajien ja tämän päivän laittomasti toimineiden mielenosoittajien huomiota herättävän erilainen kohtelu näyttää, miten paljon työtä meillä on tehtävänä, Heatin ja Celticsin pelaajat kirjoittivat.

Tiistaina Yhdysvalloissa oli tullut julki tieto, että Jacob Blakea viime elokuussa ampunut poliisi ei saa rikossyytettä. Poliisi ampui Blakea selkään Kenoshan kaupungissa parkkipaikalla, kun tämä yritti mennä autoonsa.

NBA:n supertähti Giannis Antetokounmpo syötti pallon tahallaan ulos kentältä, ja kaikki kentällä olleet kymmenen pelaajaa polvistuivat. Kuva: Getty images

Celticsin Jaylen Brown osallistui viime toukokuussa Atlantassa mielenosoitukseen George Floydin pidätyksen yhteydessä tapahtuneen kuoleman jälkeen.

– Tämä muistuttaa minua siitä, mitä Martin Luther King sanoi. Amerikka on jakautunut kahtia. Yhdessä Amerikassa sinut tapetaan siksi, että nukut autossasi, myyt tupakkaa tai pelaat takapihalla. Toisessa Amerikassa voit rynnäköidä Capitolille, eikä siitä seuraa kyynelkaasua, ei joukkopidätyksiä. On 2021 - eikä mielestäni mikään ole muuttunut, Brown sanoi pelin jälkeen ESPN:n mukaan.

Pelaajien toive toteutui

Georgian osavaltion keskiviikon uusintavaaleissa naisten WNBA-koripalloliigan pelaajien toive toteutui, kun republikaanisenaattori Kelly Loeffler hävisi paikkansa demokraatti Raphael Warnockille. Loeffler omistaa 49 prosenttia WNBA-joukkue Atlanta Dreamista, mutta pelaajat kampanjoivat näkyvästi Warnockin puolesta.

WNBA on joutunut erikoiseen tilanteeseen. Dreamin enemmistöomistaja Mary Brock on pohtinut osuutensa myymistä, mutta New York Timesin mukaan on epäselvää, onko Loeffler myös halukas myymään osuutensa. Viime vuonna WNBA:n komissaari Cathy Engelbert ilmoitti, ettei hän aio pakottaa Loeffleria myymään osuuttaan, vaikka Loeffler oli julkisesti vastustanut liigan asettumista BLM-liikkeen tueksi.

NBA-tähti LeBron James ilmoitti keskiviikkona Twitterissä aikovansa koota investoijaryhmän Dreamin ostamiseksi.

Lue myös:

.
.