Kommentti: Jarmo Kekäläisen Columbus jälleen painajaismaisessa tilanteessa – ykkössentteri haluaa jättää seuran juuri NHL-kauden kynnyksellä

Columbuksen tähtipelaajien haluttomuus sitoutua pitkällä jänteellä seuraan vesittää joukkueen haaveet noususta suurten joukkoon, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Jarmo Kekäläinen
Jarmo Kekäläinen on rakentanut Columbukseen vahvan kulttuurin, mikä näkyy vahvana identiteettinä myös jään tasolla. AOP

Harva NHL-GM on käynyt läpi kiirastulia, jollaisissa Columbuksen Jarmo Kekäläistä on viime vuosina marinoitu. Monet muistavat parin vuoden takaisen kohun seuran ympärillä, kun kaksi joukkueen ehdotonta avainpelaajaa, maalivahti Sergei Bobrovski ja hyökkääjä Artemi Panarin tekivät jo hyvissä ajoin kauden alla tiettäväksi haluttomuutensa jatkaa seurassa kauden jälkeen.

Tämä laittoi Kekäläisen jo kauden alla niin sanotusti kasipallon taakse.

Lopulta Kekäläinen yllätti koko NHL-maailman pitämällä supertähdet riveissään läpi kauden. Sen sijaan, että tämä olisi kaupannut kaksikon siirtotakarajalla saadakseen näistä edes jotakin, Kekäläinen löikin pöytään isot panokset ja vahvisti jo ennestään vahvaa ryhmää.

Lopputuleman muistavat kaikki: Columbus yllätti historiallisella tavalla runkosarjaa dominoineen Tampa Bayn pudotuspelien avauskierroksella. Suurin mestarisuosikki lähti kesälomille suoraan neljässä ottelussa.

Tähtipelaajien päitä ei sensaatiomainen pudotuspelipaukkukaan kuitenkaan kääntänyt: Bobrovski siirtyi Floridaan ja Panarin Broadwaylle New Yorkiin.

Ykkössentteri haluaa pois

Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, Kekäläisellä on uuden kauden kynnyksellä käsissään jälleen kerran sama tilanne.

Pohjois-Amerikasta saatujen raporttien mukaan nyt seurasta pois haluaa ykkössentteri Pierre-Luc Dubois. Duboisia edustava pelaaja-agentti Pat Brisson on tiettävästi tehnyt Kekäläiselle selväksi, että kanadalaispelaaja haluaa vaihtaa maisemaa. Tämä lienee suurin syy siihen, miksi Dubois allekirjoitti Blue Jacetsin kanssa loppuvuodesta ainoastaan kahden vuoden sopimuksen.

Tilanteesta painajaismaisen Kekäläiselle tekee ennen muuta se tosiasia, että joukkueen selkeästi paras hyökkääjä, vieläpä keskushyökkääjä haluaa ulos seurasta. Kun puhumme Pierre-Luc Duboisista, puhumme isokokoisesta, fyysisestä, taitavasta sekä erittäin ratkaisukykyisestä pelaajasta.

Pierre-Luc Dubois katsoo peliä vaihtoaitiosta.
Pierre-Luc Dubois katsoo peliä vaihtoaitiosta. Getty Images

Vasta 22-vuotiaan Duboisin ympärille joukkuetta nimenomaan piti rakentaa. Pettymys on varmasti suuri siitäkin syystä, ettei Columbus lähtökohtaisestikaan pursua yksilöosaamista tai ratkaisuvoimaa. Etenkin hyökkäyskalusto on yksi NHL:n vanhimmista. Yläkerran keski-ikä nousee riippuen hieman kulloisestakin kokoonpanosta jopa lähelle 29 vuotta.

Tällaisiin lukemiin yltää muista seuroista ainoastaan Washington, Dallas sekä New York Islanders.

Columbuksella on riveissään peräti kuusi yli 30-vuotiasta hyökkääjää, eikä nuoremmastakaan kaartista Duboisia lukuun ottamatta löydy sen kategorian pelaajia, joiden ympärille Stanley Cupia tosissaan tavoittelevaa joukkuetta rakennettaisiin. Tilanne on seurajohdolle kaikilla tavoin haastava.

Toki Kekäläisellä on tuoreen kaksivuotisen sopimuksen myötä jonkin verran aikaa tilanteen ratkaisemiseen, mutta se ei tee selkkauksen ratkaisemisesta yhtään helpompaa – ellei pelaaja sitten muuta matkan varrella mieltään, mikä se on sekin toki mahdollista.

Mahdollisen pelaajakaupan näkökulmasta tilanne ei ole optimaalinen. Parasta mahdollista korvausta pelaajasta voi olla vaikea saada, koska muut seurat tietävät pakkoraon, jossa Columbus on Duboisin kanssa. Varmaa toisaalta on, ettei Kekäläinen myy tähtipelaajaansa poistokorista sopuhintaan vain pelaajaa miellyttääkseen, ennemminkin päinvastoin.

Tämä nähtiin Panarinin ja Bobrovskin kohdalla: kun hinta ei ollut kohdallaan, kauppoja ei syntynyt.

Kekäläinen on muutenkin jo pitkään korostanut, että niin kauan, kun nuoren pelaajan oikeudet ovat seuralla, seura aikoo myös niitä oikeuksia käyttää. Tuskin vahvaan seurakulttuuriin ja tiiviiseen kollektiiviin uskova Kekäläinen väkisin ketään haluaa pitää, mutta mahdolliset siirrot tehdään suomalaispomon ehdoilla.

Toisaalta Duboisille voisi kuvitella löytyvän tuoreen sopimuksen kautta kysyntää. Tämän tason pelaajia liikkuu markkinoilla harvoin viiden miljoonan taalan sopimuksella. Toki seura, joka voisi olla valmis maksamaan kanadalaispelaajasta kunnon hinnan, haluaa todennäköisesti ensin varmuuden siitä, että Dubois on valmis allekirjoittamaan uuden seuran kanssa pitkän sopimuksen.

Käsillä oleva tilanne on varmasti Kekäläiselle äärimmäisen turhauttava. Kiistatta erinomaista työtä jo reilun kahdeksan vuoden ajan Columbuksessa tehnyt Kekäläinen on rakentanut seuraan vahvan kulttuurin, mikä näkyy vahvana identiteettinä myös jään tasolla. Kaukalon ulkopuolella tämä on kuitenkin joutunut toistuvasti tekemättömien paikkojen eteen tähtipelaajiensa kanssa.

Aktiiveista NHL:n kahdeksanneksi pitkäaikaisin GM on tehnyt loistavaa varaustyötä yhdessä pelaajatarkkailijoidensa kanssa ja onnistunut usein hyvin pelaajakaupoissaan, mutta kun tähdille olisi pitänyt ruuvata isot sopimukset, tie on noussut pystyyn. Tästä ei voi syyttää Kekäläistä.

Tuskin Kekäläisellä oli paljon tekemistä sen kanssa, että Panarin halusi Broadwaylle kirkkaimpiin valoihin.

Pitääkö aloittaa alusta?

Nyt kysymys kuuluu: mihin suuntaan Kekäläisen tulisi tuoreimman tilanteen kanssa lähteä?

Pitäisikö Kekäläisen edelleen puskea kohti suurta menestystä vai ottaa askel taaksepäin ja vaihtaa Dubois varausvuoroihin ja huomisen tähtiin? Hyökkäyskalustoa selatessa olisi helppo ehdottaa paluuta lähtöruutuun, mutta toisaalta Kekäläisellä on käsissään yksi liigan parhaista pakistoista, missä pelaajat ovat vasta tulossa parhaaseen ikään. Historian valossa tulossa voi olla lähes mitä tahansa.

Kun Kekäläinen useita vuosia sitten ajautui vaikeaan tilanteeseen sentteri Ryan Johansenin kanssa, tämä vaihtoi yllättäen hyökkääjän Nashville-puolustaja Seth Jonesiin. Nyt Jones on Columbuksen tärkein yksittäinen pelaaja ja liigan ehdotonta puolustajaeliittiä. Kekäläisen tuolloin ruuvaamaa kauppaa voi hyvällä syyllä pitää yhtenä viime vuosien parhaista koko NHL:ssä.

Kun Bobrovski ja Panarin olivat lähtökuopissa, Kekäläinen yllätti kaikki painamalla siirtotakarajalla jarrun sijaan kaasua.

Kekäläisellä on ollut toistaiseksi kykyä pudota jaloilleen tilanteessa kuin tilanteessa. On hyvä muistaa, että kaikesta turbulenssista huolimatta Blue Jackets on yltänyt pudotuspeleihin neljällä peräkkäisellä kaudella – samaan muista ovat pystyneet ainoastaan Boston ja Washington.

Nyt edessä on kuitenkin haasteista kenties kovin. Kun Bobrovski lähti, Columbuksella oli lahjakkaita nuoria maalivahteja organisaatiossaan. Panarin oli toki iso menetys, mutta olihan Blue Jacketsilla laitureita. Nyt lähdössä on 22-vuotias huipputason ykkössentteri, jota ilman jopa työteliäälle Columbukselle tulee kovassa idässä nuha.

Duboisin siirtotoiveet ovat kova isku Kekäläisen pyrkimyksille nostaa Columbus uudelle tasolle. Kulttuuri Columbuksessa on valettu niin vahvaan betoniin, että minkäänlaista romahdusta on turha odottaa jatkossakaan, mutta keinuminen keskikastissa tuskin riittää Kekäläiselle pitkällä jänteellä.

Ja juuri tässä kontekstissa Pierre-Luc Duboisin tilanne tulee Columbukselle ikävään saumaan.

Lue myös:

Tuukka Rask kertoi, miksi lähti Toronton NHL-kuplasta – tytär ei voinut hyvin: "Ambulanssi oli kutsuttu"

Edmontonin varakapteenilta kehut Puljujärvelle: "Isoin jätkä jäällä, ja asenne on oikea"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat