Suora

 • Julia Tunturi ja hiekkalinna joka sortui - pikkukaupungin suuri lupaus romahti ja löysi itsensä
 • Alppihiihdon MC: Jasna, naisten pujottelun 1. lasku
 • Yleisurheilun halli-EM, 3. päivä, aamupäiväkilpailut
 • Inomhus-EM i friidrott, lördag morgon (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 6.3.
 • VM på skidor, kombinerat, lagsprint, backe (svenskt referat)
 • Miesten yhdistetyn parisprintin mäkiosuus HS 137
 • Yleisurheilun halli-EM
 • Urheilustudio MM-hiihdot 6.3.
 • Världscupen i skidskytte, damernas sprint (svenskt referat)
 • Naisten pikamatka, Nove Mesto
 • Urheilustudio MM-hiihdot 6.3.
 • Alppihiihdon MC: Jasna, naisten pujottelun 2. lasku
 • VM på skidor, damernas 30 km (svenskt referat)
 • Naisten 30 km (p)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 6.3.
 • VM på skidor, kombinerat lagsprint, skidor (svenskt referat)
 • Miesten yhdistetyn parisprintin hiihto-osuus
 • Världscupen i skidskytte, herrarnas sprint (svenskt referat)
 • Ampumahiihdon MC: Nove Mesto, miesten pikakilpailu
 • Miesten pikamatka, Nove Mesto

Tanskan jääkiekkopomo haluaa MM-kisat pois Valko-Venäjältä: “Uskon, että neljällä Pohjoismaalla on samanlainen kanta”

Tanskan jääkiekkoliiton johtaja Ulrik Larsen tahtoo, että miesten MM-kisat pelataan muualla kuin Valko-Venäjällä toukokuussa.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Suomi Tanska jääkiekko MM-kisat
Suomi ja Tanska kohtasivat edellisissä järjestetyissä miesten jääkiekon MM-kisoissa Slovakiassa. Maailmanmestaruutta kisoissa juhlinut Suomi kaatoi Tanskan alkusarjassa 3-1.AOP/imago sport

Tanskan jääkiekkoliiton johtaja Ulrik Larsen vaatii jääkiekon MM-kisojen siirtämistä pois Valko-Venäjältä. MM-kisojen järjestämistä Valko-Venäjällä on kritisoitu paljon maan ihmisoikeustilanteen takia.

– Emme halua, että maajoukkueemme on MM-kisoissa Minskissä. Haluamme, että MM-kisat järjestetään ensi vuonna toisessa maassa, Larsen sanoo Tanskan yleisradioyhtiö DR:n haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

– Jo viime vuonna useammalta pelaajaltamme tuli kriittisiä äänenpainoja. Minun olisi hyvin vaikeaa nähdä, että pelaajamme esiintyisivät Minskin MM-kisoissa, jos mitään ratkaisevaa ei tapahdu.

Ulrik Larsen on useiden yhteisten kokousten jälkeen vakuuttunut, että muutkin Pohjoismaat eli Ruotsi, Norja ja Suomi ovat samoilla linjoilla MM-kisojen järjestämisestä Valko-Venäjällä.

– Tulee olemaan vaikeaa, jos Tanskan pitää yksin jättäytyä pois MM-kisoista. Mutta uskon, että neljällä Pohjoismaalla on samanlainen näkökanta asioihin. Sitten kansainvälisen jääkiekkoliiton on joissain määrin vaikeampaa olla huomioimatta tilannetta, Larsen sanoo.

– Mutta toistaiseksi olemme kertoneet (kansainväliselle jääkiekkoliitolle) IIHF:lle, että heidän pitää löytää ratkaisu. He ovat MM-kisojen järjestäjiä ja he tietävät asemamme.

Mitä teet, jos pelaajat eivät halua matkustaa MM-kisoihin?

– Sitten voin hyppiä ja tanssia niin paljon kuin haluan. Maajoukkuepelaajien täytyy laittaa päälle punavalkoiset värit. Jos he eivät halua kokoontua, emme voi pelata. Mutta en usko, että menemme niin pitkälle. Uskon, että IIHF:lta saadaan ratkaisu ennen sitä. Se on myös selvä viestini: Toinen ratkaisu pitää löytää.

Tanskan yleisradioyhtiö DR:n mukaan lopullisen päätöksen MM-kisojen siirtämisestä pois Valko-Venäjältä tekee IIHF:n hallitus. Siihen kuuluu tanskalaisjäsenenä Tanskan jääkiekkoliiton puheenjohtaja Henrik Bach Nielsen.

Hän kertoo, että äänestäisi kisojen siirtämisen puolesta, jos äänestys järjestettäisiin tänään. Tanskalaispomo kertoo kuitenkin, että kaikki eivät ole hallituksessa samaa mieltä.

– Asiasta on eriäviä mielipiteitä, mutta useimpien on vaikea uskoa nähdä Minskiä MM-kisaisäntänä nykytilanteessa, Nielsen sanoo ja korostaa, että tänä vuonna MM-kisat on järjestettävä.

Viime keväänä MM-kisat piti järjestää Sveitsissä, mutta ne peruttiin koronaviruspandemian takia.

Ennen vuodenvaihdetta kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel kertoi haluavansa pitää MM-kisat Valko-Venäjällä. Fasel sanoi Yle Urheilulle toivovansa, että kisojen järjestäminen Valko-Venäjällä voisi parantaa maan tilannetta ja yhdistää kahtiajakautunutta kansaa. Fasel aikoi keskustella MM-kisojen järjestämisestä kritisoidun Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukašenkan kanssa.

– En tietenkään hyväksy, mitä Valko-Venäjällä tapahtuu, mutta tiedätte varmaan, ettei boikoteilla saavuteta yhtään mitään. Luuletteko Lukašenkan muuttuvan, jos kisoja ei järjestä? Ehkä huonompaan suuntaan. Olemme vaikeassa tilanteessa, mutta haluan puhua Lukašenkan kanssa. Sitten teemme päätöksen, ja siinä se.

IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola on ollut Faselin kanssa eri linjoilla.

Kummola on puhunut syksystä saakka, ettei kisoja pitäisi järjestää Valko-Venäjällä muun muassa maan ihmisoikeus- ja koronavirustilanteen vuoksi. Suomalaispäättäjä sanoi aiemmin olevansa varma, että kisat siirretään muualle.

– Tilanne ei ole muuttunut joulun jälkeen miksikään. Odottelemme tässä, että pääsemme pitämään kokousta tammikuun puolella. Silloin tulee varmaan lopullisia päätöksiä, Kummola sanoi ennen vuodenvaihdetta Yle Urheilulle.

Tanskalaispuheenjohtaja Nielsenin mukaan tänä keväänä MM-kisojen peruminen ei ole vaihtoehto, joten hän haluaisi IIHF:n hallituksen päättävän asiasta pian.

– Ei ole hyvä juttu pelaajille, johtajille, sponsoreille, faneille tai tuotteelle, jos kisat taas perutaan. On erittäin tärkeää tuotteellemme ja brändillemme, että MM-kisat pelataan, Nielsen kuvailee.

Lue lisää:

Kiekkopomo Fasel lähdössä Valko-Venäjälle keskustelemaan MM-kisojen kohtalosta – "Tammikuun lopussa päätös"

Pääministeri Sanna Marin otti kantaa jääkiekon MM-kisojen kohtaloon: "Kisoja ei pitäisi järjestää Valko-Venäjällä"

Teinityttö sai erityisen huomionosoituksen, kun Valko-Venäjän presidentti haki häntä tanssimaan – sittemmin juhlitusta sankarista tuli Aljaksandar Lukašenkan halveksunnan kohde

Kovaa kritiikkiä kohdannut Rene Fasel puolustaa Ylelle haluaan pitää jääkiekon MM-kisat Valko-Venäjällä – "Luuletteko Lukashenkon muuttuvan, jos kisoja ei järjestetä?"

Jääkiekon MM-kisoihin Valko-Venäjällä liittyy kiusallinen tilanne – tutkija muistuttaa IIHF:n johtajan läheisistä suhteista Vladimir Putiniin: "Poliittiset motiivit mukana"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat