Hyppää sisältöön

Nuori suomalaiskiekkoilija teki jo neljä vuotta sitten Yhdysvalloissa shokeeraavan havainnon: "Normaaliuden maalitolpat ovat siirtyneet radikaalimpaan suuntaan"

Aapeli Räsänen viimeistelee opintojaan yhdysvaltalaisessa Boston Collegessa ja pelaa samalla ammattilaisena SM-liigaa KalPassa.

Yhdysvalloissa neljä vuotta viettänyt Aapeli Räsänen, 22, pelaa nyt ensimmäistä kauttaan SM-liigassa. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Sen jälkeen, kun suomalaisjääkiekkoilija Aapeli Räsänen palasi viime vuoden maaliskuussa koronaviruspandemian puhjettua Bostonista Suomeen, on poliittinen kuohunta Yhdysvalloissa vain yltynyt.

Kesällä 2020 maailmanlaajuista järkytystä herätti mustiin kohdistuva poliisiväkivalta ja sen aiheuttamat levottumuudet eri puolilla maata, mihin myös urheilijat ottivat voimakkaasti kantaa.

Loppusyksyn presidentinvaalit ja sen jälkipyykki olivat niin ikään dramaattista seurattavaa.

Suomen aikaa keskiviikkoiltana Washington D.C.:ssä sijaitsevassa Yhdysvaltain kongressitalossa järjestettiin edustajanhuoneen jäsenten ja senaattoreiden kokous, jonka tarkoitus oli vahvistaa tulevan presidentin Joe Bidenin vaalivoitto. Istunto jouduttiin kuitenkin keskeyttämään, kun presidentti Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat rakennukseen. Kongressitalossa ja sen ympäristössä alkaneissa mellakoissa kuoli tämän hetken tietojen mukaan neljä ihmistä, useita loukkaantui ja 52 pidätettiin.

Ensimmäistä kauttaan ammattilaisena SM-liigan KalPassa pelaava Räsänen, 22, seurasi entisen asuinmaansa tapahtumia tiiviisti illan ja yön aikana.

– Huolestuneita fiiliksiä ja huolestuttavia kuvia sieltä on välittynyt. Melkeinpä demokratiaa siellä on yritetty horjuttaa. Äärimmäisen vakava tilanne. Tapahtunut yllätti ja ei yllättänyt. Sen jälkeen, kun itse tulin pois Yhdysvalloista keväällä, tilanne on eskaloitunut siellä aika pahasti. Mutta kyllä se yllätti, että näinkin vakava ja laaja juttu siitä tuli, Räsänen kertoo Yle Urheilulle Kuopiosta.

Loppiaisen tapahtumat on noteerattu laajasti myös urheilumaailmassa. Esimerkiksi koripalloliiga NBA:ssa Milwaukee Bucksin tähtipelaaja Giannis Antetokounmpo syötti pallon tahallaan ulos kentältä kesken pelin, ja kaikki kentällä olleet kymmenen pelaajaa polvistuivat. Useat urheilijat ovat ottaneet kantaa tapahtumiin.

Räsänen seurannut Yhdysvaltojen kehitystä läheltä

Kun Räsänen lähti neljäksi vuodeksi Yhdysvaltoihin vuonna 2016, huomasi 18-vuotias nuorukainen nopeasti, että poliittinen ilmapiiri oli jo silloin rauhattomampi ja kovin erilainen kuin mihin hän oli Suomessa tottunut. Yhdysvaltain juniorisarjaa USHL:ää Iowan osavaltiossa pelannut Räsänen seurasi ensimmäisenä syksynään presidentinvaaleja, joissa vastakkain olivat republikaani Donald Trump ja demokraatti Hillary Clinton.

Vaaliväittely meni jo tuolloin melko likaiseksi peliksi.

– Olihan se jo silloin aika shokeeraavaa seurata niitä debatteja ja kuunnella sitä ajatustenvaihtoa. Se lähti siitä kampanjoinnista ja normaaliuden maalitolpat ovat siitä siirtyneet koko ajan radikaalimpaan suuntaan.

– Kaikennäköinen viestintä, haukkuminen ja loanheittäminen alkoi olla sellaista uutta normaalia ja tietyllä tavalla hyväksyttävää. Se loi sen maaperän, joka oli riittävän hedelmällinen tällaiseen eskaloitumiseen, mikä nyt nähtiin, Räsänen arvelee.

Seuraavat kolme vuotta, 2017–20, Räsänen vietti yliopistosarja NCAA:ssa pelaavassa Boston Collegessa, jossa hän opiskeli jääkiekkoilun ohella kauppatieteiden kandidaattiin vertautuvaa tutkintoa. Räsänen kertoo viestitelleensä viime päivinä vanhojen pelikavereidensa ja Connecticutissa niin ikään NCAA-kiekkoa pelaavan pikkuveljensä Iivarin, 19, kanssa Washingtonin tapahtumista. Räsänen huomasi yliopistoaikanaan, etteivät kaikki amerikkalaiset ole kovinkaan kiinnostuneita maansa tapahtumista.

– Kun jääkiekkojoukkueessa on yli 20 pelaajaa ja siihen toimihenkilöt päälle, niin on siinä monenmoista tallaajaa. Toisia kiinnostaa ja toisia ei. Siellä oli paljon sellaisia, joiden kanssa vaihdettiin ajatuksia, niin kuin on täällä Kuopiossakin nyt. Mutta oli monia, jotka eivät tienneet yhtään missä mennään. Kaikilla on omat kiinnostuksen kohteensa ja se on hyvinkin hyväksyttävää, Räsänen sanoo.

Yliopisto-opinnot Bostonissa päätökseen keväällä

Täksi kaudeksi Räsänen luopui NCAA:n vaatimasta amatööristatuksestaan, ja sai KalPassa jääkiekkouransa ensimmäiset palkkakuitit. 19 SM-liigaottelussa tehopisteitä on kertynyt 3+4=7.

Tutkintotodistuksen tamperelaislähtöinen hyökkääjä hakee toukokuussa Bostonista, mikäli koronatilanne sen sallii.

– Toivottavasti pääsen ihan fyysisesti hakemaan todistuksen, koska se on ilmeisesti aika hieno tilaisuus.

Tammikuun lopussa alkaa Räsäsen viimeinen lukukausi yhdysvaltalaisessa opinahjossa. Ammattilaiskiekkoilun ja korkeakouluopintojen yhdistäminen on onnistunut määrätietoiselta urheilijalta yllättävänkin mutkattomasti seitsemän tunnin aikaerosta huolimatta.

– Loppujen lopuksi tämä ei eroa edes hirveästi siitä, mitä tein keväällä, eli treeniä ja etänä koulua. Ainoa, mikä oli pikkuisen outo aikaeron kanssa, oli kun torstaisin iltaluento loppui kello 23 jälkeen. Se toi omat kiemuransa siihen sovitteluun, mutta kyllä sekin sieltä hoitui, Räsänen nauraa.

Lue myös:

.
.