1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Ampumahiihdon maailmancup

Oberhofin erilaiset ladut muuttavat paljon tuloslistaa, ennakoi Mari Eder – päävalmentajan mukaan IBU pitänyt kovaa kuria koronan ehkäisyssä: "Nuhdellaan, jos sääntöjä ei noudateta"

Suomen päävalmentaja Jonne Kähkönen uskoo, että Suomen ampumahiihtomaajoukkueen taso on noussut alkukaudesta.

Mari Eder lähtee hakemaan Oberhofista kauden parastaan. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen ampumahiihtomaajoukkue lähtee hakemaan petrausta alkukauteen, kun maailmancup jatkuu Saksan Oberhofissa perjantaina. Kisat alkavat naisten ja miesten pikakilpailuilla.

Suomen ykköstykin Mari Ederin alkukausi on ollut vuoristoratamainen: tuloslistassa suomalaisen nimi on ollut parhaimmillaan 15:s ja kerran päälle 90. sijan. Suomalainen on maailmancupin kokonaistilastossa sijalla 40.

Ederin suurin haaste on ollut ampumisessa, johon suomalainen on pyrkinyt hakemaan parannusta muutaman viikon kilpailutauon aikana. Ederin osumatarkkuus pystyammunnassa on ollut alle 60 prosentin.

– Joulukuun ammuntatulokset jättivät paljon toivomisen varaa. Pystyssä oli isoja hankaluuksia, Eder avaa Yle Urheilulle.

Ederin mukaan harjoituksissa tilanne on ollut toinen eli makuuammunta on ollut haastavampaa.

– Nyt olen yrittänyt löytää avaimia, miten saan ammunnan pysymään kasassa kisatilanteessa.

Etenkin pikakisat ovat olleet Ederille tällä kaudella haastavia. Edellisessä kisassa hän oli 74:s.

Mari Ederin ongelmat ovat olleet alkukaudella pystyammunnassa. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Eder kertoo, että viimeistelyharjoitukset ovat kuitenkin menneet hyvin. Eder pitää onnistumista ensimmäisessä kisassa erityisen tärkeänä.

– Eilen sain onnistuneen harjoituksen alle eli pääsen rauhallisin mielin pikakisaan. Nyt on tärkeää, että onnistumisia tulee ja saan kurssin kääntymään.

Eder uskoo, että Oberhofissa nähdään enemmän eroja kuin Kontiolahdella ja Hochfilzenissä. Ederin mukaan myös välinehuollon rooli korostuu Saksan laduilla.

– Nyt on erilaiset olosuhteet kuin aiemmin alkukaudella. Ladut ovat Oberhofissa kovat. Ne sopii hyväkuntoiselle urheilijalle eli toivottavasti minulle. Nähdään varmasti erilaisia tuloksia, mitä joulukuussa.

"Näen, että joukkueen taso on noussut"

Suomen joukkueen panos alkoi Kontiolahdella alavireisesti marraskuussa, mutta Hochfilzenissä oli hieman valoisampaa. Esimerkiksi Suvi Minkkinen nappasi uransa parhaan sijoituksensa Itävallassa olleen 25:s. Tässä vaiheessa kautta viisi Suomen urheilijaa on yltänyt 25 parhaan joukkoon maailmancupissa.

– Joukkueella on hyvä vireystila. Terveyshuolia tai muita haasteita ei ole ollut, päävalmentaja Jonne Kähkönen kertoo Yle Urheilulle Saksasta.

Kähkönen ei halua nostaa erityisiä sijoitustavoitteita Oberhofiin. Kähkönen uskoo, että tulokset parantuvat kokonaistason noustessa.

– Näen, että joukkueen on taso noussut. Kun keskiarvo nousee ylöspäin, tarkoittaa se top 10 -suorituksia ja jopa podiumille pääsyä, Kähkönen sanoo.

– Jos miettii liikaa yksittäisiä tavoitteita, tulee liikaa yrittämistä ja ammunta ei pysy kasassa. Silloin hiihtäminenkään ei ole rentoa.

Ampumahiihdon maailmancupia käydään maastohiihdon tavoin kuplassa koronaviruspandemian takia. Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU tiedotti torstaina neljästä positiivisesta koronatestituloksesta. Maastohiihdon Tour de Skillä torstaina Suomen ja Ruotsin joukkueessa ilmi tulleet positiiviset koronatestitulokset osoittautuivat negatiivisiksi uusintatesteissä.

Kähkösen mukaan Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU pitää tilannetta hyvin otteissaan.

– Joukkueita nuhdellaan ja rangaistaan, jos sääntöjä ei noudateta. Aktiivisesti pidetään huolta, että homma toimii. Näin on mennyt ja järjestelmä on toiminut. Jos maskin käyttö puuttuu tai on muuta välinpitämättömyyttä, niin siihen puututaan heti.

Naisten pikakilpailua voi jännittää TV2:sta kello 12.25 alkaen. Miesten pikakisa on vuorossa kello 15.10.

Lue myös:

Suvi Minkkiselle uran paras sijoitus ampumahiihdon maailmancupissa

Jälleen Norjan juhlaa ampumahiihdossa – Suomen miesten esitykset kesyjä