Suora

 • Urheilustudio MM-hiihdot 27.2.
 • Naisten yhdistelmäkilpailu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 27.2.
 • Miesten yhdistelmäkilpailu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 27.2.
 • StarCraft 2: IEM Katowice 2021
 • Naisten yhdistetyn hiihto-osuus 5 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot 27.2.
 • Rallin MM, Rovaniemi, live EK 7
 • Rovaniemi, live EK 7, alkuosa
 • Miesten mäkikilpailu HS 106, 1. kierros
 • Elävä arkisto esittää
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 27.2.
 • Miesten mäkikilpailu HS 106, 2. kierros
 • Urheilustudio MM-hiihdot 27.2.
 • Rovaniemi, lauantain huippuhetket
 • Miia Sillman itki joka kerta palatessaan Turkuun - löysi seitsenottelun paratiisinsa Tampereelta
 • Palkintojenjako
 • Urheiluruutu
 • Sim Racing: Arctic eRX Invitational
 • Sim racing: Arctic eRX Invitational

Koripalloliitto kommentoi Korisliigan hallitsevan mestarin todella rajua avautumista – Karhubasket perääntyi valitusaikeista

Koripalloliitto kertoo, miksi ei siirtänyt Korisliigan huippuottelua. Karhubasket ei aio uhittelusta huolimatta valittaa päätöksestä.

koripallo
Bojan Sarcevic
Bojan Sarcevic (vas.) on ollut jo pitkään Kauhajoen Karhubasketin avainpelaajia. Tässä häntä puolustaa Lahti Basketballin Vesa Heinonen. Arkistokuva viime helmikuulta.Marko Tuominiemi / All Over Press

Korisliigassa nousi suuri kohu loppiaiskeskiviikkona, kun kaksi edellistä miesten Suomen mestaruutta voittanut Kauhajoen Karhubasket julkaisi rajun tekstin verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Keskiviikon Vilpas-kotiottelun ennakossa kritisoitiin kovin sanoin Koripalloliiton päätöksentekoa. Karhubasket oli hakenut ennakon mukaan ottelusiirtoa, mutta Vilpas ei ollut siihen suostunut. Koripalloliiton kilpailujaos oli päättänyt, että ottelua ei siirretä. Karhubasket joutui pelaamaan ottelun kuudella pelaajalla.

Karhubasket kyseenalaisti etenkin Koripalloliiton kilpailujaoksen päätösten johdonmukaisuuden. Keskiviikkona siirrettiin Helsinki Seagullsin ja Lapuan Kobrien ottelu Karhubasketin mukaan mahdollisen koronavirustartunnan takia.

Karhubasketilta puuttui tiedotteen mukaan yksi pelaaja, koska hän oli altistunut koronavirukselle.

Karhubasketin tekstissä vuodatettiin (siirryt toiseen palveluun), että “kilpailujaos on pitänyt salaisen kokouksen, salaisella kokoonpanolla ja vetänyt punakynällä yli lääkärien lausunnot.

Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholm muistuttaa, että ohjesääntö on hyvin selkeä. Kilpailujaokseen kuuluvat Westerholm ja kilpailupäällikkö Ulla Karlsson.

– Me kaksi teemme näitä päätöksiä. Päätökseen on myös kirjattu, että kilpailujaos on tehnyt tämän päätöksen. Päätöksessä ei lue nimiä, mutta kilpailujaokseen kuuluvat henkilöt ovat ihan selkeitä, Westerholm sanoo Ylelle.

Westerholm mukaan kilpailujaoksen päätöksiä voi toki aina haastaa ja arvostella.

– Kielenkäytön toivoisi olevan asiallisempaa kuin tässä tapauksessa. Meillä ei lue missään, että ottelu pitäisi silloin siirtää, jos on kuusi pelaajaa. Emme ole loukkaantumisiin tai sairastumisiin vedoten siirtäneet otteluita aikaisempinakaan vuosina. Ainoa edellytys ottelun siirtämiselle voisi olla äkillinen epidemia pelipäivänä, esimerkiksi ruokamyrkytys, Westerholm perustelee.

– Jos on loukkaantumisia tai sairastumisia, se ei ole peruste ottelun siirtämiselle.

Westerholm painottaa, että säännöt ovat kaikille samat.

– Tilanteet ja tapaukset ovat hyvin erilaisia. Kobrien tapauksessa infektiolääkäri oli määrännyt Kobrien koko joukkueen karanteeniin ja koronatesteihin. Siitä tuli meille kirjallinen ilmoitus lääkäriltä. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä päätös, kun terveysviranomainen tekee sen, Westerholm sanoo.

– Karhun kohdalla asetettiin yksi pelaaja koronakaranteeniin. Mutta se koski yhtä pelaajaa, ei koko joukkuetta.

Karhubasketissa oli yhden koronalle altistuneen lisäksi yksi kipeänä ollut pelaaja.

– He toimittavat erilaisia dokumentteja pelaajien terveydentilasta. Analysoimme, onko vaikutusta koko joukkueen toimintaan vai onko kyseessä yhden pelaajan sairastuminen tai loukkaantuminen. Nähtiin, että yksi pelaaja oli sairastunut. Sillä ei ollut kuitenkaan sellaista vaikutusta, että koko joukkue määrättiin karanteeniin niin kuin Kobrien tapauksessa, Westerholm selvittää.

Vuosittain muutamia vastaavia tapauksia

Westerholmin mukaan Karhubasketin tyyppisiä pyytämiä ottelusiirtoja ei ole hänen kilpailujohtaja-aikana. Vuosittain vastaavia pyyntöjä tulee Korisliigassa muutamia, kun joukkueella on riveissä kuusi tai seitsemän pelaajaa.

– Tiedän yhden tapauksen, että 2000-luvun alkupuolella flunssan takia viiden joukkueen ottelu siirrettiin. Sitä moni joukkue käyttää edelleen ennakkotapauksena. Mutta se on aikaa ennen minua. Toisaalta siitä on myös valtavasti aikaa. Olemme todenneet sen jälkeen, että tällaisiin siirtoihin ei pidä lähteä. On aika loputon suo sen jälkeen. Kaikki ottelut jouduttaisiin periaatteessa siirtämään, kun löytyy peruste sairastumiselle ja loukkaantumiselle, Westerholm sanoo.

Korisliigan sarjamääräyksissä on myös vaatimus, että joukkueiden kokoonpanossa pitäisi olla otteluissa vähintään yhdeksän pelaajaa. Jos yhdeksää pelaajaa ei ole kokoonpanossa, siitä pitäisi seurata sakko joukkueelle. Karhubasketin kaltaisessa tapauksessa sakkoa ei kuitenkaan Westerholmin mukaan anneta.

– Päätöksessä oli määritelty, että tästä ei määrätä Kauhajoelle mitään rahallista seuraamusta. Sitä he eivät tietenkään muistaneet kertoa, Westerholm sanoo.

"Kivasti on tullut ainakin mediahuomiota"

Karhubasketin puheenjohtaja Vesa Ojala on päivä kohun jälkeen hyvin maltillisella päällä. Ojalan mukaan suurin peruste ottelusiirrolle oli vähäinen kuuden pelaajan määrä

– Yhdellä pelaajalla oli korona-altistus. Tiesimme toki, että altistus ei sinänsä siirrä. Mutta toinenkin pelaaja sairastui vastaaviin oireisiin. Kokeiltiin tai tarkistettiin, olisiko ottelua mahdollista siirtää, Ojala selvittää.

– Sääntöihin ja määräyksiin varmaankin päätös perustuu. Olemme vähän sellaisia ihmisiä Pohjanmaalla, että meille piisaa yksinkertaiset selitykset. Peli pitää pelata ja that’s it. Liiton pitää katsoa, onko päätös juridisesti oikein. He ovat varmaan sen tehneet.

Ojala myöntää, että otteluennakko oli reipashenkinen ja siinä oli puheenjohtajan mukaan varmaankin myös vääriäkin tietoja, joita pitäisi oikoa.

– Kivasti on tullut ainakin mediahuomiota reipashenkisellä otteluennakolla, Ojala naurahtaa.

Janne Koskimies
Kaksi edellistä Suomen mestaruutta voittanut Karhu Basket on Korisliigassa neljäntenä.Marko Tuominiemi / AOP

Karhubasket ei valita päätöksestä

Karhubasketin tiedotteessa oltiin harmistuneita myös yhdestä Koripalloliiton kilpailujaoksen perustelusta ottelusiirron epäämisessä. Koripalloliiton mukaan ottelusiirrolle ei ollut suotuisaa, että Karhubasketista poistui kaksi pelaajaa joulutauon aikana. Liiton mukaan Karhubasketilla olisi ollut aikaa hankkia korvaavia pelaajia kokoonpanoon.

– Siis pelaajat haluavat lähteä pois Kauhajoelta kotimaahan Atlantin taakse, mutta seuran olisi pitänyt pitää heidät väkisin kokoonpanossa. Erikoista! Tiedotteessa hämmästeltiin.

Tällä viitattiin amerikkalaispelaajiin Daniel Utomiin ja Brandon Spearmaniin.

– Pelaajien kanssa purettiin sopimukset. Toisessa sopimuksessa oli vielä buyout-pykälä. Toinen pelaaja ei halunnut jäädä Suomeen, vaan halusi jouluksi kotimaahan. Hän otti ja lähti. Emme olisi sitä halunneet, Ojala sanoo.

– Tämä asia ei kuulu tähän päätökseen. Meillä oli vain kuusi pelaajaa ja that’s it.

Ojala myöntää, että heillä on koko vuoden ajan mahdollisuus hankkia pelaajia. Karhubasketille myös tarjotaan jatkuvasti pelaajia.

– Joulutauolla meillä oli vielä kahdeksan pelaajaa ringissä. Olimme pelaajamarkkinoilla ja hommattiin pelaaja. Hänellä ei vain sattunut olemaan passia. Hänen tulonsa tänne viivästyi sen takia viikolla. Emme voi hankkia pelaajia vain joidenkin sääntöjen takia. Meillä on ollut kahdeksan-yhdeksän pelaajaa käytössä. Olisimme olleet valmiita menemään sillä, Ojala selvittää.

– Tuosta määrästä putosi pelaajia ja sairastui oikeastaan kolme kappaletta. Sen takia olisimme halunneet siirtää ottelun. Tiedämme toki, että pelin voi aloittaa viidellä pelaajalla.

Karhubasketin ennakkotekstissä mainittiin, että päätös ei kestä valittamista. Valitusaikeista on nyt kuitenkin peräännytty.

– Päätöksestä ei tulla valitsemaan. Pelit on pelattu. Olemme pelin sen hävinneet, Ojala sanoo.

Vajaamiehinen Karhubasket taipui Salon Vilppaalle “kohuottelussa” 76–86. Vilpas nousi voitolla sarjataulukossa Karhubasketin ohi kolmanneksi. Sarjaa johtaa puhtaalla pelillä Helsinki Seagulls ennen Tampereen Pyrintöä.

Lue myös:

Kauhajoen Karhubasket joutui pelaamaan vain kuudella miehellä – liiton kilpailujaosto sai mestariseuralta suoraa vinoilua niskaansa

Karhu Basket saa oman kotiluolan Kauhajoelle – monitoimihallissa tilat 2300 katsojalle tai 3600 konserttivieraalle

Korisliigaa pelataan jälleen lähes kuukauden tauon jälkeen – Seagulls jatkaa edelleen ilman tappioita

Seitsemän tunnin bussimatkoja ilman taukoja ja lasten kotiopettamista – Tuomas Iisalon sensaatiojoukkue hurjassa lennossa vaikeuksista huolimatta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat