Hyppää sisältöön

Marcus Sandell muisteli karmaisevaa hetkeä ennen omaa starttiaan, kun näki Kalle Palanderin loukkaantuvan – "Tämä on aika raakaa peliä"

Yle Urheilun asiantuntija Marcus Sandell kertoi, että huippulaskijat keskittyvät kisan aikana ainoastaan siihen, mihin pystyvät itse vaikuttamaan.

Kalle Palander loukkaantui Söldenissä vuonna 2011. Polvivamma päätti lopullisesti Palanderin uran. Kuva: imago sportfotodienst

Adelbodenin suurpujottelun maailmancupissa on nähty kaksi karmaisevaa kaatumista. Perjantaina Norjan Lucas Braathenin kausi päättyi kaatumiseen ja polvivammaan, lauantaina kisa jouduttiin keskeyttämään puoleksi tunniksi, kun Yhdysvaltojen Tommy Ford kaatui pahannäköisesti juuri ennen maalia.

Yle Urheilun asiantuntija Marcus Sandell ehti omalla urallaan kokea pahoja kaatumisia, joista yksi oli koitua kohtalokkaaksi, mutta myös näkemään niitä silloin, kun hänen piti keskittyä omaan kisasuoritukseensa. Erityisen pahana hän muistaa ystävänsä ja joukkuekaverinsa Kalle Palanderin kaatumisen Söldenissä 2011. Palander oli palannut kisarinteisiin säärivamman aiheuttaman pitkän tauon jälkeen, mutta paluu jäi lyhytaikaiseksi.

– Oli tosi kiva saada Kalle takaisin joukkueeseen ja meillä oli ollut hyvä alkusyksy. Ajattelin, että nyt saamme pitkästä aikaa kaksi suomalaista samalle tasolle ja taistelemme molemmat hyvistä sijoituksista, Sandell muisteli tilannetta Adelbodenin suurpujottelukisan aikana.

Söldenin suurpujottelukisan ensimmäisen kierroksen jälkeen Sandell oli 14:ntenä ja Palander 28:ntena. Sandell katsoi Palanderin toisen kierroksen laskua lähtöpaikalla olevasta televisiosta.

– Kalle tuli pitkälle jyrkälle, veti siinä isot pannut verkkoon ja jäi pitelemään polveaan. Tajusin saman tien, että nyt hänellä meni polvi. Nyt kävi huonosti ja minun lähtöni on vartin kuluttua, Sandell kertoi.

Sandell tiesi, ettei hän saisi ajatella ystävänsä loukkaantumista, vaan pitää keskittyä omaan laskuunsa.

– Tietysti kysyin valmentajilta, että onko Kalle ok. Toisaalta tiesin, että he vastaavat minulle, että Kalle on ok. Eiväthän he sano minulle mitään siinä vaiheessa.

Marcus Sandell koki itsekin kilpauransa aikana pahan loukkaantumisen. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Kun lauantain kisassa Fordin loukkaantumisen jälkeen seurasi pitkä tauko, Sandell kertoi laskijoiden tietävän, että nyt on käynyt huonosti. Laskijat eivät kuitenkaan saa antaa sellaisen vaikuttaa omaan suoritukseen.

– Tämä on aika raakaa peliä. Tämä kuulostaa pahalta, mutta pitää olla niin välinpitämätön, että keskittyy vain omaan suoritukseen ja siihen mihin pystyy vaikuttamaan. Vaikka jälkeenpäin ja tuossa hetkessä tuntuu pahalta hyvän kaverin puolesta, mutta siinä on pakko vain keskittyä omaan tekemiseen.

Omalla urallaan Sandell saattoi 5–10 minuuttia ennen starttia ajatella todella paljon eri asioita, mutta mitä lähemmäksi kisalasku tuli, sitä kapeammaksi ajatusmaailma muuttui. Palanderin loukkaantumisenkin hän pystyi sulkemaan pois mielestään ja laskemaan kisassa 16. sijalle.

– Mutta kyllä heti kun tulin maaliviivan yli, kaikki ajatukset tulivat takaisin. Vaikka alppihiihto on yksilöurheilua, niin loppujen lopuksi urheilija on aika harvoin yksin. Silloin tajusin, että nyt tulee taas sellainen kausi, että pyörin kisoissa yksin. Kallen loukkaantumisen myötä puolet joukkueesta meni siinä, Sandell sanoi.

Lue myös:

.
.