Urheilustudiossa pohdittiin, pitäisikö koronan jälkeen Vuoden urheilijaa edes valita – Tero Pitkämäki muisteli kohun aiheuttanutta valintaa: "Se tuntui velvoitteelta"

Vuoden urheilija -valinta julkistetaan 14. tammikuuta järjestettävässä Urheilugaalassa.

Uno-palkinnot
Katso video kuvaa klikkaamalla.

Vuoden urheilijan valinta aiheuttaa lähestulkoon joka vuosi parranpärinää ja polemiikkia. Kun viime vuonna useita urheilukilpailuja jouduttiin perumaan ja siirtämään hamaan tulevaisuuteen, on kysytty aiheellisesti myös, pitäisikö Vuoden urheilijaa edes valita.

Urheilustudiossa asiasta keskustelivat Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi, Palloliiton tyttöjen huippujalkapallopäällikkö Marianne Miettinen ja juontaja, intohimoinen penkkiurheilija Katja Ståhl.

Jauhojärvi, joka on pokkasi Vuoden urheilija -palkinnon Iivo Niskasen kanssa Sotshin olympiakullan jälkeen, on vahvasti sitä mieltä, ettei palkintoa pitäisi jakaa.

– Olympialaiset siirrettiin ja aika paljon kisoja on peruttu. Talvikausi pystyttiin viemään melkein loppuun asti, mutta kesäkausi meni ihan plörinäksi. Urheilijat eivät ole silloin tasavertaisessa asemassa, Jauhojärvi perusteli ja totesi, ettei hänellä ole edes ehdokasta Vuoden urheilijaksi

Ståhl oli samoilla linjoilla Jauhojärven kanssa.

– Millä perusteilla se pitäisi valita? Suoritusen vai? Suoritusten, joita ei ole. Eihän sellainen peli vetele, Ståhl sanoi.

Miettinen muistutti, että joukkueurheilussa harvoin on arvokisoja joka vuosi, joten vaikka jalkapallon miesten EM-kisoja jouduttiin siirtämään vuodella eteenpäin, ei vuosi sikäli ollut jalkapalloilijoille poikkeava.

– Vaikka meillä ei ole arvokisoja joka vuosi, silti voidaan arvioida suorituksia, hän sanoi ja totesi miettivänsä sitä, onko ikinä järkevää lähteä vertaamaan joukkueurheilijoita ja yksilöurheilijoita.

– (Jalkapallomaajoukkueen maalivahti) Lukas Hradeckyn onnistumiseen vaikuttaa koko puolustuslinja ja keskikenttä ja niin edespäin. (Ralliautoilija) Kalle Rovanperä tekee tulosta tiiminsä kanssa, mutta tekee suorituksen silti itse. Nämä ovat niin eriarvoisia asioita, ja tämä on varmasti ikuinen kiistelykysymys.

Pitkämäki: Vähän huono mäki jäi

Vuoden urheilija -valinnasta on noussut useana vuonna myös melkoinen kohu. Yksi tällaisista oli vuoden 2015 valinta, kun keihäänheittäjä Tero Pitkämäki voitti tittelin kolmannen kerran peräkkäin. Pitkämäki oli tuolloin saavuttanut MM-pronssia ja Timanttiliigan keihäänheiton kokonaiskilpailun.

– Jos me urheilijat koitetaan tehdä hiukan parempia tuloksia, ettei pronssimitalilla pokata tätä palkintoa ensi vuonna, Pitkämäki totesi palkintopuheessaan.

Kuusi vuotta tapahtuman jälkeen Pitkämäki sanoi Urheilustudiossa, että hän osasi ennakoida kohua.

– Vähän huono maku siitä valinnasta kieltämättä jäi. Vuoden 2007 valinta oli itselleni hieno tähtihetki, tuo kolmas valinta tuntui velvoitteelta, Pitkämäki myönsi.

Hänen mielestään on hyvä, että valinnoista riittää puhetta puoleen ja toiseen, sillä se pitää Vuoden urheilija -tittelin kiinnostavana. Pitkämäki kuitenkin muistutti, että liika on liikaa.

– Tietynlainen valinnan mollaaminen voi aiheuttaa urheilijalle huonoja fiiliksiä.

Tero Pitkämäki on voittanut Vuoden urheilija -tittelin vuonna 2007, 2013 ja 2015. Kuva: Tomi Hänninen

Parayleisurheilija Leo-Pekka Tähti rikkoi lasikaton seuraavana vuonna, kun hänet valittiin Vuoden urheilijaksi ensimmäisenä paraurheilijana. Tähti kertoi Urheilustudiossa tottuneensa olemaan keskiössä niissä keskusteluissa, joissa pohdittiin voidaanko paraurheilijoita valita Vuoden urheilijaksi.

– Olen ollut vuodesta 2004 lähtien jollakin tavalla mukana. Silloin asiasta keskusteltiin ensimmäistä kertaa. Vuonna 2012 valinta oli lähellä ja silloin nousi polemiikki siitä, ettei minua valittu, Tähti muisteli.

– Kun vuonna 2016 valinta osui kohdalle, mietin samoja asioita kuin Tero: mitä jos siitä nousee haloo. Minulla oli kaksijakoinen fiilis ennen gaalaa. Onneksi ei noussut, sillä arvostan todella korkealle tuota titteliä.

Hradecky haluaa hiljentää Pukin

Vuoden urheilija 2020 julkaistaan 14. tammikuuta. Tällä kertaa ehdokkaita löytyy niin tasaisesti joukkuelajeista kuin yksilöurheilustakin. Yksi ehdokkaista on Lukas Hradecky.

– Kuka sen sitten voittaakin, niin se on minulle yksi ja hailee. Kovia kandidaatteja kaikki, Hradecky vakuutti Yle Urheilun haastattelussa.

Aina pilke silmäkulmassa olevalle Hradeckylle tittelin voittaminen olisi tärkeää etenkin sen takia, ettei viime vuonna Vuoden urheilijaksi valittu Teemu Pukki pääsisi enää kuittailemaan hänelle.

– Minun puheeni on sataprosenttisesti parempi kuin Teemulla. Ihan improvisoimallakin pystyisin parempaan, hän vakuutti nauraen.

Golfpelaaja Sami Välimäelle viime vuosi oli todella huippukausi ja se näkyy myös Urheilugaalan ehdokaslistalla. Välimäki on ehdokkaana niin Vuoden läpimurrossa, Sykähdyttävimmässä hetkessä kuin Vuoden urheilijanakin. Välimäki tiedostaa olevansa nyt lajinsa soihdunkantaja.

– Tämä on ollut golfille hyvä vuosi. On tullut paljon lisää pelaajia ja olen itse pystynyt viemään lajia eteenpäin hyvällä menestyksellä, jotta pystymme taistelemaan näistä palkinnoista, Välimäki sanoi ja kertoi, minkä palkinnon hän pokkaisi kaikista mieluiten.

– Totta kai se olisi se Vuoden urheilija -palkinto. Sen voittaminen ensimmäisenä golfarina olisi iso kunnianosoitus.

Urheilugaala järjestetään 14. tammikuuta 2021. Yle välittää tapahtuman suorana kanavillaan.

Lue myös: