1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. paini

Suomen menestystoivot Tokion olympialaisiin kärsineet häiritsevästä ongelmasta lähes vuoden ajan – painin maajoukkuevalmentajalta huolestuttava kiteytys tilanteesta

Painin suomalainen eliitti kokoontui Kuortaneelle, missä nähtiin Tokion olympialaisiin aikovien maajoukkuemiesten nykyvire.

Elias Kuosmanen (oik.) on tällä hetkellä Suomen ykköspainija. Kuva: imago sportfotodienst / AOP

Suomen kreikkalais-roomalaisen painin maajoukkue kokoontui leirille Kuortaneelle tammikuun alussa. Tatami ja rauta saivat muun muassa kyytiä, kun jykevät karpaasit vuodattivat urakalla hikikarpaloita. Lajilleen omistautuneiden kärkiottelijoiden silmissä siinsi vahvasti tulevan kesän olympialaiset, jonne ei vielä yksikään suomalaispainija ole lunastanut paikkaa.

Suomen kesäolympiahistorian toiseksi menestyneimmän lajin mitalihana on tukkeutunut viime vuosina. Paini röyhistelee kaikkiaan 83 suomalaisella olympiamitalilla, mutta edellinen olympiamitali on niinkin kaukaa kuin Ateenasta vuodelta 2004, jolloin nykyinen lajiryhmän päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela saavutti hopeaa.

Ensi kesän olympiapaineissa jokaiseen painoluokkaan yltää kuusitoista kovinta. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön kamppailu- ja voimailulajien lajiryhmävastaava Pasi Sarkkinen on todennut, että jos Suomi saa olympiapaineihin mukaan kahdesta kolmeen urheilijaa, mitalitavoite on painissa realistinen.

Korona siirsi myös painin viime kevääksi aiotut olympiakarsinnat vuodeksi eteenpäin. Painissa ollaan niin tiiviisti lähekkäin, että turvaväli on mahdoton asia toteutettavaksi. Koronaviruksen kannalta paini on urheilun yksi suurimmista riskilajeista. Muun muassa tästä syystä viime vuoden lopussa peruuntuivat niin aikuisten kuin junioreiden MM-painit.

Suomalaispainijat eivät ole päässeet kansainvälisiin kilpailuihin 11 kuukauteen. Painissa ei ole muista lajeista poiketen maailmancupin kiertueita, jonka johdosta kärkipainijat "elävät" käytännössä painin arvokisoista. Maailmalla pidettiin viime vuoden lopulla muutamia kansainvälisiä painikisoja, mutta paikalla ei ollut suomalaisia terveyteen liittyvien varotoimenpiteiden ja rajoitusten takia.

Tämä luo harmaita pilviä suomalaispainin olympiaprojektin ylle.

Kilpailutauko kova pala

Yle Urheilulle painia selostava Jarkko Ala-Huikku muistuttaa, että liettualaiset ja norjalaiset painijat ovat käyneet Suomessa leireilemässä. Suomalaiset ovat saaneet edes jonkinlaista kansainvälistä kiritystä.

– Harjoitukset ovat kuitenkin harjoituksia, eikä kyseessä ole kilpailut, joten kysymysmerkkejä leijuu paljon suomalaisen painin ympärillä ennen Tokion olympialaisia. Pitkä kisatauko on kova pala purtavaksi nuorelle maajoukkueelle, jonka urheilijat ovat tottuneet kilpailemaan paljon nuorisomaajoukkueissa ulkomailla viime vuosina, sanoo Ala-Huikku.

On selvää, että painijat valmistautuvat Tokion olympialaisiin eriarvoisessa asemassa. Ala-Huikku on sitä mieltä, että lähtökohtaisesti painin poikkeusoloista hyötyvät eniten lajin suurmaat, joissa tasokkaita vastustajia löytyy omasta takaa.

– Kuilu huippumaiden ja muiden välillä on todennäköisesti kasvanut isossa kuvassa ennen Tokiota. Hyvänä puolena on se, ettei painijoilla ole ollut niskassa valmistautumisen pakkoa eri kilpailuihin, joka verottaa aina harjoittelun tasoa ja laatua. Kerrankin on ollut aikaa rakentaa rauhassa ominaisuuksia ja tekniikkaa entistä paremmaksi. Toivottavasti tämä toisi sitten myös tulosta.

Kuortane paljasti painijoiden nykykunnon

Miesten alle 97 kilon sarjassa yhdestä Tokion edustuspaikasta mittelevät Elias Kuosmanen ja Arvi Savolainen. Viime keväänä Kuosmanen lunasti itselleen paikan olympiakarsintaan, joka sitten lopulta peruuntui. Valinta karsintaan on jälleen kerran auki.

Harjoituskavereiden välillä nähtiin Kuortaneella kaksi ottelua. Mitä huomioita paikalla ollut Ala-Huikku teki?

– Kaksitoista minuuttia hakkasivat päitä yhteen. Yleisilme oli se, että Kuosmanen oli hivenen kaksikosta niskan päällä molempien otteluiden ajan ja vei matseja tehden pisteitä matosta ja pystystä. Toisessa ottelussa Savolainen oli tasapistein kyllä voittaja, mutta jos isoa kuvaa katsoo, niin Kuosmasen paini näyttää oikein hyvältä. Miksei Savolaisenkin, kun terästäytyy vähäsen, lisäsi Ala-Huikku.

– Raskaan sarjan (130 kiloa) Konsta Mäenpään ottelu Arvi Savolaista vastaan oli oikein hyvä, Kuosmasenkin kanssa meni ihan hyvin. Elias (Kuosmanen) pystyi senkin ottelun voittamaan, joten näen, että hän oli tänään parhaassa kunnossa maajoukkueesta.

Kuva: Jarkko Ala-Huikku

Painin päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela huokaa haastattelussa syvään ja sanoo, että viimeinen vuosi on ollut erikoinen ja urheilullisesti hyvin haastava.

– Kun puhutaan lähes vuoden kilpailutauosta, se on merkittävä juttu jo urheilijan uraa ajatellen. Sehän tarkoittaa käytännössä samaa kuin todella vakava loukkaantuminen. Tämä on hyvin harvinaista. Tilanne on ollut ihan kaikille haastava, myös isojen painimaiden ottelijoille. Itse en koe, että olisimme mitenkään häviäjiä olleet, Yli-Hannuksela sanoo.

Valmentajan mukaan suomalaiskärki on harjoitellut ihan kohtalaisesti sen, minkä on pystynyt. Myös Yli-Hannukselan mukaan kisojen puute on isoin aukko. Suomalaispainijat ovat lähdössä tällä viikolla (15.–17.1.) pitkästä aikaa Kroatiaan kansainvälisiin kisoihin.

– Zagrebin kovat kilpailut antavat aika paljon suuntaa olympiakarsinnoille ja maajoukkueelle. Lisäksi tärkeää on siihen kuuluva leiritys kansainvälisellä porukalla. Helmikuussa pitäisi olla ohjelmassa SM-kisat ja toivottavasti saisimme vielä jonkun kansainvälisen kilpailun siihen.

Olympiakarsinnat ovat ohjelmassa maaliskuussa.

Mitkä seikat ratkaisevat, kun valitaan edustaja olympiakarsintaan kaksikosta Savolainen-Kuosmanen?

– Lähtökohta on kova, kansainvälinen näyttö. Toivottavasti se tulee molemmilta. Sitä tässä ensisijaisesti haemme. Jos paremmuus ei löydy sieltä, sitten se otetaan kotimaan konstein SM-kisoissa. Zagrebin kilpailuihin osallistuu kaksikymmentä maata ja niistä tulee todella kovatasoiset kilpailut, kun kaikkien ykköstykit ovat mukana. Iso painoarvo sillä on tässä valinnassa, korostaa Yli-Hannuksela.

Kuva: Jarkko Ala-Huikku

Tammikuun alun leirityksellä Kuortaneella oli iso merkitys Suomen painimaajoukkueelle. Valmennuksen mielestä oli jo korkea aika järjestää kilpailumainen harjoitus.

– Tämä palveli kaikkia meidän painijoita. Jätkät olivat tosissaan liikkeellä, mikä oli hieno nähdä. Hyviä otteluita, asenne oli kunnossa kaikilla.

Nyt nähtiin melkoinen muodonmuutos, kun Konsta Mäenpää pyöritteli Arvi Savolaista, viimeksi se oli Jyväskylän SM-kisoissa vielä päin vastoin.

– Konsta on hyödyntänyt korona-ajan ja tarttunut niihin puutteisiinsa, mitä on ollut. Myös ominaisuuksissa hän mennyt todella paljon eteenpäin. Painot alkavat olla kohdillaan raskaaseen sarjaan, vaikka toki vielä haastetta siinäkin löytyy.

Mitä päävalmentaja tuumaa, kun Arvi Savolainen hävisi molemmille, Kuosmaselle ja Mäenpäälle?

– Oli vielä tahmeata. Tiukka ottelu taas Kuosmasen kanssa, ei siellä suuria eroja tullut. Minusta ottelu oli mielenkiintoinen ja tiukka.

Kuosmanen etenee päivä kerrallaan

Elias Kuosmanen oli jo viime vuonna lunastanut olympiakarsintapaikan itselleen, mutta nyt ruljanssi alkaa alusta. Suomen ykköspainijan tittelissä vahvasti kiinni oleva Kuosmanen koki takaiskuja myös kesällä ja loppuvuodesta 2020.

– Kevään jälkeen pääsin vauhtiin ja harjoittelin fyysisiä ominaisuuksia paremmiksi. Loppukesästä kun alettiin painimaan enemmän, niin minulla leikattiin kylki ja nilkkakin pyörähti, mutta sitä ei ehditty leikkaamaan tähän hätään. Siinä mielessä on ollut vähän haasteita terveyden kanssa, mutta niinhän minulla on ollut toisaalta aina ennenkin. Niistä on selvitty ja tultu joka kerta takaisin entistä vahvempana, sanoo Kuosmanen

Joulukuun MM-kisoja ei voitu järjestää, eivätkä suomalaiset pystyneet osallistumaan myöskään joulukuussa painin kansainväliseen Belgradin kisaan. Ensin mainittu oli erityisen katkera pettymys Elias Kuosmaselle, joka elätteli viime tippaan saakka toivoa MM-kisoista ja hioi nousupiikkiä sinne.

– Pitää edetä päivä kerrallaan, kun tässä on pitänyt olla matkan varrela vaikka mitä kisoja, mutta ne on aina kuitenkin peruttu. Yritän pysyä ehjänä ja treenata joka päivä mahdollisimman laadukkaasti. Katsotaan sitten, milloin se pilli viheltää lopulta oikeissa kisoissa.

Siinä missä Kuosmanen on ennen kerryttänyt leiri- ja kisapäiviä vuodessa 150–160, niin matkalaukkuelämä on vaihtunut korona-arjessa tukevasti kotimaan tuttuihin maisemiin.

Siksi on ollut tärkeää, että Kuosmasella on Suomessa Savolaisen kaltainen kirittäjä samassa painoluokassa.

– Loukkaantumisten jälkeen tärkeintä oli mennä nyt rohkeasti painimaan. Olen aina tykännyt näistä kontrolliottelupäivistä. Minua ei haittaa, vaikka paikalle on raahattu tuomaria ja televisiota. Tärkeää on ottaa niitä kuuden minuutin matseja ottelusäännöillä, sillä näkee vähän, missä mennään.

Kuva: Jarkko Ala-Huikku

"Välillä miettii, miksi tännekin tullaan"

Arvi Savolainen on paininut neljävuotiaasta saakka yhtäjaksoisesti nyt 17 vuoden ajan. Vaikuttaa, että hänelle koronaika on ollut erityisen raskasta henkisesti.

– Alkuun koronahässäkkä oli jopa tervetullutta vaihtelua kovaan kilpailurytmiin, mutta aika nopeasti se muuttui tosi puuduttavaksi. Välillä sitä miettii, miksi tänne Kuortaneelle tullaan, kun ei kisoihin päästä. Ehkä se valo vielä kajastaa jossain, kun rokote tulee ja elämä muuttuu paremmaksi, Savolainen huokaa.

Savolainen oli Kuortaneella hiukan Kuosmasta jäljessä painin kilpailumaisessa ottelemisessa, vaikka voitot tasattiin 1–1.

– Tylsää pystypainia se suurimmaksi osaksi oli, kun molemmat suurin piirtein tietää, mitä sieltä tulee. Itselläni kävi jossain vaiheessa matsia hairahdus, että jouduin epämukavaan tilanteeseen. Olimme siinä aika pitkään, ja Elias pääsi siitä sitten taakse, Savolainen analysoi omia suorituksiaan.

Savolainen piti suomalaisten välistä "ottelupäivää" hyvänä harjoituksena ja ennen muuta tärkeänä muistutuksena, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun alkaa herkistely kohti edessä olevia, tärkeitä Kroatian näyttökisoja.

Savolainen näkee, että painin suurmailla ei ole niin suuri tarve kansainvälisille leireille kuin suomalaisilla.

– Hyvä että sarjaan löytyy yksi maailmanluokan harjoituskaveri. Ongelma on silti se, että meitä on liian vähän. Vaihtelua ei tahdo tulla. Tässä me häviämme paljon isommille painimaille, joilla on kuitenkin kaksikymmentä samankokoista jätkää odottamassa rivissä.

Savolaisen piti osallistua viime marraskuussa ikäluokan hallitsevana maailmanmestarina alle 23-vuotiaiden MM-kisoihin Tampereella, mutta sekin tapahtuma jouduttiin perumaan.

Mäenpäällä hyvä kehityskäyrä

Ilmajoen Kisailijoiden Konsta Mäenpää on Kuortaneen perusteella suomalaisista ehkä parhaiten korona-ajan hyödyntänyt maajoukkuepainija. Häneltäkin meni Savolaisen tapaan sivu suun Tampereen alle 23-vuotiaiden MM-painit.

– Koen itse, että jollain tapaa olen saanut hyödyn irti koronatauosta, vaikka harjoitusmahdollisuudet eivät ole olleet mitenkään ihmeelliset. Asiat olisivat voineet olla huonomminkin.

Konsta Mäenpää Kuva: Painiliitto

– Tavoitteena on ollut kehittyä jokaisella osa-alueella. Kaikki on mahdollinen on otettu irti ja samalla vammat laitettu kuntoon. Arvioisin, että sekä fyysisissä että lajinomaisissa jutuissa olen mennyt eteenpäin tauon aikana. Punttisalia ja lenkkiä, sitä se oli pitkälti tauon aikana, ja siitä on ainakin otettu kaikki irti.

Raskaassa sarjassa otteleva Mäenpää oli luonnollisesti tyytyväinen pystyttyään kääntämään vajaassa vuodessa asetelmat kevyempää Arvi Savolaista vastaan kilpailumaisessa matsissa Kuortaneella.

– Matsi meni minun osalta hyvin Arvia vastaan. Samalla näin, että olkapääni on kunnossa. Se on ollut viimeisen puoli vuotta kuntoutuksessa. Eliaksen ja Arvin kanssa olen otellut harjoituksissa pääosin, silloin kun olen käynyt Helsingissä muutamaan otteeseen. Ei ole ulkomaalaisia tullut yhtään vastaan.

– Painoa ei ole tullut juuri viime vuodesta. Sitä alkaa tulla, kun saadaan kaikki harjoittelut kunnolla käyntiin. Painoa pitää hankkia sopivissa suhteissa ja saada sitä pikku hiljaa. Kerralla en lähde mihinkään massan hakuun.

Myös Mäenpään katse on siirretty Zagrebiin.

– Nyt on vuosi viimeisestä kisasta ja halut ovat tosi kovat päästä vääntämään, varsinkin oman kokoisteni kanssa. Samalla näkee kunnolla korona-ajan kehityksen niilläkin matoilla.

Painijoita haastatteli Kuortaneella Vesa-Matti Savinen

Lue myös

Suomi ei lähde painin MM-turnauksen korvaavaan maailmancupiin Serbiaan – "Kyllähän se vähän rassaa"

Painin entinen päävalmentaja tarttuu liiton ohjaksiin – Pasi Sarkkinen luottaa lajin tulevaisuuteen ja olympiamitaliin

MM-painien järjestäminen kävi mahdottomaksi – pettynyt Elias Kuosmanen oli jo lyönyt happoja koneeseen

Painin MM-kisat peruuntuivat – koronapandemia vesitti suunnitelmat

Nuorten MM-painit Tampereella perutaan koronaviruksen vuoksi

Painijoiden erityistiukka koronakielto päättyi vasta tänään – MM-kultaa puolustava Arvi Savolainen piti odotellessa voimakuurin: "Painia boikotoitiin vähän aikaa"

Painin Euroopan olympiakarsintaturnaus siirtyy koronaviruksen takia

Painiliitto iski sinetin: Elias Kuosmanen lähtee taistelemaan olympiapaikasta

Elias Kuosmanen joutui olympiavoittajan pyöritykseen – kohtalona jälleen EM-pronssiottelu

Arvi Savolainen sai kylmää kyytiä EM-välierässään – etenee EM-pronssiotteluun raskaassa sarjassa: "Lähdetään tappelemaan"

Tuomarikin nauroi suomalaisen astellessa vaa'alle – satakiloinen Arvi Savolainen huikeasti mitaliotteluihin 130-kiloisten sarjassa

Turha odottaa mitalisadetta Tokiosta – "Entisestään kapeaan kärkeen tullut lommoja"

Kommentti: Elias Kuosmanen osoitti kypsyyttä Suomen huippukaksikon kohtaamisessa, mutta uskaltaako hän jättää EM-kisat väliin kevään päätähtäimen takia?