Sunnuntaina päättynyt Tour de Ski oli venäläis- ja yhdysvaltalaishiihtäjien juhlaa. Aleksandr Bolshunov dominoi kiertuetta alusta loppuun ja myös Jessie Diggins otti ylivoimaisen voiton.
Tämän vuoden kiertueelta puuttuivat norjalaishiihtäjät sekä Suomen miesten ykkösnyrkki. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi uskoo, että tulokset olisivat muuttuneet vain tietyiltä osin, jos norjalaiset olisivat olleet mukana. Hänen mielestään Tourin kärkinimiä nähdään puolentoista kuukauden kuluttua myös Oberstdorfin MM-kisojen mitalitaistoissa.
– Välttämättä Markus Vuorela ei olisi ollut sprintissä välierissä, jos norjalaiset olisivat olleet Tourilla mukana ja muissa kisoissa 4–5 miestä olisi saattanut olla hänen edellään, mutta Bolshunov olisi kuitenkin vienyt kokonaiskilpailun, hän totesi.
Jauhojärvi muistuttaa, että Norjassa naisten puolella tilanne ei ole tällä hetkellä kovin optimaalinen, sillä yksi nainen hallitsee sekä kotimaan että kansainvälisiä latuja.
– Naisissa Norjalla ei ole kuin yksi valttikortti, Therese Johaug, ja hän sekoittaa pakkaa MM-kisoissa, Jauhojärvi sanoi.
Viikonlopun aikana Johaug oli ylivoimainen Lygnassa käydyissä Norjan cupin kisoissa. Miesten puolellla kisat olivat tasaisempia.
– Norjalla on ihan sama, kenet kärkikuusikosta laittaa viestiin, se on taistelemassa maailmanmestaruudesta, Jauhojärvi sanoi.
Jauhojärvi uskoo, että MM-kisoissa nähdäänkin miesten puolella Norja-Venäjä-maaottelu, sillä molemmissa maissa kovia tekijöitä löytyy myös huippujen takaa.
– Jos joku putoaa joukkueesta, niin toinen nousee tilalle. Aina joku nousee tyrkylle. Ja jos pääsee maajoukkueeseen, niin tulostaso pomppaa ylös, koska koko ajan on haastajia ympärillä, Jauhojärvi totesi.
– Normaalimatkoilla Iivo Niskanen sekoittaa pakkaa keulapäässä. Muiden Touria hiihtäneiden miesten taso määräytyy sillä, miten he toipuvat kiertueesta.
Norjan valta-asema horjuu
Ruotsin naisten suoritukset Tour de Skillä olivat vaihtelevia, mutta kokonaisuutena tulos oli positiivinen. Jauhojärven mieleen jäivät etenkin joukkueen yhtenäinen panostus viimeisellä etapilla, sillä se auttoi Ebba Anderssonin osakilpailun voittoon, sekä Val di Fiemmen sprintin kolmoisvoitto.
– Vastaavanlaista joukkueheittäytymistä on nähty aikaisemmin korkeintaan Yhdysvaltojen naisilta, Jauhojärvi sanoi.
Vielä viime vuonna huhut Ruotsin naisten joukkueen huonosta ilmapiiristä nousivat otsikoihin ja muun muassa Stina Nilsson vaihtoi hiihdosta ampumahiihtoon. Jauhojärven mielestä joukkuehengen pilaamiseen ei tarvita usein kuin yksi myrkyttäjä.
– Ruotsin joukkueessa on vanhempia menestyneitä urheilijoita sekä nuoria, jotka ovat nostaneet tasoaan selvästi. Jos siinä on kova taistelu siitä, kuka on se ykköshiihtäjä, niin väistämättä heijastuu joukkuehenkeen, Jauhojärvi sanoi ja totesi Ruotsin olevan tulevien MM-kisojen naisten viestikisassa kova ennakkosuosikki.
– Ei ole yhtään kirkossa kuulutettua, että Norja veisi naisten viestin. Ruotsi ja Venäjä ovat paljon vahvemmilla.

Jauhojärvi muistutti, että Venäjä on joukkueena ollut pitkään ilman merkittäviä tuloksia ja nyt Tour de Skillä he saivat kolme hiihtäjää kuuden joukkoon. Jauhojärvi pitää tätä selvänä myrskyvaroituksena siitä, että Norjan valta-asema horjuu. Hän ei myöskään pidä Suomen naisten tilannetta hyvänä.
– Aikaisemmin ollut selviö, että naisten joukkue taistelee mitalista viestissä. Tällä hetkellä neljäs tai viides sija on realismia, hän totesi.
Nuoret polkevat paikoillaan
Iivo Niskanen, Joni Mäki, Perttu Hyvärinen ja Ristomatti Hakola jättivät Tour de Skin väliin ja kiertueella oli nyt niin sanottu kakkosketju. Ainoastaan Markus Vuorela pystyi venymään parhaimpaansa, muuten suomalaismiesten panos oli pettymys. Jauhojärven mukaan tilanteesta on pitänyt olla huolissaan jo monen vuoden ajan.
– Valmennuksessa on tehty hyvä linjaus, että panostetaan nuoriin, mutta ovatko urheilijat itse sitoutuneet siihen, että ovat huippu-urheilijoita? Urheilu on kuitenkin suurimmalla osalla herroista päätyö. Tekevätkö he valintansa sen mukaan, että urheilullisesti lopputulokset ovat aina parhaat mahdolliset? Jauhojärvi kysyi.
– Monikaan nuoremman kaartin urheilijoista ei ole ottanut sitä askelta eteenpäin, vaan polkenut paikoillaan useamman vuoden.
Jauhojärven mukaan myös valmennusjohdon pitäisi opettaa nuoria urheilijoita olemaan urheilijoita ja varmistaa se, että urheilijat tekevät asioita teknisesti paremmin.
Oma lukunsa on myös armeijalla. Jauhojärvi nostaa esimerkiksi yhdysvaltalaisen, 20-vuotiaan Gus Schumacherin, joka on taistellut samoista sijoista Suomen tulevaisuuden lupausten kuten Petteri Koiviston ja Miska Poikkimäen kanssa. Nyt Schumacher oli Tourilla 18:s, kun armeijan harmaissa palvelleet Koivisto ja Poikkimäki ovat olleet kaukana maailmacupin pistejahdista.
– Se vuoden tai puolen vuoden armeija ei ole missään nimessä urheilua tukeva. Se on osa meidän järjestelmäämme, mutta siinä on vielä paljon kehitettävää, Jauhojärvi totesi.
Lue myös: