Suora

 • VM på skidor, herrarnas 15 km fritt (svenskt referat)
 • Miesten 15 km (v)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.
 • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.
 • Naisten mäkikilpailu HS 137, 1. kierros
 • VM på skidor, damernas backe, HS 137 (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.
 • Naisten mäkikilpailu HS 137, 2. kierros
 • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.
 • Miesten 15 km:n kooste
 • Urheilustudio MM-hiihdot
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Jesse Puljujärvellä uusi mahdollisuus NHL-läpimurtoon: "Varmasti olen nyt paljon valmiimpi käsittelemään vaikeuksia"

Löytääkö Jesse Puljujärvi oman pelaajaidentiteettinsä uudella yrityksellä NHL:ssä?

Jesse Puljujärvi
Jesse Puljujärvi
Jesse Puljujärven ei tarvitse tehopisteillä pankkia vielä alkavalla kaudella räjäyttää, mutta suunnan ja identiteetin pitää kirkastua kaikille NHL:n ympärillä.Tomi Hänninen

Sanotaan, että Siperia opettaa. Länsi-Kanadassa sijaitsevaa, noin miljoonan asukkaan Edmontonia ei voi verrata Siperiaan muuten kuin ajoittaisten paukkupakkasten kautta, mutta ainakin yhdelle suomalaisjääkiekkoilijalle albertalaiskaupunki on tarjonnut kovaa oppia.

Kolme Edmontonissa vietettyä vuotta 2016–2019 koulivat Jesse Puljujärveä kovalla kädellä. Ensimmäinen oppi liittyi NHL-maailman pelilliseen vaatimustasoon. Viimeisin siihen, miten liiketoiminta liigan ympärillä toimii.

Kiistaton tosiasia on, ettei Puljujärvi nuorten vuoden 2016 sensaatiomaista maailmanmestaruutta seuranneesta hypestä huolimatta ollut lainkaan valmis NHL:ään syksyllä 2016. Vaikka junnukisojen pörssivoittajalta löytyi jo tuolloin kokoa ja näköä, puutteita pelaamisessa oli NHL-läpimurtoa ajatellen liikaa.

Puljujärvi oli ensimmäisellä NHL-reissullaan isosta koostaan huolimatta usein liian pehmeä ja toisaalta liikkeissään kovin loiva ja suurpiirteinen. Pelaamisesta tuli pehmeää pelin ulkopuolella kaartelua. Suoraviivainen ja terävä tekeminen loisti liian usein poissaolollaan.

Eikä tilannetta ainakaan edesauttanut pelaajan puutteet pelinluvussa – Puljujärven pelinopeus ei ollut riittävällä tasolla.

Tilanne tulehtui lopulta kaikilla tasoilla: Pelaaja turhautui farmikomennuksista ja pienistä jääajoista, valmennus- ja seurajohto paikallaan junnaavasta kehityksestä. Loppuhuipennus saagalle saatiin, kun Puljujärven leiristä ilmoitettiin kolmen vuoden jälkeen pelaajan haluttomuudesta jatkaa seurassa.

Syntyi pattitilanne, joka opetti Puljujärvelle lajin bisnespuolen saloja.

Kärpistä vauhtia

Kaiken kokenut urheilupuolen pomo Ken Holland ei aikonut polvistua Puljujärven siirtotoiveiden edessä. Kaikki valtit olivat Oilersin käsissä, sillä Puljujärven osakkeet olivat laskeneet kolmen vaikean NHL-vuoden aikana rajusti. Sen lisäksi tämä oli statukseltaan niin sanottu rajoitettu vapaa agentti.

Eli suomeksi: Jos Puljujärvi ei halunnut pelata Oilersissa, Holland pystyi istuttamaan tätä halutessaan vaikka kotona, sillä pelaajan oikeudet olivat seuralla. Eikä Oilers ollut valmis vain pelaajaa miellyttääkseen kauppaamaan tätä toisaalle mitättömällä korvauksella.

Kun kysyntää markkinoilla ei juurikaan ollut, Puljujärvelle jäi vaihtoehtoja kovin vähän. Syntyi ajatus paluusta Suomeen ja Kärppiin.

Paluu Kärppiin olikin todennäköisesti parasta, mitä Puljujärvelle tuolloin tapahtui. Umpikujaan ajautuneen tilanteen nollaaminen ja pohjamudissa rypeneen itseluottamukseen nostaminen piti olla nuoren pelaajan ensimmäinen prioriteetti, ja siinä tämä erinomaisesti onnistuikin.

Oulussa Puljujärvi pääsi jälleen kiinni omiin vahvuuksiinsa, osaksi isomman kaukalon avulla. Iso rooli ja lukemattomat onnistumiset palauttivat Puljujärven kartalle. Syntyi positiivinen kierre, jonka seurauksena myös keskusteluyhteys Edmontoniin palasi.

Nyt edessä on jopa odotettu paluu Edmontoniin kahden vuoden sopimuksella.

– Arvostan kovasti sitä, että pääsen taas yrittämään maailman kovimmassa liigassa, Puljujärvi kertoo nyt Yle Urheilulle.

Jesse Puljujärvi lähikuvassa.
Puljujärven tarinaan mahtuu tämän nuoresta iästä huolimatta paljon. Varsinaista kiirettä tai suuren läpimurron pakkoa pelaajalla ei silti vieläkään ole. Kaksivuotinen sopimus antaa laiturille sopivasti happea oman tien löytymiseen.Tomi Hänninen

Ulos kuoresta myös jään ulkopuolella

Kun NHL-kausi keskiviikkona käynnistyy, Puljujärvi lähtee tavoittelemaan läpimurtoaan suuressa maailmassa täysin eri lähtökohdista kuin neljä vuotta sitten. Sekä kaukalossa että sen ulkopuolella Puljujärvellä pitäisi nyt olla paremmat työkalut erilaisten tilanteiden ratkomiseen.

Yhä kehittynyt fysiikka ja ymmärrys etenkin kamppailupelaamisen tärkeydestä, luovat pohjaa onnistumiselle NHL:ssä. Puljujärven on pystyttävä käyttämään väkevää luisteluvoimaansa sekä isoa kehoaan paremmin hyödykseen pienissä tiloissa.

– Kamppailupelaaminen on sellainen asia, jossa olen kehittynyt edellisen NHL-reissun jälkeen. Siihen aion kovasti panostaa myös alkavalla NHL-kaudella. Toki onnistumiseen vaaditaan paljon juttuja, kokonaisuus ratkaisee lopputuloksen, Puljujärvi sanoo.

Sopeutumista arkeen kaukalon ulkopuolella ei voi myöskään jättää Puljujärven kohdalla huomioimatta. Raportit Edmontonista kertoivat ensimmäisellä yrityksellä karua tarinaa nuoresta miehestä, joka ei kielimuurinkaan vuoksi päässyt lainkaan osaksi joukkuetta.

Nyt Puljujärven on tultava ulos kuorestaan ja oltava rohkeammin osa joukkuetta. Tämä tarkoittaa osallistumista sekä pelillisiin että jääkiekon ulkopuolisiin asioihin ryhmän sisällä. Suu on saatava auki. Selkeästi kehittynyt englanninkielentaito antaa tähän paremmat edellytykset.

– Joukkueeseen sisään pääseminen on tärkeä juttu. Parantunut englanti auttaa tässä paljon, koska kommunikoiminen on tärkeää tässäkin lajissa. Jääkiekkoon kuuluu paljon muutakin kuin pelkkä pelaaminen. Hallillakin on nyt mukavampi olla, kun pystyy puhumaan. Se on kuitenkin tärkeä osa tätä hommaa, Puljujärvi tietää.

Jesse Puljujärvi Edmonton 2016
Se, millainen NHL-pelaaja Jesse Puljujärvestä kuoriutuu – jos kuoriutuu – on vielä suurelle yleisölle, ja varmasti myös Edmonton Oilersille, täysi mysteeri.Getty Images

Ainakin Puljujärvi puhuu nyt oikeista asioista ja vieläpä määrätietoisemmin kuin aiemmin. Toki vasta ensimmäiset mahdollisesti kohdalle osuvat vaikeudet näyttävät, miten etenkin henkinen puoli on puolentoista vuoden aikana kehittynyt. Pelaaja itse vakuuttaa, että nyt käytössä on erilainen työkalupakki.

– Varmasti olen nyt paljon valmiimpi käsittelemään vaikeuksia. Pelasin täällä kolme vuotta ja sitten perään Suomessa. Olen nähnyt, mitä tämä ammattilaisjääkiekko ja bisnes sen ympärillä on. On hienoa, että saa tehdä tällaista joka päivä. On tärkeää osata nauttia jokapäiväisistä asioista, kiekkoilija filosofoi.

Samat haasteet kuin aiemmin

Kaikesta huolimatta myös kysymysmerkkejä riittää edelleen, kun puhutaan Jesse Puljujärven mahdollisesta murtautumisesta NHL-joukkueen tuloksentekijäksi. Puutteet pelin ymmärtämisessä ja sitä kautta pelinopeudessa ovat edelleen olemassa. Nähtäväksi lisäksi jää, saako Puljujärvi karsittua NHL-kaukaloissa loivat liikkeet luistelustaan.

Etenkin Oilers-luotsi Dave Tippett kuuluu siihen sarjaan valmentajia, jotka eivät hyväksy pelin ulkopuolella kaartelua. Tiiviin viisikkopelin nimeen aina vannonut Tippett haluaa 22-vuotiaan Puljujärven pelaamiseen sähäkän suoraviivaisen ilmeen, jotta tämä pysyisi paremmin pelin ytimessä – näin Puljujärvi pystyy olemaan paremmin avuksi viisikolleen.

– Oli mahtavaa saada pelata Kärppien kanssa aikuisten ammattilaissarjassa. Näki, mitä se touhu on ja sen, miten voitetaan otteluita joka viikko. Nyt NHL:ssä tulee paljon pelejä, joten tärkeää itselle on pystyä valmistautumaan jokaiseen peliin. Keskittymisen pitää olla olennaisessa, että pystyy joka ilta pelaamaan, Puljujärvi toteaa.

– Haluaisin tehdä voittavia asioita, olla voittava pelaaja ja sitä kautta auttaa joukkuetta. Pyrin tuomaan luistelua ja kamppailupelaamista.

Oman mausteensa Puljujärven tilanteeseen tuo puutteet kokonaisvaltaisessa pelaamisessa. Puljujärvi aloittanee kauden kolmosketjussa, mutta tulevaisuudessa tämän pitäisi pystyä profiloitumaan kärkiketjun tuloksentekijäksi. Koska Puljujärveä ei tulla käyttämään jäähyntappajana, minuutteja pitäisi kirjata enemmän viidellä viittä vastaan sekä ylivoimalla.

Jos näin ei tapahdu, vastuu vähenee, mikä taas vaikeuttaa tuloksen tekemistä. Ja nimenomaan tulosta Puljujärven on NHL:ssä tehtävä, sillä tuskin hän kovin mittavaa uraa pohjaketjujen pelaajana tulee tekemään – tai edes haluaa tehdä.

Jesse Puljujärvi ler, januari 2020.
Ensimmäisessä vaiheessa Puljujärvelle tärkeintä olisi löytää oma NHL-identiteetti.Yle / Janne Isaksson

Tähtisentterit avainasemassa

Nuoren suomalaispelaajan on siis nopealla tavalla löydettävä keinot, joilla tehdä itsestään tarpeellinen. Edmontonin laiturikalusto on millä tahansa mittarilla höyhensarjaosastoa, joten Puljujärvellä on elämänsä tilaisuus. Etenkin, kun kärkiketjuissa operoivat supertähtikategorian Connor McDavid ja Leon Draisaitl.

Puljujärvi saa varmasti kauden aikana tilaisuutensa myös tähtisenttereiden vierellä ja juuri silloin pitäisi näyttää. Isokokoisen laiturin täytyisi tehdä mitä tahansa auttaakseen keskushyökkääjiä, sillä jos nämä kokevat Puljujärven kanssa pelaamisen miellyttäväksi, suomalaisen osakkeet lähtevät rakettimaiseen nousuun.

On hyvä muistaa, että McDavid teki muutama vuosi takaperin kädettömästä, sittemmin kaksi Stanley Cupia nelosketjun rouhijana voittaneesta Patrick Maroonista 27 maalin NHL-pelaajan. Puljujärven ikäisestä Kailer Yamamotosta Draisaitl sen sijaan teki menneellä kaudella piste per peli-pelaajan.

Tähän saumaan on Puljujärven jollakin aikavälillä kyettävä iskemään. Jo harjoituksista alkaen kaikessa tekemisessä tulisi olla oikeanlainen kulmahammas esillä, mikäli tämä aikoo ohittaa lähtökohtaisesti rotaatiossa edellä olevan Yamamoton tai Zack Kassianin.

Suomalainen vakuuttaa itseluottamuksensa olevan korkealla.

– Olen kauden jälkeen tyytyväinen, jos olen saanut pelata kaikki pelit ja olen pystynyt tuomaan joukkueen pelaamiseen omia juttujani, luistelua, kamppailemista ja muuta. Haluan auttaa joukkuetta voittamaan, Puljujärvi linjaa tavoitteitaan.

Lue myös:

Jesse Puljujärvi lähtee Kärpistä, Antti Suomela jättää HIFK:n

Kommentti: Jesse Puljujärvi ei voisi olla herkullisemmassa paikassa – näissä asioissa suomalaisen on onnistuttava toisella yrityksellä Edmontonissa

Jesse Puljujärvi palaa NHL:ään – vahvat näytöt Kärpissä vakuuttivat Edmontonin

Jesse Puljujärvi Oulun Kärpät liiga
Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat