Suora

 • VM på skidor, kombinerat, herrar, backe (svenskt referat)
 • Miesten yhdistetyn mäkiosuus HS 137
 • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
 • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
 • VM på skidor, damernas stafett (svenskt referat)
 • Naisten viestihiihto 4 x 5 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
 • VM på skidor, kombinerat, herrar, skidor (svenskt referat)
 • Miesten yhdistetyn hiihto-osuus 10 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot
 • Världscupen i skidskytte, damernas stafett (svenskt referat)
 • Naisten viesti, Nove Mesto
 • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
 • VM på skidor, herrarnas backhoppning, kval (svenskt referat)
 • Miesten mäkikarsinta HS 137
 • Urheilustudio MM-hiihdot 4.3.
 • Yleisurheilun halli-EM, 1. päivä
 • Inomhus-EM i friidrott, torsdag (svenskt referat)
 • Urheiluruutu
 • Yleisurheilun halli-EM
 • Urheiluruutu
 • Elävä arkisto esittää

Suomalaisen hiihtoyllätyksen jysäytti raatava rajavartija – pitkäaikainen valmentaja kertoo, mikä tekee hänestä poikkeuksellisen

Seuratoveri Ristomatti Hakolan mielestä Markus Vuorela "ei väsy koskaan." Valmentaja Jussi Piirainen korostaa erityistä kykyä palautua.

hiihto
Markus Vuorela
Markus Vuorelaa kuvaillaan kovaksi raatajaksi.Tomi Hänninen

Suomalaista hiihtokansaa sykähdytti perinteikkäällä Tour de Ski -kiertueella etenkin yksi mieshiihtäjä sinivalkoisissa väreissä.

Markus Vuorela tykitti neljä kertaa pisteille ja oli kiertueen paras suomalainen mieshiihtäjä. Vuorela nosti tasoaan selvästi, sillä ennen kiertuetta 22 henkilökohtaisessa maailmancupin kilpailussaan hän ei ollut yltänyt kertaakaan pisteille.

Kirkkaimpana kruununa oli Tour de Skillä Val di Fiemmen sprinttikilpailun seitsemäs sija. Yleishiihtäjänä tunnettu Vuorela karsiutui niukasti maailmancupin finaalista, vaikka ei ollut aiemmin SM-kisoissakaan koskaan päässyt sprintissä välieriin eli 12 parhaan joukkoon.

Päivää aiemmin Vuorela oli säväyttänyt 15 kilometrin yhteislähtökilpailussa ja käväisi jopa 10 kilometrin kohdalla kärkipaikalla. Lopputuloksena oli 16. sija. Ensimmäisissä kisoissa Toblachissa ja Val Müstarissa tulivat parhaimmillaan 24. ja 26. sijat.

Vaikka meno hyytyi kiertueen lopussa Alpe Cermisin nousussa, kiertueesta jäi plusmerkkinen. Kokonaiskilpailussa tuli 27. sija. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi kuvaili etenkin lauantain sprinttitulosta jättiyllätykseksi.

Rajavartijana Kuhmossa työskentelevä Vuorela yllätti oman henkilökohtaisen valmentajansakin.

– Val di Fiemmen sprinttihiihto oli yllätyksellisen kova. Myös edeltävän päivän hiihto oli erittäin hyvä onnistuminen. Ensimmäiset kilpailut eivät olleet yllätyksiä. Ne olivat normaalia tasoa, mutta olivat toki onnistuneita suorituksia. Kokonaisuutena Tour de Ski oli Markukselta erittäin positiivinen ja jopa yllättävän hyvä, Jussi Piirainen kertoo Yle Urheilulle.

Markus Vuorela lähikuvassa.
Katso kohokohdat kilpailusta kuvaa klikkaamalla!

Piirainen löysi selvät syyt, miksi Vuorela pystyi Tour de Skillä perusseuraajasta hurjalta näyttävään tasonnostoon.

– Markus pääsi nyt hiihtämään monta kilpailua peräkkäin. Hän ei ole aikaisemmin osallistunut Tour de Skille. Toisaalta norjalaisia ei ollut myöskään mukana. Se helpottaa 30-35. sijalta nousemista 25. sijan tuntumaan. Siitä tulee helposti jo nousua, Piirainen sanoo.

– Viimeisimmissä suorituksissa Vuorela kesti kuormitusta ja jaksoi hiihtää myös koko kiertueen. Vielä loppua kohden tuntemukset paranivat. Itseluottamus myös nousi ja hän uskalsi tehdä oman tason mukaisia suorituksia. Hän ei yrittänyt liian kovaa tai varonut liikaa. Kunnonmukaiset suoritukset tulivat esille.

Kestävyysurheilijaintoilija, joka on kova tekemään töitä

Vuorela nappasi keväällä 2019 neljä nuorten SM-mitalia ja aikuisissa SM-kultaa viestissä. Viime vuonna tuli parisprintissä SM-kultaa yhdessä Ristomatti Hakolan kanssa ja 15 kilometrin perinteisellä SM-pronssia. Ennen Tour de Skitä Vuorelan paras sijoitus maailmancupissa oli viime keväältä Salpausselän maailmancupissa 15 kilometrin perinteisellä hiihtotavalla tullut 32. sija.

24-vuotias Vuorela ei ole noussut mitenkään räjähtäen hiihtohuipulle. Kankaanpäässä varttunut Vuorela muutti 18-vuotiaana Kainuuseen, kun hän pääsi suorittamaan asevelvollisuuttaan Kainuun prikaatin urheilukouluun. Sille tielle Vuorela on myös jäänyt. Vuorela kotiutui maaliskuussa 2016 asepalveluksesta reservin alikersanttina.

Asepalveluksen jälkeen Vuorela oli kaksi vuotta päätoiminen hiihtäjä. Ensimmäisenä ammattilaisvuotenaan Vuorela ei kuulunut mihinkään liiton valmennusryhmään. Vuorela kertoi tammikuussa 2019 Aamulehdelle (siirryt toiseen palveluun), että ensimmäisellä ammattilaiskaudella pelkästään leireihin, välinehankintoihin ja kilpailumatkoihin meni 16 500 euroa. Sen päälle tulivat vielä muu normaali eläminen sekä valmentajan palkkio.

– Isäni on kerännyt sponsorirahaa ja asumistukeakin sain, mutta ilman vanhempien taloudellista apua en olisi siitä vuodesta selvinnyt, Vuorela sanoi kaksi vuotta sitten Aamulehdelle.

Millainen esimerkki pitkäjänteisyydestä Markus Vuorela on?

– Hän on todella kova tekemään töitä. Markus ei pelkää harjoitella kovaa. Sen takia tulee kehitystä. Nyt hän on terveenä onnistunut harjoittelemaan. Markus on saanut parannettua jokaista osa-aluetta. Hän ei ollut hirveän kaukana viime vuonnakaan, mutta nyt kova työ näkyy parempina tuloksina, Piirainen toteaa.

Markus Vuorela
Markus Vuorela tykkää myös pyöräillä.Lehtikuva / Vesa Moilanen

Tour de Skin jälkeen Vuorela kertoi Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että on ollut koko ikänsä kestävyysurheilutyyppiä. Hiihto valikoitui päälajiksi pesäpallon, jalkapallon, painin ja pyöräilyn sijaan.

– 15-vuotiaana jäljelle jäivät vain kestävyyslajit hiihto ja pyöräily, ja 18-vuotiaasta eteenpäin on ollut vain hiihto, Vuorela avasi Ilta-Sanomille.

– En tykkää sellaisista harjoituksista, joissa ei tule hiki. Silloin tulee sellainen olo kuin ei olisi tehnyt mitään, ja se taas saa aikaan huonoa omaatuntoa.

Alkukesästä Vuorelalla oli STT:n mukaan "pieniä jalkavaivoja" ja Vuorela pääsi niistä yli vaihtamalla juoksulenkit pyöräilyyn. Vuorela oli mukana jopa SM-kisoissa tempo- ja maantieajon SM-kisoissa. Porin Tarmoa pyöräilykisoissa edustava Vuorela oli SM-maantieajossa 19:s Pudasjärvellä, kun maaliin pääsi 183 kilometrin kilpailussa 48 ajajaa. Reilun 30 kilometrin tempoajossa Vuorela oli 25:s, kun 35 kisaajaa ajoi maaliin saakka.

Valmentaja Piiraisen mukaan Vuorela tykkää tehdä paljon erilaisia asioita.

– Hänellä on elämässä muitakin mielenkiinnon kohteita kuin pelkästään hiihto. Markus on välitön kaveri, joka uskaltaa laittaa itsensä likoon, Piirainen kuvailee.

"Make on siitä hyvä, että hän ei väsy ikinä"

Sami Jauhojärvi kuvaili perjantaina Markus Vuorelaa poikkeukselliseksi hiihtäjäksi. 183-senttinen Vuorela on isokokoinen ja isolihaksinen. Jauhojärven mukaan Vuorelalta löytyy hapenotonkapasiteettia ja voimaa, mutta nopeutta puuttuu.

Piiraisen mukaan hänen valmennettavalta löytyy myös nopeuttakin.

– Markus on oikeasti myös nopea, vaikka se ei ole hirveästi näkynyt hiihtonopeutena. Perusfyysiset ominaisuudet ovat kovalla tasolla. Toki ennen kaikkea kestävyyttä Markus tykkää rasittaa monella eri tavalla. Markus tykkää harjoitella paljon ja kovaa. Hän on aika huono väsymään, Piirainen sanoo.

Myös Jämin Jännettä edustava seuratoveri Ristomatti Hakola hehkutti perjantaina Urheilustudion Instagram-livessä (siirryt toiseen palveluun)Vuorelan suorituksia.

– “Make” on kehittynyt taas. Make on siitä hyvä, että hän ei väsy ikinä. Tällainen Tour de Ski sopii hänelle kuin nenä päähän. En ole Makea nähnyt ikinä treeneissä väsyneenä, vaikka olisi kaksi viikkoa leiriä takana. Muut väsyy, mutta Make ei väsy ikinä. Make on raataja, Hakola suitsutti.

Markus Vuorela ja Ristomatti Hakola
Markus Vuorela (vas.) ja Ristomatti Hakola (oik.) ovat edustaneet Jämin Jännettä menestyksekkäästi.Marko Tuominiemi / AOP

Pitkäaikainen valmentaja Piirainen tietää myös, missä Vuorela on poikkeuksellinen.

– Markus on poikkeuksellisen hyvä palautumaan kovistakin kuormituksista. Se on iso etu, kun treenataan kovaa ja tähdätään maailman huipulle. Tästä on valtava apu, Piirainen sanoo.

Sami Jauhojärvi kuvaili perjantaina, että Vuorela pystyisi kehittymään hyväksi normaalimatkojen hiihtäjäksi. Jauhojärven mukaan Vuorelan mahdollisuudet nousta maailmancupin kilpailuissa kymmenen parhaan joukkoon ovat hyvät. Jauhojärvi muistutti kuitenkin, että askel terävimpään kärkeen vaatii paljon ja pitää elää myös huippu-urheilijan elämää.

Piiraisen mukaan vajaan kuuden vuoden yhteisen taipaleen aikana Vuorelalle on tapahtunut luonnollista nuoren miehen kasvua.

– On tullut ymmärrystä urheiluun ja myös urheilun ulkopuolisiin asioihin. Ajatukset kehittyvät koko ajan huippu-urheilun suuntaan. Oma-aloitteisuus ja usko omaan tekemiseen ovat parantuneet, Piirainen kertoo.

Rajavartijan ammatin ja maailman huipulle tähtäävän hiihtämisen yhdistämisestä tulee toki valmentajalle ylimääräisiä palasia palapeliin ratkaistavaksi. Pelkästään negatiivinen asia se ei kuitenkaan ole.

– Työssä pääsee välillä ulkoilemaan ja tulee myös treeniä tukevaa liikuntaa. Työ on myös henkisesti hyvä vastapaino pelkälle urheilulle. Saa ajatuksia pois. Ainakin toistaiseksi työ on tukenut erittäin hyvin harjoittelua, Piirainen toteaa.

Nouseeko vielä MM-kisojen viestijoukkueeseen?

Seuraavaksi rajavartija havittelee paikkaa uransa ensimmäisiin aikuisten MM-kisoihin. Ne ovat luvassa Oberstdorfissa helmi-maaliskuun vaihteessa.

– Tour de Ski osoitti sen, että kunto on hyvä ja nouseva koko ajan. Tärkeintä on nyt palautua Tour de Skistä hyvin ja pysyä terveenä. Suunta näyttää ainakin siltä, että vauhtia on mahdollista parantaa. Siinä mielessä on híeno tilanne lähteä Oberstdorfia kohti. Jos Oberstdorfissa pystyy hiihtämään samantyylisiä sijoituksia kuin Tour de Skillä, se olisi jo valtavan hyvä saavutus tähän kauteen, Piirainen toteaa.

Markus Vuorela
Alun perin kankaanpääläinen Markus Vuorela työskentelee nykyään Kuhmossa.Janne Kuronen / All Over Press

Tour de Skillä ei ollut mukana Suomen kovinta hiihtokvartettia, kun maajoukkueen riveistä puuttuivat Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Joni Mäki ja Ristomatti Hakola. Tourin aikana ja sen jälkeen on alettu spekuloida, pystyisikö Vuorela kamppailemaan viestijoukkuepaikasta MM-kisoihin.

Suomessa on myös nostatettu alkukauden hyvien otteiden jälkeen jopa puheita ensimmäisestä miesten viestimitalista sitten vuoden 2009 MM-kisojen, koska Norjan ja Venäjän jälkeen Ruotsin miehet eivät tällä kaudella ole olleet täydessä iskussa.

Piirainen suhtautuu maltillisesti puheisiin Vuorelan kiilaamisesta viestijoukkueeseen.

– Totta kai Markusen tasoisella urheilijalla pitää olla tavoitteena, että pääsee ihan kärkiporukoihin ja on mukana viestiporukassakin. Suomella on tällä hetkellä hyvä tilanne, kun on niin monta hyvää hiihtäjää miesten viestijoukkueeseen, Piirainen alustaa.

– Toivon, että paras joukkue saadaan jalkeille MM-viestiin. Toivon myös Markuksen puolesta hänen hiihtävän niin kovaa, että pääsisi viestijoukkueeseen mukaan. Mutta on turha miettiä viestiä, vaan keskittyä omaan suorituksiin ja siihen, että suoritukset ovat viestijoukkueeseen kuuluvalla tasolla.

Lue lisää:

Tour de Ski paljasti vuosia kyteneen ongelman, Sami Jauhojärvi kyseenalaistaa nuoret suomalaiset mieshiihtäjät – "Ovatko urheilijat sitoutuneet siihen, että ovat huippu-urheilijoita?"

Sami Jauhojärvi soimasi Markus Vuorelaa amatöörimäisestä virheestä ja arvosteli miehiä: "Tourilla oli aika paljon suomalaishiihtäjiä, joiden ei sinne olisi tarvinnut lähteä"

Markus Vuorela viritteli "hiihtovuoden pommia": sijoittui maailmancupin sprintissä paremmin kuin koskaan SM-kisoissa – "Nyt jotenkin toimii kaikki"

Tourilla pirteästi esiintynyt Markus Vuorela on Sami Jauhojärven mukaan poikkeuksellinen hiihtäjä: on hapenotonkapasiteettia ja voimaa, mutta jotain puuttuu – "Kaikkea kolmea ei ole saatu samaan pakettiin"

Sami Jauhojärvi ihasteli ruotsalaisten taktiikkaa ja Pärmäkosken henkistä kovuutta – muistutti suomalaisässää tulevista viikoista: "Nyt Kristan pitää olla korona-aikaakin tarkempana"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat