Hyppää sisältöön

Urheilujärjestöt vetoavat ministeriin: Lasten ja nuorten päästävä harrastamaan

Järjestöjen mielestä lasten etu pitäisi ottaa paremmin huomioon, kun päätetään koronarajoituksista.

Kuva: imago sportfotodienst

Olympiakomitea ja seitsemän lajiliittoa vetoavat liikunnasta vastaavaan tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikkoon, jotta lapset ja nuoret pääsisivät harrastamaan koronavirusrajoituksista huolimatta. Järjestöt ovat huolissaan toiminnan keskeytymisestä ja sen vaikutuksista lapsiin ja nuoriin.

Tiistaina julkaistussa avoimessa kirjeessä (siirryt toiseen palveluun) ministerille järjestöt korostavat, että liikunta- ja urheiluyhteisö on toiminut vastuullisesti pandemian aikana ja noudattanut viranomaisten ohjeistuksia koronavirusepidemian vastaisessa taistelussa. Monilla alueilla liikunta- ja urheiluharrastuksia on joko rajoitettu tai toiminta keskeytetty.

Avoimen kirjeen ovat allekirjoittaneet Olympiakomitea, Palloliitto, Salibandyliitto, Lentopalloliitto, Voimisteluliitto, Käsipalloliitto, Jääkiekkoliitto ja Koripalloliitto.

Järjestöt katsovat, että koronarajoituksia tulisi tarkastella myös lasten edun näkökulmasta. Urheiluseuratoimintaan liittyvät koronavirustartunnat, altistumistilanteet ja karanteenitoimenpiteet ovat olleet Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen selvityksen mukaan harvinaisia urheilun kokonaisuuteen nähden, järjestöt kirjoittavat.

– Mitä pidemmälle rajoitukset venyvät, sitä vakavammat ja kauaskantoisemmat haitat tilanne aiheuttaa lasten ja nuorten liikunnalle. Vaarana on, että kokonaisia ikäluokkia menetetään liikunnan ja urheilun parista, kirjeessä todetaan.

Harrastajamäärät pudonneet

Lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt koronapandemian aikana merkittävästi. Valtion liikuntaneuvoston julkaiseman raportin mukaan ero kahden vuoden takaiseen on jopa kymmeniä prosentteja.

Raportin mukaan nuorilla pandemia on lisännyt liikkumisen polarisaatiota, eli nuorten jakautumista liikunnallisesti aktiivisiin ja vähän liikkuviin. Lisäksi toimintarajoitteita kokevilla nuorilla liikkuminen on vähentynyt muita yleisemmin.

Ministerille lähetetyssä vetoomuksessa todetaan, että harrastajamäärien vähenemisen seurauksena seurojen toimintaa voidaan joutua lakkauttamaan. Seurojen toimintakyky uhkaa romahtaa.

– Näkemyksemme mukaan lapsille ja nuorille uhkaa syntyä ”uusi normaali” tilanteesta, jossa liikuntaa ei voi harrastaa. Liikuntaharrastuksista vapautuva aika käytetään älylaitteiden äärellä, mikä kiihdyttää lapsen fyysisen aktiivisuuden laskua, urheiluväki huomauttaa.

Kirjeessä vaaditaan, että lasten ja nuorten liikunta tulisi mahdollistaa poikkeusolojenkin aikana. Tämänhetikset koronarajoitukset perustuvat alueellisiin päätöksiin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla nykyiset rajoitukset ovat voimassa tammikuun loppuun saakka.

Lue myös:

.
.