Hyppää sisältöön

Miltä tuntuu satuttaa kaukalossa vastustajaa? Pahimmassa tapauksessa toiselta voi viedä ammatin tai näkökyvyn – "Se voi olla frendi, bestman tai lapsen kummi"

Yle Puheen Unelmia ja kiekkohommia -audiosarjassa keskustellaan jääkiekkoilun fyysisen ulottuvuuden nurjasta puolesta.

Antti Tyrväinen (vasemmalla) puhuu podcastissa, kuinka oma pelaaminen on uran varrella muuttunut. Kuva: AOP

Taklaukset kuuluvat monen mielestä jääkiekkoon, mutta miltä oikeasti tuntuu, kun on satuttanut vastustajapelaajan sairaalakuntoon? Tästä puhutaan Ilmari Pitkäsen Unelmia ja kiekkohommia -audiosarjan uusimmassa jaksossa Pelicansin Antti Tyrväisen kanssa.

Pahat taklaukset puhuttavat kiekkomaailmassa vuodesta toiseen. Youtube on täynnä koostevideoita liigojen pahimmista taklauksista ja niiden katselumäärät kertovat siitä, että taklaukset kiinnostavat.

Taklauksista haetaan tunnetila ja Antti Tyrväinen onkin sitä mieltä, että ne kuuluvat edelleen kiekkoon. Fyysisestä pelityylistään tunnettu Tyrväinen uskoo myös siihen, että taklaus voi kääntää pelin suunnan oikeassa kohdassa.

– Se voi saada koko penkin eloon, sanoo Tyrväinen Unelmia ja kiekkohommia -sarjan jaksossa.

Ylilyönnit ovat asia erikseen. Oma pelaaminen ja pahat taklaukset ovat myös mietityttäneet.

– Kun on tullut uran aikana muutama vähän pahempi ylilyönti ja on joutunut itsekseen käymään keskustelua, että ei voi tällä tavalla jatkaa. Että jos jatkan näin, en tule saamaan sopimuksia, enkä tule enää pelaamaan jääkiekkoa, Tyrväinen toteaa.

Iän karttuminen on tehnyt tehtävänsä ja hionut kulmia pois. Tyrväinen sanoo ajatusmaailmansa muuttuneen, mutta samalla kokenut kiekkoilija sanoo, ettei koskaan ole ollut tarkoittanut satuttaa ketään kaukalossa. Peliin kuuluu, että joskus sattuu pahemmin.

Myös taklaaja tarvitsee vertaistukea

Pitkänen mainitsee ohjelmassaan, että jotkut pahat tilanteet ovat jääneet mieleen kummittelemaan, varsinkin jos vastustajan terveydentilasta ei ole varmuutta pelin päättyessä.

– Pahimmassa tapauksessa se voi olla frendi, bestman tai lapsen kummi, jota satuttaa, Pitkänen sanoo Yle Urheilun haastattelussa.

Pitkänen ei ole varmasti ainoa kiekkoilija, jonka mielen päälle paha vastustajan loukkaantuminen on jäänyt. Loukkaantuneen pelaajan perään monesti kysellään.

– En tiedä yhtään pelaajaa, joka oikeasti haluaisi ketään vahingoittaa. Usein tilanteet ovat vahinkoja ja niitä kyllä miettii monta päivää.

– Tässä ei silloin puhuta siitä, että joku ei voi enää pelata lätkää, sekin on jo itsessään paha, että viet toiselta ammatin, mutta jos puhutaan näkökyvystä, kyvystä elää ja kasvattaa lapsia, mennään aika syviin vesiin, miettii Pitkänen.

Ilmari Pitkänen. Kuva: Tomi Hänninen

Joukkuekavereiden kanssa asioita käydään Pitkäsen mukaan useinkin läpi, mutta urheilijan henkiseen puoleen ei joukkueissa vielä nykyäänkään kiinnitetä yhtä paljon huomiota kuin fysiikkaan.

– Ainakaan kaikkialla se ei kuulu siihen perussapluunaan, jossa on hieroja, huoltaja tai lääkäri.

Mahdollisuus apuun on varmasti olemassa, jos sellaista osaa itse pyytää. Kuinka moni toisaalta sellaista vaatii? Machokulttuuri on edelleen voimissaan jääkiekossa ja koska mielenterveysasiat ovat joltain osin tabu yleisestikin yhteiskunnassa, kynnys pyytää apua voi olla suuri.

– Jos ei itse tee aloitetta avun hankkimiseen, ei se aloite tule muualtakaan. Harva ymmärtää, että näihin asioihin voisi saada apua tai että näistä asioista voisi keskustella, Pitkänen toteaa.

Kulttuurissa on toki menty eteenpäin, mutta se vaatii aina esikuvia ja niitä, jotka tuovat esille vaikeita aiheita. Lajin sisällä ja joukkueissa kulttuuri on Pitkäsen mielestä avoin, ulospäin pehmentyneet arvot eivät kuitenkaan välttämättä näy.

– Kyllä joukkuekaverista aistii nopeastikin, jos joku asia jää kaivelemaan. Kanssapelaajilta saa vertaistukea.

Unelmia ja kiekkohommia on kokeneen SM-liigakiekkoilijan Ilmari Pitkäsen audiosarja, jossa luistellaan jääkiekkoilijan elämään lajin sisälle. Myös Yle Puheen Kiekkokierroksella kuultavassa sarjassa vieraina ovat mielenkiintoisimmat kiekkopersoonat, jotka raottavat verhoa kulissien taakse.

Koko sarja on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Lue myös:

.
.