Hyppää sisältöön

Kommentti: Patrik Laineen lähtö Winnipegistä on vain ajan kysymys

Eroa tehdään Winnipegissä toistaiseksi rakentavassa hengessä, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Patrik Laine tuskin pelaa Winnipegissä enää kovin pitkään. Kuva: AOP

Panokset kovenevat. Ei ollut sattumaa, että Patrik Lainetta edustavat Mike Liut ja Adam Scott tekivät lokakuussa selväksi kanadalaiselle urheilukanava TSN:lle, että kaikille osapuolille olisi parasta, jos Winnipeg Jets kauppaisi Laineen mahdollisimman pian toisiin ympyröihin.

Kun Laine itse saapui harjoitusleirin alussa median eteen, naama oli näkkärillä. Läpänheiton aika on nyt ohi.

Puheet on puhuttu ja välirikko pelaajan sekä seuran välillä aiempaakin selvemmin kaiken kansan nähtävillä. Patrik Laine on yksi mutkattomimpia kotimaisia NHL-tähtiä jopa tappioidenkin hetkillä. Rento olemus ja raikas huumorintaju ovat tavaramerkkejä, jotka tekevät tavallisesti operoinnin mediankin kanssa helpoksi.

Nyt tarjolla oli jotakin muuta – tilanne oli kaikille osapuolille kiusallinen, eikä vähiten Laineelle itselleen.

Laineen tavaramerkkeihin kuuluu myös poikkeuksellinen rehellisyys. Halpa ja väsynyt kiekkojargon höystettynä puolivillaisilla kohteliaisuuksilla ei kuulu Laineen toimintatapoihin – asiat sanotaan niin kuin ne ovat. Nyt käsillä on kuitenkin tilanne, jossa totuuden puhuminen ei tule kysymykseen.

Laine ei joukkuepelaajana ensinnäkään halua oman tilanteensa nousevan kaiken keskiöön joukkueen ympärillä uuden kauden alla. Laineella olisi viime kädessä vain hävittävää, mikäli tämä alkaisi ruotia käsillä olevaa selkkausta julkisesti. Tämän vuoksi Laine on pitänyt syksystä alkaen tarkkaan harkittua radiohiljaisuutta eri medioiden suuntaan.

Iso kuva on kuitenkin nyt kirkkaampi kuin koskaan aiemmin: Laineen lähtölaskenta seurasta on alkanut.

Täysin selvää on, ettei Laineen tulevaisuus ole Winnipegissä. Nyt on enää kyse siitä, milloin siirto toisaalle tapahtuu. Tilanne on Winnipegille painajaismainen, mutta toisaalta hyvin tuttu. Joku vääräleuka voisikin vitsailla, että mikä se sellainen kauden alku Winnipegissä olisikaan, jos joku ei olisi pyytämässä siirtoa pois seurasta.

Ensin oli Evander Kanen tilanne viisi-kuusi vuotta sitten. Kanadalaishyökkääjä oli tehnyt tiettäväksi halunsa lähteä muualle. Kanen Buffalo-kauppaa seurasi puolustaja Jacob Trouban pitkään kestänyt selkkaus seuran kanssa. Lopulta Jets kauppasi pois halunneen Trouban New Yorkiin.

Laineen tilanne on Jets-GM Kevin Cheveldayoffille kinkkinen kysymys. Kuva: Getty Images

Nyt Laineen lisäksi seurasta haluaa ulos 23-vuotias laitahyökkääjä Jack Roslovic.

Laineen tilanteesta kuivin jaloin selviäminen ei ole GM Kevin Cheveldayoffille helppo savotta. Ensimmäinen ongelma liittyy Laineen sopimuskuvioihin. Alkavalta kaudelta 7,5 miljoonaa dollaria tienaava tamperelainen on oikeutettu tulevana kesänä vähintään samaan 7,5 miljoonan vuosiansiot takaavaan diilin.

Jos verkot pöllyävät talvella tiuhaan, hintahaarukka nousee nopeasti 9–10 miljoonaan.

Winnipegillä ei tällaisia rahoja ole. Se on pannut rahansa Blake Wheeleriin, Mark Scheifeleen, Kyle Connoriin ja Nikolaj Ehlersiin. NHL:n palkkakaton alla ei yksinkertaisesti ole tilaa. Jetsin kannalta ikävintä on, että Laineella on oikeus puolueettomaan välimieskäsittelyyn tulevana kesänä, mikäli sopimuksesta tulisi riitaa.

Laineen hyvän kauden jälkeen Winnipegille ei seuraisi välimieskäsittelystä mitään hyvää.

Voisi siis kuvitella, että Cheveldayoff haluaa Laine-selkkauksen käsistään ennen kuin tämä iskee taululle tylyt tehot ja nostaa vuosiansionsa kymmeneen miljoonaan.

Toisaalta on myös niin, että palkkakatto NHL:ssä on naulattu useammaksi vuodeksi 81,5 miljoonaan. Rahaa ei tahdo olla juuri missään. Tämä tekee myös mahdollisten ostajien elämän hankalaksi. Ensin pitäisi maksaa Winnipegille sopiva hinta Laineesta ja sen jälkeen vielä pystyä tarjoamaan suomalaistykille pitkä ja kallis sopimus.

Moni GM on varpaillaan koronapandemian aiheuttaman vakaan palkkakaton vuoksi. Kun kasvua ei ole luvassa, pitkien ja kalliiden sopimusten kanssa tulee olla tarkkana. Tämä ei pois sulje Laineen kauppaamista jopa tämän kauden aikana, mutta selvää on, että käsillä oleva taloustilanne vähentää kysyntää.

Patrik Laine, Kyle Connor ja Mark Scheifele kuvattuna viime helmikuussa. Laine iski kyseisessä ottelussa Ottawaa vastaan hattutempun. Kuva: Getty Images

Mitään erikoista ei tässä tilanteessa silti ole. Tämä on normaalia NHL-maailman liiketoimintaa 2020-luvulla. Kun kiekko keskiviikkona putoaa jäähän, kyse on puhtaasti pelistä. Vaikka Laine selkeästi haluaa pois Winnipegistä, minkäänlaisia ukaaseja ei Laineen leiristä olla esitetty.

Aiemmin syksyllä Pohjois-Amerikassa kiersi huhut, joiden mukaan Laine ei olisi ollut tulossa harjoitusleirille, mikäli seura ei kauppaisi tätä ennen kauden alkua. Tällaiset puheet ammuttiin Tappara-kasvatin edustajien toimesta alas välittömästi. Minkäänlaista niskurointia ei siis tulla suomalaistähden osalta näkemään.

Laine ajaa omaa asiaansa parhaiten pelaamalla mahdollisimman hyvin. Näin tämän markkina-arvo kasvaa ja seuran on helpompi saada tästä toivomansa korvaus.

Toisaalta myös seura näyttää antavan Laineelle kaikesta huolimatta käyttöön oivat työkalut. Paul Stastnyn kaappaaminen Vegasista oli vastaus nimenomaan sentteriä kaivanneen Laineen iltarukouksiin. Laine ja Stastny pelasivat yhdessä Nikolaj Ehlersin kanssa erinomaisesti yhteen kolme vuotta sitten, kun Winnipeg marssi läntisen konferenssin loppuotteluihin.

Toisella laidalla on nähty harjoituskaudella Kyle Connor. Amerikkalaishyökkääjä on tehnyt kolmella edelliskaudella yhteensä 113 NHL-maalia, vähintään 30 jokaisella. Kakkosketjuksi kasassa on melkoinen trio etenkin hyökkäyssuuntaan.

Eroa tehdään siis toistaiseksi rakentavassa hengessä ja se lienee kaikkien etu. Cheveldayoffin toiveissa on voittava joukkue ja siihen tämä tarvitsee Lainetta. Laine sen sijaan haluaa toimia vaikeassakin tilanteessa ammattimaisesti joukkueen etujen mukaisesti. Kun joukkueen fokus on olennaisessa ja se voittaa, Laineen itsensäkin on helpompi onnistua.

Ja se taas jouduttaa väistämättömästi käsillä olevaa eroa.

Aika näyttää, mihin Laine siirretään – varmaa on vain, että enemmin tai myöhemmin se tapahtuu.

Lue myös:

Patrik Lainetta läheltä seuraavat toimittajat kertovat Yle Urheilulle, kuinka Winnipeg Jets asetti suomalaistähden vaikeaan tilanteeseen – välit seurajohtoon tulehtuneet pahasti

Tässä on kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää NHL-kaudesta 2020–2021 – seuraa näitä kiinnostavimpia tähtiä ja erikoisen kauden ilmiöitä

Kommentti: Siirtohuhut Patrik Laineen ympärillä odotettuja – kyseenalaisia sopimuksia tehnyt Winnipeg painii pahojen palkkakatto-ongelmien kanssa

Kommentti: Winnipeg Jetsillä oli kaksi vuotta sitten huipputilaisuus Stanley Cupin voittoon, mutta nyt edessä on pitkä ja kivinen tie NHL:n kärkeen