Suora

  • Urheilustudio 22.1.
  • Lumilautailun MC, Laax, slopestyle
  • Urheilustudio 22.1.
  • Miesten karsinta HS 130, Lahti
  • Monte Carlo, perjantain huippuhetket
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Rene Fasel selvitti sveitsiläismedialle tapaamistaan Lukašenkan kanssa, myönsi leikkineensä tulella halailullaan: "Se näytti hieman tyhmältä"

Fasel sanoo yrittäneensä saada aikaiseksi jotain hyvää tapaamalla Lukašenkan. MM-kisojen kohtalosta pyritään päättämään viimeistään tammikuun lopussa.

jääkiekko
Rene Fasel
Lukašenkan ja Faselin kohtaaminen Minskissä on saanut paljon kansainvälistä huomiota. Fasel on antanut selvityksen tapahtumista.European Pressphoto Agency EPA

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Rene Faselin ja Valko-Venäjän itsevaltaisen presidentin Aljaksandr Lukašenkan tapaaminen on herättänyt runsaasti keskustelua ja hämmennystä viime päivinä. Kaksikko keskusteli maanantaina Minskissä ensi kevään MM-kisojen kohtalosta, ja tiistai-iltana sveitsiläinen kiekkopomo Fasel joutui selvittämään tapaamiseen liittyviä kysymyksiä maansa tv-kanavan SRF:n haastattelussa.

Tapaamisessa hämmensi erityisesti Faselin ja Lukašenkan lämminhenkinen halaus, joka tallentui kameroille ja pöyristytti suurta osaa globaalia urheiluväkeä. SRF kysyi Faselilta, oliko halaus virhe.

– Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Matkan tavoitteena oli pitää tärkeä keskustelu Lukašenkan kanssa MM-kisoista. Meillä on ollut hyvä suhde 20 vuoden ajan - olemme pelanneet jääkiekkoa yhdessä ja olleet paljon yhteyksissä, Fasel sanoi.

MM-kisojen järjestäminen Minskissä on herättänyt suurta vastustusta maan ihmisoikeustilanteen takia. Osa kiekkomaista on kertonut harkitsevansa myös kisojen boikotointia, mikäli MM-kiekko viedään Valko-Venäjälle.

Fasel kertoi, että halusi saada jotain hyvää aikaan erityissuhteellaan Lukašenkan kanssa. Hän sanoi, että MM-kisat voisi tarjota mahdollisuuden sovintoon Valko-Venäjän hallituksen ja opposition välillä.

– Olen pahoillani, jos tämä tulkitaan niin, että hyväksyisin Valko-Venäjän tapahtumat ja sorron. Se näytti hieman tyhmältä, ja olen asiasta hämilläni.

Fasel muistutti SRF:lle, että IIHF:llä ja Valko-Venäjällä on sopimus kisojen järjestämisestä.

– Jos kisat peruutettaisiin, muuttaisiko se mitään Valko-Venäjällä? Ei varmasti. Lukašenka sanoi, että hän oli valmis pitämään uudet vaalit. Keskustelimme ja yritin saada aikaiseksi jotain hyvää. Täytyy tunnustaa, että leikin Minskissä tulella ja paloinkin vähän.

"Pää on pikkuhiljaa kääntynyt"

IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola kertoi tiistaina Yle Urheilulle, että liiton kanta on kääntymässä siihen, ettei kevään miesten MM-turnausta järjestetä Valko-Venäjällä. Kummola arvioi, että Faselinkin "pää on pikkuhiljaa kääntynyt", sillä kansainvälinen paine sveitsiläisjohtajaa kohtaan kasvaa kasvamistaan.

Turnauksen toinen kaavailtu isäntä on Latvia ja sen pääkaupunki Riika.

– Ensi viikolla varmaan teemme töitä, ja sitten olemme yhteydessä osanottajamaihin. 27. tammikuuta on varmasti se päivä, jolloin meillä on joka tapauksessa kokous. Silloin pitää saada päätöksiä aikaiseksi. Tämä näyttää aika positiiviselta tällä hetkellä, Kummola kertoi Ylelle viitaten siihen, ettei kisoja vietäisi Valko-Venäjälle.

Myöhemmin keskiviikkona Fasel kuitenkin painotti IIHF:n sivuilla (siirryt toiseen palveluun), että tavoite on edelleen järjestää kisat Minskissä ja Riiassa.

– Ykkösvaihtoehtona on edelleen MM-kisat Minskissä ja Riiassa 2021, IIHF:n ehdoilla. Tällä hetkellä emme mieti muita vaihtoehtoja, Fasel sanoi.

Hän kertoi, että Tanska on ilmaissut halunsa toimia kisaisäntänä, jos kisat viedään pois jommaltakummalta isännältä. IIHF on keskustellut kisaisännyydestä myös Slovakian kanssa.

Uutista päivitetty kello 18.37: lisätty Faselin kommentit IIHF:n sivuilla.

Lue myös:

Valko-Venäjälle etsitään korvaajaa jääkiekon MM-kisojen isännäksi: Suomella olisi valmiudet järjestää kisat, mutta se on tuskin vaihtoehto – "Talouspuoleen liittyy kysymyksiä"

Rene Fasel tyrmistyi, kun halailukuvat Lukašenkan kanssa päätyivät julkisuuteen – Kalervo Kummolan mukaan MM-kisat siirtymässä pois Valko-Venäjältä

Kommentti: Diktaattorin halailua oli oksettavaa katsoa – Kansainvälisen jääkiekkoliiton on tehtävä nyt kaksi isoa päätöstä

SM-liigan puheenjohtaja vahvistaa, että Liiga on valmis pelaamaan kauden loppuun myös tyhjille katsomoille: "Meidät on pakotettu muuttamaan mieltä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat