Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jääkiekkovaikuttajat Liigan puheenjohtajan linjoilla – "Kassa sulaa, jossain vaiheessa rahat yksinkertaisesti loppuvat"

Tapparan ja SaiPan toimitusjohtajat vahvistavat, että liigayhteisössä vallitsee konsensus siitä, ettei sarjaa keskeytetä.

urheilu
Jussi Markkanen
Kari Kosonen / Yle

Jääkiekon SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen paljasti keskiviikkona, että valtakunnan ykkössarja on valmis pelaamaan kauden 2020–21 loppuun, vaikka loput ottelut jouduttaisiin pelaamaan ilman yleisöä. Kautta ei aiota keskeyttää.

SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen muistutti, että liigaseurojen tahtotila on ollut koko ajan pelata kausi loppuun. Siinä ei ole sinänsä mitään uutta.

– Ilman yleisöä pelaaminen kauden loppuun saakka on vaihtoehdoista se toiseksi huonoin. Meilläkin on (SaiPassa) velvoitteita moneen suuntaan, ja siitä syystä on tärkeä, että pystytään pitämään pelit käynnissä. Vaikka se onkin taloudellisesti erittäin haastavaa.

Liigajoukkueet ovat "syöneet " jo ennakkoon tuottoja (ennen muuta tv-tuottoja) ja sen johdosta kautta ei voi käytännössä pistää pakettiin kesken kaiken.

"Yritämme pitää 50 ihmistä leivän syrjässä"

– Valtio on kovasti tukenut yrityksiä, mutta ei vielä tätä meidän tapahtuma-alaa. Toivottavasti tuet kohdistuvat myös tähän alaan, mikä työllistää valtavasti ihmisiä. Siten pystymme säilyttää ihmiset jatkossakin töissä. Yritämme pitää noin 50 ihmistä leivän syrjässä kiinni.

Markkanen arvelee, että kauden keskeyttäminen tulisi - vähän seurasta riippuen – toisille seuroille kalliimmaksi, toisille taas vähemmän kalliimmaksi. Yhtä kaikki, hyvin kalliita vaihtoehtoja ovat sekä ilman yleisöä pelaaminen että keskeyttäminen.

SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen
Kare Lehtonen/Yle

– Jos tämä (koronatilanne) jostain syystä jossain vaiheessa helpottaa, ja yleisö pääsee keväällä halliin, niin se on tietysti paras vaihtoehto. Pitää toivoa, että nämä rajut toimet, joita on nyt tehty koronan estämiseksi, että niistä olisi hyötyä. Eli että pystyisimme toimia jatkamaan. Meillä on ennen kaikkea huoli ihmisten työpaikoista ja selviytymisistä.

SaiPan toimitusjohtaja sanoo, että seuran liikevaihdosta on hävinnyt 45–50 prosenttia, mutta ei halua tässä vaiheessa puhua mahdollisista tappioluvuista. Hän kuitenkin muistuttaa, että valtion tukipäätöksillä on iso merkitys siihen, kuinka paljon Suomessa on työpaikkoja ammattiurheilussa tulevina vuosina.

Tapparan toimitusjohtaja Mika Aro linjaa muiden kiekkopäättäjien kanssa, että parempi vaihtoehto on pelata kausi kuin jättää se pelaamatta.

– Jos tapahtumia ei sallita, niin joudumme miettimään, millä edellytyksillä pelataan. Varmasti tarvitsemme yhteiskunnan tukea, muuten ilman yleisöä pelaaminen ei ole koko Liigassa mahdollista, Aro pohtii.

– Kukaan ei tiedä, jatkuuko tämä nykyinen rajoituslinja kuukauden tai kaksi. Silloin on ilman muuta parempi pelata. Jos tämä jatkuu pidempään, niin sitten odotetaan, että valtio auttaa tapahtumatoimia. Jossain vaiheessa rahat yksinkertaisesti vain loppuvat. En ole minäkään kauden keskeyttämisen kannalla.

Liigaseurojen kassat sulavat koko ajan

Aro muistuttaa, että jokaisesta ottelusta, joka pelataan ilman katsojia, tulee isosti tappiota. Tappara oli viime vuonna kolmanneksi paras kotijoukkue katsojakeskiarvossa mitattuna.

– Tuhansia euroja per ottelu jää tuloja nyt saavuttamatta. Kiinteät palkkakulut juoksevat samaan aikaan koko ajan. Meilläkin on runsaasti mainossitoumuksia. Tämä tarkoittaa, että kassa sulaa koko ajan. Toivotaan nyt kuitenkin, että yleisö pääsisi katsomoon.

Tappara-pomo luottaa täysin Suomen päättäjien arviointikykyyn koronaviruksen ja sen rajoituksien suhteen.

– Toivon, että jos rajoituksia joudutaan ylläpitämään, eikä niitä voida purkaa, niin sitten muistettaisiin, millainen vaikutus urheilulla on terveydelle ja yleiselle fiilikselle. Tukea me kovasti toivomme sekä nopeita päätöksiä suuntaan tai toiseen – ihan näiden tukienkin suhteen.

Kustannustuki II, joka on nyt haussa, ei ole kuulunut vielä mitään. Eli päätöksiä ei ole tehty yhdellekään liigaseuralle. Tappara teki muiden tapaan hakemuksen asiasta joulukuun alussa. Se kattaa osan viime syksyn menetyksistä, eikä ratkaise isoa kuvaa mitenkään.

Lue myös

SM-liigan kausi pelataan loppuun, vaikka tyhjille katsomoille

Liiga valmistautuu pelaamaan kauden loppuun vaikka tyhjille katsomoille – Jukurien toimitusjohtaja: "siitä seuraa melkoinen lovi seuran tulopuolelle"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat