Hyppää sisältöön

Jääkiekkovalmentaja Alpo Suhoselta kovaa puhetta suomalaisen urheilun tulevaisuudesta: Suomesta ei koskaan tule ammattiurheilumaata – "Pitää tunnustaa tosiasiat"

Miltä urheilun tulevaisuus näyttää, kun koronasta selvitään? Juniorivalmentaja, urheiluvaikuttaja ja huippu-urheilija kertovat.

Koronavirus on vaikuttanut suomalaiseen urheiluun monella tavalla. Kuva: imago sportfotodienst

Suora lähetys Urheilugaalasta TV2:ssa ja Areenassa tänään klo 20 alkaen.

Poikkeuksellista urheiluvuotta 2020 juhlitaan tänään torstaina Urheilugaalassa. Koronavirus on perunut urheilun suurtapahtumia ja vaikuttanut monella muullakin tavalla urheiluun ja liikuntaan.

Koronaviruksen lopullisia vaikutuksia ei tiedä vielä kukaan, mutta aina voi yrittää ennustaa. Kysyimme kolmelta urheiluvaikuttajalta, minkälaisissa tunnelmissa Urheilugaalaan valmistaudutaan vuoden päästä.

Erkko Meri, Juniorivalmentajat ry:n puheenjohtaja, Käpylän Pallo
Lapsilla tarve liikkua ja kuulua ryhmään myös 2022

Junioriurheilu ei katoa mihinkään. Olen huomannut, että tärkeiden asioiden merkityksen huomaa vasta sitten, kun ne on viety itseltä pois. Kun harjoittelimme Käpylän Pallossa viime kesänä pitkien rajoitusten jälkeen, lapsista huomasi heti, kuinka tärkeää oli nähdä pelikavereita ja päästä kentälle. Lapsilla on myös vuonna 2022 tarve toteuttaa itseään urheilussa, kuulua ryhmään ja hakea omia rajojaan.

Erkko Meri Kuva: Yle

Urheiluharrastuksen lopettamisen suhteen olen eniten huolissani niistä lapsista, joiden perheissä ei ole päivittäistä liikkumisen kulttuuria ja sosiaalistumista harrastukseen. Heillä kynnys jäädä pois pitkän tauon jälkeen voi olla matalampi, koska heillä ei ole vanhemmilta niin vahvaa tukea. Ei ole myöskään välttämättä samalla tavalla liikunnallista kaveripiiriä kuin muilla. Tämä porukka vaatii suurimman huomion.

Yksi isoimpia haasteita on se, etteivät seurat menettäisi hyviä lasten ja nuorten valmentajia. Tiedän esimerkiksi jalkapallosta yksittäisiä valmentajia, jotka ovat korona-aikana siirtyneet urheiluseuroista muihin töihin. Jos menetämme liikaa hyviä valmentajia, toimintaedellytykset seuroissa heikkenevät.

On myös tärkeää tunnistaa, että junioriseurat ovat yhteisöllisyyden edistäjiä. Seurojen on tärkeää miettiä, miten yhteisöllisyyttä voi edistää, miten perheitä voidaan tukea arjen liikunnassa ja miten perheisiin ylipäätään pidetään yhteyttä. On kuitenkin tärkeää, että harjoitukset ovat laadukkaita ja lasten on kiva mennä treeneihin, sillä se innostaa myös oman ajan liikuntaan. Lasten ja nuorten urheiluseurojen ei pidä kuitenkaan keksiä itseään uudestaan, vaan kehittää ydintoimintaansa.

Alpo Suhonen, jääkiekkovalmentaja ja urheiluvaikuttaja
Urheilu ei voi pitää itseään erillisenä saarekkeena

Korona on aiheuttanut sen, että urheilu on joutunut palaamaan yhteiskunnalliseen elämään. Urheilu ei voi pitää itseään erillisenä saarekkeena, varsinkaan ammattiurheilu. Määräykset koskevat myös sitä. On mielenkiintoista, että urheilussa mukana olevat ovat väittäneet, että määräykset ovat kohdelleet heitä väärin. Saman ovat kokeneet myös muut yhteiskunnan alueet.

Alpo Suhonen Kuva: AOP

Korona-aika on tehnyt urheilulle hyvää, mutta urheilu on muiden tavoin sidoksissa tällaisiin pandemioihin. Mitään paluuta normaaliin tai siihen, mitä meillä oli, ei ole. Urheilun pitää sopeutua näihin globaaleihin ongelmiin, sillä ei korona tule koskaan poistumaan. Se saadaan ehkä hallintaan.

Julkisuus antaa väärän kuvan suomalaisesta urheilusta. Meillä ei ole kuin yksi ammattilaisurheilulaji, jääkiekko. Meillä ei ole ammattiurheilua, mutta meillä on puoliammattilaisurheilua ja amatööriurheilua erittäin paljon. Suomen pitää tunnustaa tosiasiat ja suomalaisen urheilun todellisuus. Koko urheilun kenttä on muuttunut. Meillä on muutama sata hiihtäjää, muutama tuhat yleisurheilijaa ja satojatuhansia palloilulajien harrastajia. Joukkuelajien ja palloilulajien alttius tällaisille pandemioille on suurempi kuin yksilölajien.

Olympiakomitean, joka johtaa suomalaista urheilua, pitäisi hyväksyä se, että Suomi ei todennäköisesti koskaan ole mikään iso ammattiurheilumaa. Olympiakomitean pitäisi myös miettiä, mikä sen rooli on suomalaisessa urheilussa. Meidän pitäisi satsata enemmän koululiikuntaan, nuorisourheiluun ja kuntoliikuntaan. Sitä voidaan tehdä jo nyt. Tällä lasten ja nuorten urheilun rajoittamisella voi olla terveydellisiä vaikutuksia, ja se on huono asia.

Maria Huntington, yleisurheilija
Ajatusmaailma on muuttunut hetkessä elämiseen

Vuoden aikana moni asia muuttuu varmasti. Samalla tavalla asiat ovat muuttuneet viime vuoden aikanakin. Emmehän me vuosi sitten pitäneet maskeja kaupoissa tai yleisötilaisuuksissa, ja nyt maskit ovat automaattinen juttu.

Maria Huntington Kuva: Tomi Hänninen

Tuleeko enää samanlaisia yleisötapahtumia kuin aikaisemmin? Muuttuvatko hygieniasäännöt vai jatkuvatko samalla tavalla? Pitääkö desinfioida käsiä, onko maskipakkoa ja ovatko ihmiset enemmän varuillaan kuin aikaisemmin? Paljon kysymyksiä, mutta urheilijalle ehkä isoin juttu on se, saadaanko yleisöä katsomoihin. Yleisöllä on iso merkitys ja se on iso osa urheilua, olemmehan me viihdettä ihmisille. Yleisö on meille kannustin, joten tyhjälle katsomolle on aina eri asia urheilla kuin täysille katsomoille.

Toivon todella, että Tokion olympiakisat saadaan järjestettyä ensi kesänä, sillä minulla on siellä menestystoiveita. Tavoittelen pistesijaa ja yleisöllä olisi iso vaikutus suorittamiseen. Tällä hetkellä näyttää huonolta, ettei yleisöä olisi paikalla. Minulle on kuitenkin tärkeintä, että olympiakisat järjestetään. Jos ehtona on, ettei yleisöä ole, niin sillä mennään. Se ei ole siinä vaiheessa ongelma. Minulla on toivottavasti vielä lisää olympialaisia tulossa, joten ehkä saan kokea sellaisetkin olympialaiset, jossa yleisöä on paikalla.

Uskon, että korona-aika on muuttanut ajatusmaailmaa. Ainakin itselleni se on opettanut sen, etten aina mieti vain tulevaisuutta. Mitä sitten tapahtuu ja sitten kun -asenne on vähentynyt. Moni muukin on oppinut elämään tässä hetkessä ja muistaa sen, että tilanteet voivat muuttua milloin vain. Se, mitä tällä hetkellä on, sitä osaa arvostaa aivan eri tavalla kuin aikaisemmin.

Lue myös:

Lukas Hradecky Yle Urheilun yleisön valinta Vuoden urheilijaksi – Sami Välimäki jäi vain neljän äänen päähän

Tässä ovat lajien parhaat urheilijat – Annimari Korte paras yleisurheilija, Miro Heiskanen ykkönen jääkiekossa

Uusi tapa seurata ja osallistua Urheilugaalaan – hyppää Areenassa liveen Palanderin ja Jauhojärven kanssa

Urheilustudiossa pohdittiin, pitäisikö koronan jälkeen Vuoden urheilijaa edes valita – Tero Pitkämäki muisteli kohun aiheuttanutta valintaa: "Se tuntui velvoitteelta"