Suora

 • Kranjska Gora, naisten suurpujottelu, 2. lasku
 • Kranjska Gora, naisten suurpujottelu, 2. lasku
 • Naisten viesti, Oberhof
 • Naisten viesti, Oberhof
 • Urheilustudio 16.1.
 • Zakopane, miesten joukkuekilpailu
 • Zakopane, miesten joukkuekilpailu
 • Urheilustudio 16.1.
 • Urheiluruutu
 • Zakopane, miesten joukkuekilpailu
 • Urheilustudio 16.1.
 • Hiihdon Ski Classics, Engadin La Diagonela
 • Stefanie Hagelstam ei välittänyt kehon varoituksista - romahti jatkuvan ylirasituksen, pelon ja surun murtamana
 • Urheiluruutu

Hallitseva Suomen mestari Teemu Asunmaa rallikauden avauksen kynnyksellä: "Kaiken pitää olla kunnossa, kun kapeassa rännissä mennään 180 km/h"

Arctic Lapland Rally avaa viikonloppuna rallin SM-kauden perinteisesti Rovaniemen ja Kemijärven ympäristössä.

Arctic Lapland Rally
Erikoiskokeiden nuotitus Tunturirallissa
Teemu Asunmaa ja Marko Salminen tarkistavat kertaalleen erikoiskokeen nuotit ennen seuraavaa pätkää.Pekka Viinikka / Yle

Teemu Asunmaa ja kartanlukija Marko Salminen istuvat kiireettömän näköisinä siviiliautossaan Lapin kairassa ja ulkona paukkuu tulipalopakkanen. Heillä on menossa Arctic Lapland Rallyn nuotitus, edessä on vielä yhden erikoiskokeen ajaminen ja sen jälkeen pätkät ovat valmiina ajettavaksi kilpailussa.

– Tämä on minulle kymmenes kerta tässä rallissa, joten tuttujakin erikoiskokeita täältä löytyy, laskee Teemu Asunmaa.

Lapin lumirallin erikoiskokeiden muuttuminen helmi-maaliskuun vaihteessa MM-osakilpailuksi saa hymyn Teemu Asunmaan kasvoille. Heillä olisi mahdollista osallistua kotimaassa MM-ralliin WRC3-luokassa.

– Olemme useita kertoja ajaneet näitä teitä ja niitä on hieno ajaa. Kaikkia pätkiä on ajettu ainakin johonkin suuntaan aikaisempina vuosina, joten kisaan olisi helppo lähteä, innostuu Teemu Asunmaa.

Kartanlukija Marko Salminen nyökyttelee hyväksyvästi MM-osakilpailulle. Hänelle Rovaniemen ja Kemijärven erikoiskokeet ovat tuttuja, vaikka joitakin muutoksia tulee vuosittain.

Salmiselle kausi on myös perinteisessä Tunturirallissa, viralliselta nimeltään Arctic Lapland Rallyssa kymmenes, mutta ensimmäinen Teemu Asunmaan kartturina.

– Nytkin täällä on sellaisia osuuksia, joita en aiemmin ole mennyt. Tässä on löytynyt uusia lempipätkiä, jotka tuntuivat heti hienolta, kun kierrettiin, toteaa Marko Salminen.

Salmisen mukaan vanhojakin nuotteja käytetään tutuilta erikoiskokeilta, mutta niitä päivitetään tarpeen mukaan.

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Lumiralleissa on omat erikoisuutensa

Asunmaa puolustaa viime kaudelta Arctic Lapland Rallyn, tutummin Tunturirallin, voittoa SM1-luokassa. Hän voitti viime kaudella myös koko rallin pääluokan Suomen mestaruuden toisen kerran peräkkäin.

Lumirallit saavat Alavuden Urheiluautoilijoita edustavan kuljettajan innostumaan.

– Talvirallit ovat mukavia, kun pidon saa hyväksi. Reitit ovat sorateitä tasaisempia ja penkkoja voi hyödyntää ja niihin voi "nojata" tarvittaessa.

Lumirallissa on ratkaisevaa auton tekniikan kestäminen arktisissa olosuhteissa. Nopeilla erikoiskokeilla auton säätöjen täytyy toimia ja oman ajotuntuman olla kohdallaan.

– Kaiken pitää olla kunnossa, kun mennään parhaimmillaan reilut 180 km/h kapeassa rännissä penkkojen välissä, valaisee Asunmaa.

Ralliautoilija valmistautuu Tunturiralliin.
Mikko Heikkilä ja kartturi Topi Luhtanen ovat tällä kaudella SM1-luokan haastajat.Pekka Viinikka / Yle

Mitään ei saa lumirallissa ilmaiseksi

Teemu Asunmaa ajaa Toni Gardemeisterin johtamassa TGS Worldwide-tallissa, johon kuuluu myös Mikko Heikkilä, yksi SM-sarjan kovimmista nuorista haastajista tällä kaudella. Kauden SM-avauskilpailussa työpäivistä ei selviä helpolla, jos mielii voittaa.

– Odotan kovaa kisaa. SM1-luokassa Emil Lindholm ja Mikko Heikkilä ovat varmasti valmistautuneet hyvin kauteen. Mitään ei varmasti saa ilmaiseksi. Kova porukka on tulossa muun muassa Norjasta, miettii Teemu Asunmaa.

Nuori tulevaisuuden rallilupaus, Mikko Heikkilä osallistuu Arctic Lapland Rallyyn kolmatta kertaa.

– Kyllä Teemu saa kovaa mennä ja myös meidän pitää, sillä täällä ei helpolla pääse kukaan. Teemulla on pitkä kokemus täällä ja samoin monella muullakin, mutta koitetaan mennä lujaa ja katsotaan tulos maalissa.

Norjasta Arctic Lapland Rallyyn osallistuu muun muassa nuori ja kyvykäs kuljettaja Oliver Solberg, joka on vuoden 2003 rallin maailmanmestarin Petter Solbergin poika.

Kuuntele Yle areenassa:

Lue myös:

Asiantuntijalta rohkea povaus Kalle Rovanperän mahdollisuuksista Rovaniemen MM-rallissa – suomalaisnuorukaisella ainutlaatuinen kotikenttäetu puolellaan

Korona iski myös Tunturiralliin: Kisa ajetaan ilman yleisöä – Rallipomo: "Kyllä tämä harmittaa, mutta pakko on uskoa määräyksiä"

Nyt se on varmaa: Rovaniemellä ajetaan helmikuun lopussa Suomen ensimmäinen MM-talviralli – "Haastava ja luminen kisa tulossa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat