Suomessa ajetaan tänä vuonna kaksi MM-rallia – tuore tallipäällikkö Latvala hehkuttaa olosuhteita: "Jos kaikki menee hyvin, siinä voi olla jatkumoa"

Jari-Matti Latvala sanoo, että talviralli on todella kova juttu Suomelle. Tänä vuonna Jyväskylän rallin lisäksi Rovaniemi sai itselleen MM-rallin järjestettäväksi – koronatoimin.

Rallin MM-sarja
Jari-Matti Latvala.
Jari-Matti Latvala uskoo, että kuljettajat tulevat nauttimaan talviolosuhteista Rovaniemellä.Tomi Hänninen

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala odottaa tunturirallia ja sen tuomia mahdollisuuksia. Suomella onkin nyt kaikkien Yle Urheilun haastattelemien ralli-ihmisten mukaan erinomainen paikka nokittaa Ruotsi keliolosuhteissa.

– Valitettavasti Ruotsin talvirallissa ei ole ollut lähes viimeiseen kymmeneen vuoteen tällaisia olosuhteita, Latvala sanoo.

– Tällainen mahdollisuus kun tulee, se mahdollisuus pitää käyttää. Kahta kertaa tarjousta järjestää rallia ei tule. Jos kaikki menee hyvin, niin siinä voi olla jatkumoa, Latvala pohtii.

Peukkuja pidetään siis kovasti sille, että helmikuussa Rovaniemellä on lunta, aurinkoa ja pakkasta.

– Sehän on kuin postikorttimaisema, Latvala maalailee. Hän uskookin, että kuljettajat tulevat nauttimaan talviolosuhteista.

Juho Hänninen ajaa tulevana viikonloppuna Toyotalle rengastestejä. Mitään yllätyksiä ei nimittäin tunturiin haluta. WRC-auton aerodynamiikka ja talvirallin nopeus tuovat Latvalan mukaan omat haasteensa erityisesti renkaille.

– Rengasdata on tärkein, mitä sieltä (testeistä) haetaan, tallipäällikkö sanoo, mutta painottaa, että koko auton on oltava iskussa, kun tunturiolosuhteissa ajetaan.

Yleisöä ei Rovaniemellä todennäköisesti nähdä

Koronaviruspandemian takia Rovaniemen ralliin ei pääsylippuja näillä näkymin myydä. AKK Sportsin toimitusjohtaja Riku Bitterin mukaan budjetti järjestämiseen on noin miljoona euroa. Kansainvälinen autoliitto FIA on antanut huojennuksia muun muassa lupamaksuihin ja tullut vastaan nopean aikataulun järjestelyissä.

Myös terveysviranomaiset ovat mukana järjestelyissä. Tietynlaista esimerkkiä ja kuplamallia on haettu esimerkiksi Levin maailmancupista ja tulevan viikonlopun SM-rallista. Samoja teitä ajetaan myös tulevassa MM-rallissa.

– Siitä on lähdetty, että ajetaan niin sanotusti koronakilpailu. Vaatii testausta toimitsijoilta, kilpailijoilta ja kaikilta mukana olevilta, Bitter sanoo.

– Ne pääsevät mukaan, jotka on testattu ja pyritään pitämään tietyt porukat tietyissä paikoissa. Sillä konseptilla varmasti mennään.

Lue myös:

Asiantuntijalta rohkea povaus Kalle Rovanperän mahdollisuuksista Rovaniemen MM-rallissa – suomalaisnuorukaisella ainutlaatuinen kotikenttäetu puolellaan

Nyt se on varmaa: Rovaniemellä ajetaan helmikuun lopussa Suomen ensimmäinen MM-talviralli – "Haastava ja luminen kisa tulossa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat