Suora

  • Uinnin EM finaalit
  • Uinnin EM
  • Kävelykyky meni ja futisunelma mureni - mutta Heidi Foxell löysi tiensä takaisin
  • Urheiluruutu

Veridopingrinkiä pyörittänyt lääkäri lähes viideksi vuodeksi vankilaan – johti Operaatio suoneniskuksi nimettyä vyyhtiä

Saksalaislääkärin johtama veritankkaus alkoi paljastua Seefeldin MM-hiihdoissa tehdystä ratsiasta.

urheilu
Saksalaislääkäri Mark Schmidt keskellä kuvassa.
Mark Schmidt (keskellä) kuvattuna syyskuussa 2020 oikeudessa.Lehtikuva / AFP

Laajamittaista veridopingia johtanut saksalaislääkäri Mark Schmidt sai perjantaina neljän vuoden ja kymmenen kuukauden vankeustuomion. Müncheniläinen oikeus tuomitsi lääkärin vuosien 2012-2019 toiminnasta, jolla hän auttoi lukuisia eri lajien urheilijoita vilpillisin keinoin.

Veren punasolupitoisuutta parantavasta veridopingista on hyötyä etenkin pitkäkestoisen suorituksen kestävyyslajeissa, kuten maastohiihdossa ja maantiepyöräilyssä.

Operaatio suoneniskuksi nimetty tutkinta alkoi Seefeldin MM-hiihtojen aikaan vajaat kaksi vuotta sitten Itävallan poliisin ratsiasta, jossa pidätettiin kaksi itävaltalaista, kaksi virolaista ja yksi kazakstanilainen urheilija. Ratsian yhteydessä julkaistiin muun muassa video, jossa itävaltalaishiihtäjä Max Hauke sai suoneensa verensiirtoa.

Schmidt jäi kiinni samoihin aikoihin Saksan Erfurtissa tehdyssä ratsiassa. Tutkinnassa selvisi, että hänen johdollaan laajamittaisessa veritankkausringissä oli vuosien 2014 ja 2018 talviolympialaisissa, 2016 kesäolympialaisissa Riossa ja vuoden 2018 pyöräilyn Ranskan ympäriajossa kilpailleita urheilijoita.

Isäkin apuna urheiluvilpissä

Oikeus tuomitsi Schmidtin 24 tapauksesta, joissa käytettiin urheilussa kiellettyjä metodeja. Schmidtin tuomio on ensimmäinen vuonna 2015 voimaan tulleen Saksan antidopinglainsäädännön aikana. Vankeuden lisäksi Schmidt menetti lääkärinoikeutensa lähes kahdeksaksi vuodeksi ja joutuu maksamaan 158 000 euron sakot.

Viime syyskuussa alkaneessa ja koronaviruspandemian takia viivästyneessä oikeudenkäynnissä tuomittiin myös kaksi Schmidtin apulaista. Ehdollisen tuomion saaneista toinen oli lääkärin isä.

– Olen pahoillani, että sotkin tähän muita ihmisiä. Kaikki on minun syytäni, ja toimintani kääntyi väärään suuntaan, Schmidt kommentoi oikeudessa viime viikolla.

Operaatio suoneniskussa ei paljastunut lajiensa nimekkäimpiä tähtiä. Suomalaisille tutuimmat lienivät kazakstanilainen hiihtäjä Aleksei Poltoranin, virolaishiihtäjät Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv sekä Viron hiihtosuuruutta jo 1990-2000-lukujen vaihteessa luonut valmentaja Mati Alaver.

Päivitys klo 14.42 Päivitetty juttua kauttaaltaan.

Lue myös:

Seefeldin MM-kisojen aikaan pidätetty lääkäri tunnusti oikeudessa veridopingin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat