Suora

 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km (v)
 • VM på skidor, damernas 10 km fritt (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Lumilautailun paripujottelu
 • Lumilautailun ja freestylen MM, lumilautailun paripujottelu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten mäkikarsinta HS 137
 • VM på skidor, backe damer, kval (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km:n kooste
 • Urheilustudio MM-hiihdot
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Toiseksi noussut Herola terrorisoi päävalmentajan ohjeet iskemällä viimeiseen ylämäkeen – loppukiri yllätti Kukkosen täysin: "En ole ikinä nähnyt häneltä vastaavaa"

Ilkka Herola nappasi kauden ensimmäisen palkintokorokesijansa yhdistetyn maailmancupissa. Herola nousi Val di Fiemmessä hiihto-osuudella toiseksi sijalta 17.

yhdistetty hiihto
Ilkka Herola tuulettaa maaliviivalla toista sijaa Val di Fiemmessä.
Ilkka Herola pääsi tuulettamaan toista sijaa Val di Fiemmessä.Andrea Solero/AOP

Suomalaisilla oli aihetta hymyyn, kun yhdistetyn maailmancup jatkui liki kuukauden tauon jälkeen Italian Val Di Fiemmessä. Ilkka Herola nappasi kauden ensimmäisen palkintokorokesijansa, kun hän nousi hirmuhiihdollaan toiseksi.

Päivä ei ollut kuitenkaan alusta asti aurinkoinen. Herola väläytteli hyvää mäkikuntoa harjoituskierroksilla ja varakisassa torstaina, mutta kisatilanteessa suomalainen horjahti 99-metrisen hyppynsä alastulossa, mikä verotti merkittävästi pisteitä.

– Luulin jo, että horjahdus pilasi hyvät mahdollisuudet podiumille, mutta oli urheilija tänään niin vahvassa hiihtokunnossa, että ihan kylmät väreet tuli, Suomen päävalmentaja Petter Kukkonen tunnelmoi Yle Urheilulle kilpailun jälkeen.

Ladulle Herola pääsi vasta 17:ntenä, minuutin ja 28 sekuntia kärjessä lähtenyttä Norjan Jarl Magnus Riiberiin perässä.

– Olin mäkiosuuden jälkeen jo aika epätoivoinen päivän tuloksesta. Olin melko varma, että hyvä sija kaatui alastulon horjahtamiseen. Mutta niin se vain rakentui kisa tänään niin päin, että pääsin letkaan mukaan ja se tarjosi tunnetta, kun pystyin laittamaan kaikki pääjoukosta pakettiin lopussa, Herola kertoi puhelimitse Yle Urheilulle.

Herola tavoitti Riiberin perässä hiihtäneen joukon jo reilun kilometrin jälkeen.

Letkoissa Herola nähdään usein kärjessä tekemässä töitä, mutta kovavauhtisen alun jälkeen suomalaisella ei ollut mitään haluja lähteä vetämään joukkoa.

– Kyllä se avaus oli aika kova. Kaksi seuraavaa kiekkaa sain tosiaan ottaa huilia. Tiesin myös, että nyt kerrankin ei ole tarvetta lähteä kärkeen, eikä siitä olisi ollut minulle mitään hyötyä.

Kiriä matkittu Kläbolta

Pitkässä letkassa oli jaossa sijat 2–10. Ratkaisu nähtiin lopulta viimeisessä ylämäessä, jossa Herola repäisi muihin suuren eron.

Kukkonen ei odottanut, että Herola tekee ratkaisun viimeisessä ylämäessä.

– Olin varma, että se oli väärä taktiikka koska ylämäen jälkeen on maalialueelle pitkä lasku, joka kasaa urheilijat aika hyvin ja peräpäästä tullaan heittämällä ohi. Oli yllätys, että hän sai siihen niin ison eron.

Ilkka Herola ja Eero Hirvonen
Katso video kuvaa klikkaamalla.

Herola tiesi jo kisassa, ettei Kukkonen pidä hänen ratkaisustaan. Herola oli kuitenkin vakuuttunut siitä, että ylämäkeen iskemällä hän vie todennäköisimmin kakkossijan.

– Ajattelin terrorisoida Kukkosen Petterin kaikkia ohjeita vastaan ja näyttää kaikille siinä jyrkällä jo, mistä kana pissii. Petehän oli siellä jo katkonut sauvat, että nyt se taas kusi tämän homman. Loppujen lopuksi sehän meni ihan hyvin, Herola hekotti haastattelussa.

Kukkonen kertoo, että Herolan kanssa on vuosien ajan harjoiteltu loppukiriä paljon. Nopeutta on etsitty lyhyillä vedoilla ja mallia on katsottu maastohiihdon puolelta, sprinttikuningas Johannes Hösflot Kläbosta.

– Kläboa olemme koettaneet vähän apinoida ja katsoneet, millaisella tekniikalla ja vauhdilla hän hiihtää mäkiä ylös.

– Tänään Ilkan loppukiri tuli yllätyksenä. En ole ikinä nähnyt häneltä vastaavaa. Olemme koettaneet saada miehestä nopeutta irti, mutta näihin päiviin asti sieltä ei ole ihan tuommoista tullut. Mutta onpa hienoa nähdä, että tuollainen kapasiteetti löytyy. Se antaa taktiikkarepertuaariin yhden aseen lisää, Kukkonen hehkutti.

Tauolla hyppy kuntoon Kuopiossa

Vaikka Herola joutui pettymään mäessä kisatilanteessa, ovat kisatauon jälkeiset hypyt olleet hyviä.

Val di Fiemmessä Herola hyppäsi ensimmäisissä harjoituksissa toiseksi pisimmän hypyn, 101 metriä. Seuraavissa harjoituksissa hän oli kahdeksanneksi paras satametrisellään. Varakisassa Herola venytti 99 metriä ja jäi kärjestä vain 27 sekuntia.

Hyppyvire on Herolan mukaan perua kisatauolta, jonka hän treenasi Kuopiossa Kimmo Savolaisen valvovan silmän alla.

– Kotona hyppäsin paljon ja keskityin rentouden löytämiseen. Se oli varmasti viisas ratkaisu tähän väliin. Oli ihan eri meininki lähteä tälle reissulle, kuin mitä se oli alkukaudesta. Tiesin, että nyt ei tarvitse tehdä enää mitään ihmeitä, vaan ihan tavalliset, perussuoritukset riittävät varmasti.

Nyt homma on menossa oikeaan suuntaan ja on vakaalla pohjalla. Siksi se on kisassakin niin helppoa.

Ilkka Herola

Herolan mukaan kohdilleen hypyssä on naksahtanut se, että ylimääräinen yrittäminen ja ajattelu ovat jääneet pois.

– Pitkän rauhallisen jakson kautta saimme vakioitua tietyn tason. Kun johonkin tasoon voi luottaa, sen päälle on hyvä alkaa kasaamaan pieniä kehitysaskeleita. Nyt homma on menossa oikeaan suuntaan ja on vakaalla pohjalla. Siksi se on kisassakin niin helppoa.

Tauolla Herola keskittyi täysin mäkihyppyyn. Siksi hiihtokunto oli pieni arvoitus Italian avauskisassa.

– Hiihtokunto näytti säilyneen aika hyvin. Sillä puolella ei ollut tarkoituskaan ottaa mitään steppejä, vaan menin vähän riskillä. En tehnyt tauolla juurikaan tehotreenejä. Pidimme vain huolen siitä, että hyppääminen oli laadukasta.

Parisprintistä haussa palkintokorokesija

Val di Fiemmen maailmancup jatkuu lauantaina kauden ensimmäisellä parisprintillä. Herola lähtee kisaan tutun parinsa, Eero Hirvosen kanssa.

Kaksikko on kisannut Val di Fiemmen parisprinteissä kolmesti aiemmin. Viime vuonna tuloksena oli kuudes sija. Vuosina 2018 ja 2017 suomalaiset olivat neljänsiä. Nyt tavoitteena on päästä juhlimaan palkintokorokesijaa, mutta se vaatii hyvää onnistumista mäkiosuudella.

– Meidän pitää olla mahdollisimman lähellä kärkeä mäen jälkeen. Eroa saa olla maksimissaan minuutti. Täällä on kuitenkin aika rankka latu. Jos on vähääkään samanlainen keli kuin tänään, hiihdolla pystyy tekemään paljon, Kukkonen arvioi.

Eero Hirvonen Ilkka Herola
Ilkka Herola ja Eero Hirvonen juhlivat parisprintin voittoa Lahden maailmancupissa vuonna 2019. Vuotta aiemmin kaksikko sijoittui Lahdessa kolmanneksi. EPA-EFE/MARKKU OJALA

Herolan mäkikunto näyttää löytyneen tauon aikana, mutta Hirvosen tilanne on päinvastainen.

– Eero oli hyvässä kunnossa valmistavalla leirillä Seefeldissä, mutta täällä on ollut jostain syystä tosi vaikeaa, Kukkonen sanoi ja jatkoi:

– Ei ole kuin viikko, kun Eerolla oli hyvä itseluottamus ja tilanne näytti menevän mukavaan suuntaan. Olemme olleet täällä ihmeissämme, miten se ajatus hävisi. Se voi kulminoitua siihen, että ensimmäinen harjoitushyppy lähti lentämään ihan kieroon ja tuli vaikeuksia. Se kävi itseluottamukseen, hävisi tuntuma, että mitä pitää tehdä.

Hirvosen ensimmäinen harjoitushyppy Val di Fiemmessä kantoi vain 70,5 metriä. Toinen harjoitushyppy jäi sekin vaatimattomaksi, 88 metriin. Varakisassa Hirvonen oli 43:s 89-metrisellään.

Perjantaina Hirvonen venytti viikonlopun parhaan hyppynsä, 91 metriä. Hän lähti henkilökohtaiseen kisaan sijalta 26, yli kaksi minuuttia Riiberiä perässä. Mainiolla hiihdolla suomalainen nousi sijalle 12.

– Kyllä Eero osaa kokeneena kehäkettuna homman hoitaa mäessä. Hiihto-osuudella minun ei tarvitse yleensä mitään juuri mitään tehdä. Kunhan vaan roikkuu porukassa ja Eero hoitaa sitten homma kotiin, Herola heitti.

Yhdistetyn parisprintti alkaa mäkiosuudella lauantaina kello 10.55. Hiihto-osuudelle päästään kello 14.25. Kisa näytetään suorana TV2:ssa ja Areenassa.

Luo myös:

Ilkka Herolan mahtihiihto toi makean kakkossijan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat