PUBGin MM-kisat ovat e-urheilulle osoitus siitä, että laniturnauksiin voidaan palata – ENCEn pelaajat odottavat vielä karanteenin päättymistä

E-urheiluturnausten järjestäminen koronaturvallisesti vaatii turnausjärjestäjiltä poikkeuksellisia erikoisjärjestelyjä.

e-urheilu
Saku ”SKUIJKE” Sajakoski
ENCEn Saku "SKUIJKE" Sajakoski on innoissaan pian alkavista PUBGin MM-kilpailuista.StarLadder

Koronapandemian koettelema e-urheilumaailma palaa hitaasti kohti normaalia.

Vaikka laji sopeutui nopeasti e-urheiluturnauksien siirtymiseen täysin verkon välityksellä pelattaviksi, on sekä pelaajilla että turnausjärjestäjillä ollut alusta lähtien toiveena paluu takaisin lähiverkossa pelattaviin turnauksiin. Vuoden 2020 maaliskuun jälkeen kansainvälisiä laniturnauksia on kuitenkin nähty todella vähän.

Jopa maailman suosituimmat e-urheiluliigat, esimerkiksi League of Legends -pelin maanosaliigat LEC ja LCS, ovat joutuneet taipumaan korona-ajan vaatimusten alla ja pitävät yhä ottelunsa täysin verkossa. Viime syksynä pelin maailmanmestaruus ratkaistiin Kiinan Shanghaissa tiukkojen koronatoimien avulla, mutta tuolloinkin osa joukkueista jäi ulos kisoista matkustusrajoitusten vuoksi.

Playerunknown's Battlegrounds -pelin ammattilaisilla paluu normaaliin on nyt lähempänä kuin monella muulla.

Pelin kärkijoukkueet odottavat tällä hetkellä Etelä-Koreassa MM-kilpailujen alkua. Turnauksessa on mukana myös suomalainen ENCE, jonka neljä pelaajaa ja valmentaja lensivät Etelä-Koreaan loppiaisen jälkeen ja ovat sittemmin viettäneet aikaansa kahden viikon mittaisessa karanteenissa.

Hotellielämää, vankilaruokaa

ENCEn Saku "SKUIJKE" Sajakoski odottaa jo innolla turnauksen alkua.

– Edellisestä kansainvälisestä turnauksesta on kulunut jo lähes vuosi. On mahtavaa päästä pelaamaan, Sajakoski kertoo tunnelmiaan karanteenista.

Kahden viikon pakkokaranteenin aikana pelaajia ei päästetä ulos huoneistaan. Ruokaa tuodaan oven taakse kolmesti päivässä, mutta muuten päivät kuluvat lähinnä tietokoneella istuen ja suoratoistopalveluista tv-sarjoja katsoen.

Eteläkorealaista karanteeniruokaa.
Saku Sajakoski

– Tämä on kai jonkinlainen resort-hotelli. Joukkueiden huoneet ovat vierekkäin, tästä vasemmalle on meidän joukkueen huoneita ja oikealle Team Liquidin pelaajien huoneita. Ainakaan vielä huoneeseen lukittautuminen ei ole ahdistanut, kun on niin kiva päästä reissuun.

Huoneissa on parvekkeet, mutta ulkoilmassa jutustelukin on pelaajilta kielletty. Keskustelut viereisissä huoneissa majoittuvien joukkuekavereiden kanssa käydään tietokoneen äänichatin välityksellä.

Olot karanteenihotellissa ovat Sajakosken mielestä muuten hyvät, mutta ruuan laadussa olisi petrattavaa. Twitteriin viime viikonloppuna kirjoittamassaan viestissä hän vertasi huoneisiin toimittavaa ruokaa vankilaruokaan.

– Karanteeni on puolivälissä, elämä hyvää, hotellihuone kiva, ruoka suoraan vankilasta. Elämä on laiffia, Sajakoski totesi twiitissään.

Maapallon toiselle puolelle matkustaminen sujui Sajakosken mielestä yllättävän hyvin. Erilaiset tarkastuspisteet hidastivat liikkumista lentokentällä niin lähtö- kuin kohdemaassakin, mutta lentokoneessa ei ollut pulaa jalkatilasta.

– Veikkaisin, että meitä oli yhteensä 20–25 ihmistä isossa koneessa. Miro "Rustanmar" Ruotsi ja valmentaja Jari "SENTEX" Sammalniemi olivat koneen takaosassa aivan kahdestaan, koneen keskiosassa oli lisäkseni kymmenen muuta ihmistä ja loput istuivat etuosassa. Siinä pystyi nukkumaan aika hyvin ilman, että tarvitsi välittää viereisten penkkien matkustajista.

Karanteenijakson päättyessä joukkueet siirtyvät Soulin metropolialueella sijaitsevaan Incheoniin. MM-turnaus pelataan paikallisen Paradise City -viihdekeskuksen studiolla ja pelaajat majoittuvat läheisessä hotellissa.

Hotellilla pelaajat pääsevät elämään jälleen normaalimpaa elämää. Pelien lisäksi Sajakoski odottaa etenkin kuntosalille pääsyä ja tapaamisia muiden joukkueiden pelaajien kanssa.

ENCEn PUBG-joukkue Etelä-Koreassa.
ENCEn Daniel "D1gg3r1" Luusua, Olli "Tiikzu" Saarikoski ja Jari "SENTEX" Sammalniemi olivat yhtä hymyä saavuttuaan Etelä-Koreaan.Krafton

Sajakoski myöntää, että turnauspelit jännittävät jo hieman, vaikka turnauksen alkuun on yhä pari viikkoa. Jännitys menee kuitenkin ennen kaikkea innostuksen piikkiin.

– Mielessä on koko ajan ajatus siitä, että kohta pääsee pelaamaan. Olen myös todella onnellinen siitä, että pääsemme mukaan lanitapahtumaan. Viime vuosi on mennyt koti-pc:ltä yksin pelatessa, eikä siinä saa samanlaista fiilistä kuin mikä lanitapahtumista tulee.

Suomalaisjoukkue on yksi seitsemästä turnauksessa Eurooppaa edustavasta joukkueesta. Suomalaisnelikon lisäksi sinivalkoista väriä peleihin tuo myös Team Liquidin Anssi "mxey" Pekkonen.

– Henkilökohtaisella tasolla minulle on iso juttu, että pääsen edustamaan suomalaisessa joukkueessa suomalaista organisaatiota MM-kisoissa, Sajakoski sanoo.

Erikoinen turnausjärjestelmä voi helpottaa pelitaakkaa

Helmikuun alussa alkavassa MM-turnauksessa mestaruudesta pelataan tavallisesta poikkeavalla turnausjärjestelmällä.

Joukkueet keräävät kahdeksan peliviikon aikana pisteitä viikkofinaaliturnauksissa, joissa pistelasku on PUBGin kilpapeleistä tuttu ja palkitsee joukkueita hyvien sijoitusten lisäksi myös otteluiden aikana kerätyistä tapoista.

Paikat viikkofinaaleihin lunastetaan alkuviikosta pelattavissa eliminaatiopeleissä, joissa joukkueet tavoittelevat otteluvoittoja. Jokaisen viikon ensimmäisessä eliminaatiopelissä palvelimelle pääsevät edellisen viikon 16 parasta joukkuetta ja ottelun päätteeksi voittaja nappaa paikan viikkofinaaleista, jonka jälkeen seuraavaksi parhaiten sijoittunut joukkue nostetaan mukaan seuraavaan eliminaatiopeliin.

ENCEn PUBG-joukkue Berliinissä.
ENCEn PUBG-joukkue palaa turnauslavoille ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun 2020.ENCE

Samaa jatketaan, kunnes kaikki 16 finaalipaikkaa on täytetty. Jatkoon päässeet jatkavat viikkofinaaleihin ja jäljelle jääneet joukkueet pelaavat keskenään siitä, kuka saa ensimmäisenä paikan seuraavan viikon eliminaatio-otteluihin.

– Turnausjärjestelmä on aika villi. Tärkeintä on olla jatkuvasti vähintään 16 parhaan joukossa, jotta saa mahdollisimman monta ottelua.

Maailmanmestari ratkaistaan yhteenlaskettujen, viikkoturnauksista kerättyjen palkintorahojen perusteella. Viikoittain jaossa olevat palkintorahat kasvavat turnauksen edetessä, joten ensimmäisten turnausviikkojen painoarvo suhteessa viimeisiin peleihin on vähäinen.

Eliminaatio-otteluissa vain voitoilla on merkitystä, joten hyvän pelin jälkeen käteen jäävä kakkossija on katkerinta mahdollista kalkkia. Ottelukuorma voi kasvaa suureksi, jos voittoja ei tule, mutta yksikin huippuonnistuminen saattaa tuoda kalenteriin useita välipäiviä finaalipaikan varmistuessa.

– Meille tämä toisaalta sopii, koska meillä on ollut ongelmia sen kanssa, että voimme voittaa yhden pelin ja heti seuraava menee penkin alle. Tasaisuudessa on parannettavaa, mutta eliminaatiopeleissä vain voitoilla on merkitystä, Sajakoski sanoo.

Koska eri maanosien joukkueet eivät ole kohdanneet toisiaan lähes vuoteen, on joukkueiden voimasuhteiden arvioiminen vaikeaa. Sajakoski uskoo kuitenkin, että suomalaisilla on hyvät mahdollisuudet kärkikymmenikköön. Hyvillä onnistumisilla mahdollisuudet ovat korkeammallekin.

– Innostuneilla fiiliksillä tässä lähdetään pelaamaan. Kaikki on mahdollista.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat