Suora

 • Yleisurheilun halli-EM, 2. päivä, aamupäiväkilpailut
 • Inomhus-EM i friidrott, fredag morgon (svenskt referat)
 • Yleisurheilun halli-EM
 • Elävä arkisto esittää
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • VM på skidor, herrarnas stafett (svenskt referat)
 • Miesten viestihiihto 4 x 10 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Världscupen i skidskytte, herrarnas stafett (svenskt referat)
 • Ampumahiihdon MC
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Miesten mäkikilpailu HS 137, 1. kierros
 • VM på skidor, herrarnas backhoppning (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Miesten mäkikilpailu HS 137, 2. kierros

Yllättävään ongelmaan törmännyt Kasperi Kapanen saa uuden tilaisuuden tutussa seurassa: "Joka päivä vaaditaan maksimitehoja"

Lähtö Torontosta oli Kasperi Kapaselle kova paikka. Laitahyökkääjän uran kannalta siirtoa Pittsburghiin voi silti hyvällä syyllä pitää jopa tarpeellisena muutoksena.

NHL
kapanen
Kasperi Kapanen pelasi viime kaudella Torontossa. Getty Images

Kun puhutaan Kasperi Kapasen ensimmäisestä kaudesta Pittsburgh Penguinsissa, ensimmäinen huomio liittyy viisumiasioihin. Miten ihmeessä pelaaja, joka kaupattiin Torontosta Pittsburghiin elokuussa, voi vielä tammikuulla olla ilman viisumia. Kun kausi torstaina pyörähti käyntiin, vasta tammikuun toisella viikolla viisumin saanut Kapanen istui koronakaranteenissa kotonaan.

Kapanen on tilanteesta yhtä hämillään kuin monet muutkin.

– Siihen voit vastausta kysellä Yhdysvaltojen viranomaisilta, Kapanen naurahtaa Yle Urheilulle.

Erikoisen tilanteesta tekee sekin tosiasia, että NHL-pelaajilla on viisumiasioissa yleensä taustalla apuvoimat jyräämässä läpi mahdollisesti byrokratian rattaisiin jääneitä asioita. Kapasta kohdeltiin kuitenkin, kuten ketä tahansa maahan pyrkivää.

– En voi käsittää, miten lokakuussa laitettu hakemus tulee takaisin vasta tammikuun toisella viikolla. Ja kyllä tässä yritettiin kaiken maailman senaattoreita myöten asioita järjestellä. Vastaus oli aina sama: emme voi tehdä asialle mitään, Kapanen huokailee.

Kunhan Torontoa viiden kauden ajan edustanut Kapanen saa koronakaranteeninsa lusittua, tämä pääsee liittymään Pittsburgh Penguinsin joukkueharjoituksiin. Kyse on enää päivistä. Se, milloin Kapanen nostetaan kaksi ensimmäistä ottelua hävinneen Penguinsin pelaavaan kokoonpanoon, on vielä hämärän peitossa.

Kasperi Kapanen
Kasperi Kapanen odottaa innolla debyyttiään Pittsburghissa. Getty Images

Yhtä kaikki Kapanen on innoissaan paluusta seuraan, joka itse asiassa varasi tämän seitsemän vuotta sitten.

– Hyvillä mielin täällä ollaan, aika innoissaan tässä kämpillä odottelen vielä muutaman päivän. Ensin pääsen joukkueen kanssa jäälle ja se, milloin pelaan, katsotaan myöhemmin. Hyvään seuraan pääsin taas, täällä on maailmanluokan pelaajia. Hieno juttuhan tämä on, Kapanen intoilee.

Lähtö Torontosta oli silti Kapaselle kova paikka. Jokaiselle pelaajalle ensimmäinen pelaajakauppa on sokki, mutta etenkin Kapaselle lähtö Torontosta, minkä tämä edelleen toiseksi kodikseen mieltää, teki kipeää. Kapanen oli kuullut siirtohuhuista, mutta ei uskonut niihin.

– Olin kuullut niitä huhuja pitkään, eikä mitään tapahtunut. Sitä alkaa ajatella, ettei mitään tapahdu. Onhan se sitten aikamoista, kun se puhelu tulee. Olin kuitenkin aika innoissani, kun kuulin, että mihin minut oli kaupattu. Tämä on tuttu seura ja täällä on tutut ihmiset, Kapanen kertaa kesän tapahtumia.

– Mutta olihan se surullista sanoa Torontossa äijille heipat. Varsinkin, kun ei voitu kasvotusten nähdä, että piti tekstarilla laittaa. Sellaista on elämä ja meidän ammatti, joskus on raskaampaa. Toronto tulee olemaan minulle tärkeä paikka aina, mutta olen silti iloinen, että pääsin tänne pelaamaan.

Seuraavalle tasolle

Kuopiossa syntyneen 24-vuotiaan laitahyökkääjän uran kannalta siirtoa Pittsburghiin voi silti hyvällä syyllä pitää jopa tarpeellisena muutoksena. Vaikeiden AHL-vuosien jälkeen läpimurron NHL-maailmassa tehneen suomalaispelaajan kohdalla mukavoitumisen mahdollisuus Torontossa alkoi näyttää yhä todennäköisemmältä.

Leafs leipoi Kapasesta pitkäjänteisellä työllä monikäyttöisen ja luotettavan pelaajan, joka pystyy pelaamaan maailman kovimmassa liigassa tilanteessa kuin tilanteessa. Hyökkäyspelaamisen osalta läpimurto jäi kuitenkin Torontossa tekemättä – toisaalta kyse on armottomasta kilpailusta, toisaalta Kapasen ajoittaisista vaikeuksista viimeistellä laadukkaistakaan paikoista.

Uudet ärsykkeet Pittsburghissa tulevat tarjoamaan Kapaselle mahdollisuuden nousta pelaajana uudelle tasolle. Penguins-luotsi Mike Sullivan kaavaili jo kesällä istuttavansa Kapasen ykkösketjuun kapteeni Sidney Crosbyn sekä toissa kaudella 40 osumaa tehneen Jake Guentzelin vierelle.

Käsillä on Kapasen uran paras mahdollisuus todistaa itsensä myös hyökkäyssuuntaan. Kapasta ajatus pelaamisesta kahden todellisen tähtipelaajan kanssa hymyilyttää.

– Siinä olisi aika kovat kaverit vieressä. Olisihan siinä mukava pelata, Kapanen toteaa.

Kolikolla on silti kaksi puolta. Kapanen tulee Pittsburghissa saamaan vierelleen paremmat ketjukaverit ja enemmän peliaikaa, mutta myös tulosta odotetaan nyt eri tavalla.

– Haluan vain pelata hyvän kauden. Minun pelaaminen on ollut sellaista, että välillä menee hyvin ja välillä huonosti. Nyt haluan pelata tasaisemmin. Tietenkin sitä haluaa tehdä myös enemmän tulosta ja näyttää maailmalle, millainen pelaaja on. Ei tuloksesta silti paineita kannata ottaa.

Ei Kapanen silti odotuksia kaihdakaan.

– Sain pelata Torontossa Auston Matthewsin ja kumppanien kanssa, mutta uskon, että nyt vastuuta tulee hieman eri tavalla. Vastuuta annetaan enemmän, mutta tuloksiakin odotetaan. Sehän minulle sopii, Kapanen sanoo itsevarmana.

Samaan hengenvetoon laadukkaaksi ja hyökkäyssuuntaan vaaralliseksi alivoimapelaajaksi Torontossa profiloitunut Kapanen huomauttaa haluavansa olla myös Pittsburghissa pelaaja, joka luutii laadulla kentän molemmissa päissä – etenkin, jos paikka kärkiketjusta aukeaa.

– Koen, että kehityin Torontossa aika kokonaisvaltaiseksi pelaajaksi. Haluan edelleen kehittää niitä ominaisuuksia. Jos vierelläni pelaa Crosby ja Guentzel, he varmasti tekevät omia juttujaan hyökkäysalueella. Haluan olla siinä vierellä vastuullinen puolustussuuntaan ja auttaa heitä sitäkin kautta.

Kova kulttuuri kantaa murroksen keskelläkin

Kapanen tulee Pittsburghiin Stanley Cup -haaveiden kannalta todennäköisesti hieman liian myöhään. Kolmesti vuosien 2009–2017 välillä Stanley Cupia nostellut seura on ajautunut suuruusvuosiensa jälkeen jonkinlaiseen murrostilaan. Joukkueessa ei ole samalla tavalla laatua ja syvyyttä kuin aiemmin.

Se, mitä Pittsburghissa sen sijaan edelleen on, liittyy vahvaan seurakulttuuriin.

Sidney Crosbyn, Jevgeni Malkinin ja Kris Letangin johtaman pukuhuoneen vahva kulttuuri on laajalti tiedossa ympäri NHL:n. Vaikka joukkue aloitti kautensa kahdella tappiolla, varmaa on, että minkäänlaista sooloilua ei tulla seurassa hyväksymään jatkossakaan. Vaatimustaso päivittäin on edelleen armottoman kovaa luokkaa.

Tämä on tärkeä huomio etenkin Kapasen kohdalla. Kapasella, kun on tiettävästi kulkenut etenkin Torontossa välillä kovaa muuallakin kuin kaukalossa. Nuoren suomalaishyökkääjän maine kovana juhlijana tuntuu kasvaneen vuosi vuodelta. Pittsburghissa kokonaisvaltainen vaatimustaso on kuitenkin poikkeuksellisen korkealla.

Kasperi Kapanen
Kasperi Kapasella on kasassa kaikki ainekset lopulliseen läpimurtoon NHL:ssä.AOP

Kapanen tietää omien sanojensa mukaan, mihin on ryhtymässä.

– Täytyy ollakin kova vaatimustaso. Kulttuurin pitää olla sellainen, että joka päivä vaaditaan maksimitehoja. Tämä joukkue osaa voittaa, ja he ovat näyttäneet, että pystyvät voittamaan kannuja. Tietyt pelaajat ovat olleet täällä yli kymmenen vuotta. Tämä on hieno kiekkokaupunki, missä menestystä odotetaan joka vuosi. Niin sen pitää ollakin.

– Kun olin täällä ensimmäisen kerran, huomasin jo silloin, että johtoryhmä on reilu, mutta todella kova.

Pelaajana Kapasen pitäisi istua Pittsburghiin hyvin. Nopeajalkainen ja monikäyttöinen pelaaja tulee samaan vastuuta kentän molemmissa päissä kaikissa mahdollisissa tilanteissa viisi-viisi -pelistä alkaen.

– Käsillä on luisteluvoimainen ryhmä ja se sopii hyvin peliini. Hyökkäyspelaamisen lisäksi alivoima on iso osa peliäni. Siinä minun pitää olla parempi kuin viime vuonna. Se oli viime kaudella aika huonoa välillä. Tämä on porukka, jolla on aina mahdollisuus voittaa ja se kertoo paljon. Kova vaatimustaso tuo parhaat puolet kaikista esiin, Kapanen uskoo.

Kapasella on kasassa kaikki ainekset lopulliseen läpimurtoon tarunhohtoisessa. Kyse on viime kädessä siitä, että keskittyminen säilyy olennaisessa läpi kauden – niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella.

Lue myös:

Rantanen saavutti hienon rajapyykin NHL:ssä – myös Ristolainen ja Donskoi osuivat

Kommentti: Patrik Laine antoi hurjat näytöt kohun keskellä – muistutti, miksi hän voi nousta Jari Kurrin ja Teemu Selänteen kanssa samaan sarjaan

Mielettömän NHL-avauksen pelannut Patrik Laine pudotti hanskat – otti kaukalopoliisin roolin: "Jos meidän huippupelaajaa murjotaan, jonkun pitää mennä hätiin"

Jatkoaikaratkaisijaksi noussut Patrik Laine avasi kautensa tehokkaasti – iski kaksi maalia ja antoi namupassin

Itseään piiskaava Aleksander Barkov on kyllästynyt Floridan vaisuun menestykseen NHL:ssä – "Sanon suoraan, enkä valehtele tässä asiassa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat