Suora

 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km (v)
 • VM på skidor, damernas 10 km fritt (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Lumilautailun paripujottelu
 • Lumilautailun ja freestylen MM, lumilautailun paripujottelu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten mäkikarsinta HS 137
 • VM på skidor, backe damer, kval (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km:n kooste
 • Urheilustudio MM-hiihdot
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Asiantuntija hehkutti väsyneeltä näyttäneen Hirvosen kypsää hiihtoa, joka ratkaisi kolmossijan – kärkijoukkueet oppivat Herolan mahti-iskusta: "Varmasti taktiikkapalaveri oli pidetty"

Eero Hirvonen ja Ilkka Herola nappasivat kolmannen sijan Val di Fiemmen maailmancupin parisprintissä. Kaksikolle palkintokorokesija oli kolmas maailmancupin parisprinteissä.

yhdistetty hiihto
Eero Hirvonen tuulettaa railakkaasti tuotuaan Suomen kolmanneksi parisprintissä Val di Fiemmessä. Ilkka Herola tulossa halaamaan joukkuekaveriaan.
Eero Hirvonen ratkaisi Suomelle kolmossijan hienolla loppukirillään.Andrea Solero/AOP

Suomalaiset yhdistetyn miehet pääsivät juhlimaan jo toista päivää putkeen Val di Fiemmen maailmancupissa. Perjantaina Ilkka Herola otti hienolla hiihdollaan henkilökohtaisen kilpailun kakkossijan. Lauantaina Herola ja Eero Hirvonen tuulettivat parisprintin kolmatta sijaa.

Ennakkoon näytti siltä, että jopa parisprintin voitto olisi Suomelle mahdollinen. Herolan huima hyppy takasi sen, että Suomen ykkösjoukkue pääsi ladulle vain 38 sekuntia kärjessä lähteneen Japanin perässä.

Kuitenkin jo kisan alkupuolella kävi selväksi, ettei Herolalla ja Hirvosella ole mahdollisuuksia ykkössijaan, koska Saksa ja Itävalta pitivät kovaa vauhtia kärjessä, eikä takaa-ajanut joukko saanut kurottua eroa pienemmäksi. Toisin oli perjantaina, jolloin Saksan joukkueen Fabian Riessle ja Eric Frenzel sekä Itävallan Johannes Lamparter hiihtivät henkilökohtaisessa kilpailussa sen verran verkkaista vauhtia, että Herola saavutti heidät jo kilometrin jälkeen. Loppunousussa suomalainen repäisi eron muihin ja vei kakkossijan.

Yle Urheilun asiantuntijan Tommi Nikusen mukaan perjantaisella saattoi olla vaikutusta siihen, että nyt kärjessä riitti menohaluja.

– Varmasti taktiikkapalaveri oli pidetty. Kärjessä Saksa ja Itävalta pitivät todella kovaa vauhtia. Sen näki heti. Vaikka alussa mentiin niin paljon kuin kaikilta lähti, ero ei juurikaan muuttunut. Koko alkumatka mentiin äärettömän kovaa. Nyt kun veto kesti loppuun asti, taktiikka oli hyvin luotu.

Parisprintin 15 kilometrin hiihto-osuudella Suomen joukkue pääsi parhaimmillaan 23 sekunnin päähän kärjestä. Ero ei kuitenkaan lähtenyt kutistumaan toivottua vauhtia ja kärkikaksikkoa jahdanneessa ryhmässä alettiin hiihtää suosiolla kolmannesta sijasta.

Nikunen kehuu Suomen joukkuetta siitä, että Herola ja Hirvonen vaihtoivat taktiikkaa tarpeeksi nopeasti, eli kaksikko alkoi voiton sijaan hiihtää kolmannesta sijasta. Erityisesti Nikunen kiittelee Hirvosta kypsästä hiihdosta. Hirvonen näytti jo ensimmäisen vetonsa jälkeisillä lenkeillä väsyneeltä, mutta osasi säästää voimansa loppukiriin, jolla hän ratkaisi kolmannen sijan.

– Ei ollut helppo päivä Hirvoselle. Hän joutui eilen tosi koville hiihdossa, kun nousi upeasti henkilökohtaisessa kisassa. Varmasti hän huomasi jopa ihan ensimmäisellä lenkillä, ettei tänään ole ihan paras päivä.

– Taktinen oivallus oli hieno, kun hän huomasi, ettei kärkeä tänään saavuteta. Hirvonen siirtyi omilla osuuksillaan letkassa kolmanneksi, neljänneksi ja jopa viidenneksi. Hän ei turhaan kuluttanut voimiaan.

Ilkka Herola ja Eero Hirvonen

Nikusen mukaan kolmas sija oli Suomelta hyvä suoritus ja se tuo itseluottamusta varsinkin Hirvoselle, jolle alkukausi on ollut hankala.

– Suomen joukkueen osalta oli oikeastaan ihan hyvä, ettei voittoa vielä tullut. Nyt jäi nälkää, kun mennään kohti kotikisoja Lahdessa ja MM-kisoja.

Herola ja Hirvonen sijoittuivat nyt kolmatta kertaa kolmen parhaan joukkoon parisprintissä. Kaksi vuotta sitten kaksikko voitti Lahden maailmancupissa ja vuotta aiemmin he sijoittuivat kolmanneksi.

Lauantaisen parisprintin voitti Saksan joukkue, jossa hiihtivät Riessle ja Frenzel. Toiseksi sijoittui Itävalta joukkueella Lamparter - Lukas Greiderer.

Parisprintti hiihdetään seuraavan kerran Lahden maailmancupissa viikon kuluttua.

Val di Fiemmen maailmancup jatkuu sunnuntaina henkilökohtaisella kilpailulla. Mäkiosuus alkaa kello 10.55 ja se näytetään suorana Areenassa ja TV2:ssa. Hiihto-osuudelle lähdetään kello 14.10.

Lue myös:

Eero Hirvosen upea taistelu loppukirissä riitti – Suomi kolmas yhdistetyn parisprintissä

Saksan ja Itävallan kakkosjoukkueet taktikoivat Herolan ja Hirvosen ulos voittotaistosta, mutta se ei jäänyt vaivaamaan suomalaisia: "Totta kai nyt on ihan huikeat fiilikset"

Ilkka Herolalla on sunnuntaina mahdollisuus historialliseen saavutukseen – asiantuntija uskoo, että suomalainen voi voittaa lajia hallitsevan Riiberin vielä tällä kaudella

Toiseksi noussut Herola terrorisoi päävalmentajan ohjeet iskemällä viimeiseen ylämäkeen – loppukiri yllätti Kukkosen täysin: "En ole ikinä nähnyt häneltä vastaavaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat