Suora

 • Yleisurheilun halli-EM, 2. päivä, aamupäiväkilpailut
 • Inomhus-EM i friidrott, fredag morgon (svenskt referat)
 • Yleisurheilun halli-EM
 • Elävä arkisto esittää
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Miesten viestihiihto 4 x 10 km
 • VM på skidor, herrarnas stafett (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Världscupen i skidskytte, herrarnas stafett (svenskt referat)
 • Ampumahiihdon MC
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • VM på skidor, herrarnas backhoppning (svenskt referat)
 • Miesten mäkikilpailu HS 137, 1. kierros
 • Urheilustudio MM-hiihdot 5.3.
 • Miesten mäkikilpailu HS 137, 2. kierros

Saksan ja Itävallan kakkosjoukkueet taktikoivat Herolan ja Hirvosen ulos voittotaistosta, mutta se ei jäänyt vaivaamaan suomalaisia: "Totta kai nyt on ihan huikeat fiilikset"

Ilkka Herola ja Eero Hirvonen ottivat kolmannen sijan Val di Fiemmen maailmancupin parisprintistä.

yhdistetty hiihto
Eero Hirvonen ja Ilkka Herola tuulettavat palkintokorokkeella Val di Fiemmen parisprintin kolmatta sijaa.

Yhdistetyn parisprintin hiihtoa odotettiin lauantaina vesi kielellä, sillä Ilkka Herola ja Eero Hirvonen pääsivät mainioista asetelmista ladulle. Suomi oli kärjessä lähtenyttä Japanin joukkuetta vain 38 sekuntia perässä.

Kuitenkin jo kilpailun alkuvaiheilla kävi selväksi, ettei Herolalla ja Hirvosella ole asiaa voittotaisteluun.

Kärjessä hiihtäneet Saksan ja Itävallan ykkösjoukkueet pitivät kovaa tahtia yllä ja maiden kakkosjoukkueet yrittivät parhaansa mukaan hidastaa kärkikaksikkoa jahdannutta letkaa, jossa myös Suomen ykkösjoukkue hiihti. Parhaimmillaan Suomi pääsi 23 sekunnin päähän ykkössijasta.

Kilpailun jälkeen Itävallan ja Saksan urheilijat kertoivat suomalaisille taktiikastaan.

– Se oli ihan selvä homma ja he sanoivat avoimesti, ettei kakkosjoukkueiden ollut tarkoitus tehdä töitä ja pyrkiä auttamaan kärkiporukan kiinni ajamista. Ei noin avointa joukkuepeliä näissä parisprinteissäkään tule, mutta nyt se oli aika selkeä asetelma, Herola kommentoi Urheilustudion haastattelussa.

Herolan mukaan oli harmittavaa, ettei Suomi saanut mahdollisuutta ajaa tosissaan kärkeä kiinni. Hän uskoo, että Saksan ja Itävallan ykkösjoukkueiden saavuttaminen olisi ollut mahdollista.

– En tiedä, oliko sillä kuitenkaan kauheasti väliä lopputuloksen kannalta. Me olisimme olleet huomattavasti väsyneempiä, jos kärki olisi ajettu kiinni. Kolmospaikka olisi silläkin taktiikalla ollut hyvä tulos. Siinä mielessä ei jäänyt hampaankoloon mitään.

Kolmas sija maistui erityisesti Hirvoselle, joka ei ole päässyt juhlimaan palkintokorokesijaa sitten helmikuun 2019, jolloin hän nousi korkeimmalle korokkeelle Herolan kanssa Lahden parisprintin päätteeksi.

– Totta kai nyt on ihan huikeat fiilikset. Ei ole itsellä tullut viime aikoina vierailtua podiumilla ihan liikaa, Hirvonen kommentoi.

Jännittävä loppusuorataistelu

Hirvonen taisteli kolmannesta sijasta loppusuoralla Saksan Julian Schmidin ja Norjan Jörgen Graabakin kanssa. Suomalainen pääsi loppusuoralle hyvistä asetelmista, mutta horjahti hieman kiihdyttäessään vauhtiaan.

– Kyllä Eero pisti pelin jännäksi taas horjumalla suoran alussa. Minulla oli lähtökohtaisesti kova luotto häneen, mutta siinä pari kertaa löi sydän hudin. Tietenkin onnellinen loppu ja kyllähän se tarjosi noin päin vielä enemmän tunnetta, kun se ei ollut itsestään selvä peli, Herola sanoi.

– Pääsin viimeisessä alamäessä sellaiseen tilanteeseen, että sain imuavun ja lähtökohdat olivat hyvät loppusuoralle. Siinä porukka alkoi kasaantumaan vasempaan laitaan. Meinasi mennä vähän hosumiseksi, kolisi ja peli näytti jo menetetyltä. Jonkinnäköisellä sisulla sitä kaivettiin vielä loppuun sellainen kiri, joka riitti tällä kertaa, Hirvonen kertasi tilannetta.

Viimeisen osuuden parisprintissä yleensä hiihtävä Hirvonen muistelee, että on aiemminkin horjunut Val di Fiemmen loppusuoran alussa. Aiemmilla kerroilla tarina ei ole päättynyt yhtä onnellisesti kuin tänä lauantaina, sillä vuosina 2017 ja 2018 Herola ja Hirvonen sijoittuivat Italiassa neljänneksi. Viime vuonna napsahti kuudes sija.

Eero Hirvonen tuulettaa railakkaasti tuotuaan Suomen kolmanneksi parisprintissä Val di Fiemmessä. Ilkka Herola tulossa halaamaan joukkuekaveriaan.
Eero Hirvonen kertoi, että hiihto tuntui hänestä pariviestissä hyvältä. Ensimmäisillä kierroksillä hän pystyi jättämään energiaa varastoon, minkä vuoksi loppukiri irtosi lennokkaasti. Andrea Solero/AOP

Hirvonen uskoo, että nyt tullut kolmas sija antaa hänelle paljon energiaa tuleviin kilpailuihin. Hirvonen sai kuukauden kilpailutauon aikana alle hyviä harjoitushyppyjä, mutta Val di Fiemmen mäessä tekeminen on ollut vaikeaa. Viikonlopun ensimmäinen harjoitushyppy lähti lentämään kieroon ja mitta jäi 70,5 metriin.

Sekä perjantaisessa henkilökohtaisessa kisassa että lauantain parikisassa Hirvonen pystyi mäessä viikonlopun parhaisiin suorituksiinsa.

– Tämä viikonloppu lähti tosi vaikeasti mäessä käyntiin, kun virallisissa harjoituksissa meni vähän itseluottamus. Tuli heiluttua mihin sattuu. Kisasuorituksia on ollut tosi vaikea lähteä rakentamaan, mutta ne ovat olleet sitten lopulta parhaat hypyt tähän viikonloppuun. Se antaa itseluottamusta.

Val di Fiemmen maailmancup jatkuu sunnuntaina henkilökohtaisella kilpailulla. Mäkiosuus alkaa kello 10.55 ja se näytetään suorana Areenassa ja TV2:ssa. Hiihto-osuudelle lähdetään kello 14.10.

Lue myös:

Asiantuntija hehkutti väsyneeltä näyttäneen Hirvosen kypsää hiihtoa, joka ratkaisi kolmossijan – kärkijoukkueet oppivat Herolan mahti-iskusta: "Varmasti taktiikkapalaveri oli pidetty"

Eero Hirvosen upea taistelu loppukirissä riitti – Suomi kolmas yhdistetyn parisprintissä

Ilkka Herolalla on sunnuntaina mahdollisuus historialliseen saavutukseen – asiantuntija uskoo, että suomalainen voi voittaa lajia hallitsevan Riiberin vielä tällä kaudella

Toiseksi noussut Herola terrorisoi päävalmentajan ohjeet iskemällä viimeiseen ylämäkeen – loppukiri yllätti Kukkosen täysin: "En ole ikinä nähnyt häneltä vastaavaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat