Suora

 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km (v)
 • VM på skidor, damernas 10 km fritt (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Lumilautailun paripujottelu
 • Lumilautailun ja freestylen MM, lumilautailun paripujottelu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten mäkikarsinta HS 137
 • VM på skidor, backe damer, kval (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km:n kooste
 • Urheilustudio MM-hiihdot
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Kuudenneksi jäänyt Ilkka Herola harmitteli kaistavalintaansa loppusuoralla – asiantuntijalta täystuomio Val di Fiemmen letkajenkalle: "Kisa oli surkea"

Kaksi palkintokorokesijaa yhdistetyn maailmancupista Val di Fiemmessä napannut Ilkka Herola sijoittui viimeisessä kisassa kuudenneksi.

yhdistetty hiihto
Ilkka Herola hiihtää ylämäkeä Jarl Magnus Riiberin edessä Val di Fiemmessä.
Ilkka Herola otti Val di Fiemmen henkilökohtaisista kilpailuista sijat kaksi ja kuusi.Andrea Solero/AOP

Hyppykuntonsa löytänyt Ilkka Herola jäi kuudenneksi yhdistetyn maailmancupissa Val di Fiemmessä.

Herolalla oli loistoasetelmat Italian viikonlopun viimeiseen kisaan, kun hän starttasi hiihto-osuudelle 16:ntena, vain 30 sekuntia kärjen perässä. Alle kahden kilometrin jälkeen suomalainen oli jo kuronut eron kärkijoukkoon umpeen ja pääsi taistelemaan kisan voitosta.

Kilpailusta tuli melkoista letkajenkkaa, sillä kärkiryhmässä hiihti parikymmentä urheilijaa melkein koko matkan ajan. Maalissa kilpailun 18 parasta mahtui alle seitsemän sekunnin sisään.

– Kisa oli surkea. Ei yhdistetyn pidä näin mennä, että hiihdetään massalähtöä ja 20 urheilijaa ratkaisee voiton viimeisen 300 metrin aikana. Olisin toivonut, että kisa olisi ollut luonteeltaan vähän erilainen, Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikunen kommentoi.

Herola lähti loppulaskuun kolmannelta paikalta, josta hän sai hyvän peesivauhdin ja iskunpaikan kärkeen.

– Tavoitteena oli, että saan oman kaistan ja pääsen suikkaamaan hyvällä peesivauhdilla muista ohi, mutta tein väärän kaistavalinnan. Otin vasemman laidan, vaikka olisi pitänyt ottaa oikea. Sitten Vinzenz Geiger kerkesi sen verran viereen, että olin pussissa keskellä hitaimmassa peesissä Alessandro Pittinin takana, Herola taustoitti Urheilustudion haastattelussa.

Val di Fiemmen henkilökohtaisessa kisassa nähtiin kova taistelu kärkisijoista, kun loppusuoralla hiihti 18 urheilijaa seitsemän sekunnin päässä toisistaan. Jarl Magnus Riiber venytti maaliviivalla parhaiten.

Nopein kaista olisi ollut kisan voittaneen Jarl Magnus Riiberin takana.

– Valitettavasti tämä homma kääntyi vähän huonommin päin, mutta ei se aina natsaa, Herola hymyili.

Kisan aikana Herola hiihti pisimpään kärjessä, mutta hän vakuutti, että loppukiriin olisi löytynyt vielä voimia, vaikka takana oli jo kaksi kovaa hiihtoa.

– Homma meni totaalisesti pelailuksi. Ei ollut kyse siitä, että loppu olisi jäänyt väsymyksestä kiinni. Missään ennen loppusuoraa ei tarvinnut ottaa maksimaalista kiriä, viimeinen ylämäkikin tultiin verkkaisesti, kun kukaan ei halunnut mennä keulaan.

Lopulta ykköspaikan viimeiseen laskuun otti Saksan Fabian Riessle. Valinta oli kohtalokas, sillä Riesslen ohi tultiin peesihyödyllä heittämällä. Hän jäi kisassa kahdeksanneksi.

"Riiberin ei olisi pitänyt antaa hallita"

Pitkään kärjessä hiihtänyt Herola sai nykäistyä toisella hiihtokierroksella pienen eron kärkiryhmään. Muilla ei ollut halua lähteä pitämään kisassa kovaa vauhtia ja Herola antoi pääryhmän ottaa hänet kiinni.

Tommi Nikusen mukaan tämä oli taktinen virhe, mikäli voimia olisi ollut hiihtää kovatempoisempi kilpailu.

– Jotta kisassa olisi voinut voitosta aidosti taistella, taktiikan olisi pitänyt olla erilainen. Ensimmäisen kierroksen jälkeen vauhtia olisi pitänyt laittaa selvästi lisää ja mennä jaksamisen kanssa sillä rajalla, jolla kestää maaliin asti. Silloin voitosta taistelevaa porukkaa ei olisi ollut kuin maksimissaan kuusi urheilijaa. Se olisi helpottanut voittotaistoa.

Herolan nykäisyn jälkeen maailmancupia johtava Riiber kiri jokaiseen ylämäkeen kärkeen. Tämän jälkeen norjalainen hidasti vauhdin mateluksi. Näin Riiber piti huolen siitä, ettei kukaan pääse kärkeen ja ratkaisut jäävät loppusuoralle.

– Riiberin ei olisi pitänyt antaa hallita kisataktiikkaa. Toki tämä oli häneltä loistava suoritus. Hän on aivan huikea, älykäs urheilija. Riiber osaa kyllä laskelmoida ja on tehnyt sen monesti ennenkin. Tälläkin kertaa hän tiesi, että valitsee itselleen parhaan vaihtoehdon viedä kisan läpi, Nikunen sanoo.

Nikusen mukaan Riiberin olisi voinut voittaa todennäköisemmin, jos vauhtia olisi kiristetty jo kolmesta kilometristä lähtien.

– Riiber ei ole huono hiihtäjä. Hän olisi voinut ihan hyvin jatkaa kovemmassa vauhdissakin, mutta minusta pitkä kiri olisi ollut ainoa vaihtoehto Riiberin lyömiseksi.

Yhdistetyn maailmancup jatkuu perjantaina Lahden Salpausselällä. Hyvän Val di Fiemmen viikonlopun jälkeen Herola nousi maailmancupissa kahdeksanneksi. Hän on kerännyt tähän mennessä 236 pistettä.

Lue myös:

Riiber vei pisimmän korren hurjassa loppukiritaistelussa – pitkään kärjessä hiihtänyt Ilkka Herola putosi kuudenneksi

Saksan ja Itävallan kakkosjoukkueet taktikoivat Herolan ja Hirvosen ulos voittotaistosta, mutta se ei jäänyt vaivaamaan suomalaisia: "Totta kai nyt on ihan huikeat fiilikset"

Eero Hirvosen upea taistelu loppukirissä riitti – Suomi kolmas yhdistetyn parisprintissä

Toiseksi noussut Herola terrorisoi päävalmentajan ohjeet iskemällä viimeiseen ylämäkeen – loppukiri yllätti Kukkosen täysin: "En ole ikinä nähnyt häneltä vastaavaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat