Herola nosti mahtivireellään itsensä mitaliehdokkaaksi MM-kisoihin – Hirvosen tilanne huolestuttaa asiantuntijaa: "Hyppääminen näyttää jopa vaikeammalta kuin alkukaudesta"

Yhdistetyn maailmancupin kauden kolmas kisaviikonloppu oli Ilkka Herolalta mainio. Hän nappasi henkilökohtaisista kisoista sijat kaksi ja kuusi. Parisprintistä irtosi kolmas sija Eero Hirvosen kanssa.

yhdistetty hiihto
Eero Hirvonen ilmalennossa Val di Fiemmen parisprintin mäkiosuudella.
Eero Hirvonen sai rutistettua viikonlopun parhaat hyppynsä kisatilanteessa, mutta suomalainen jäi silti selvästi kärjestä mäkiosuudella.Stella Pictures/AOP

Ilkka Herola, 25, pääsi yllättämään yhdistetyn maajoukkueen päävalmentajan Petter Kukkosen hienolla menestyksellään viikonloppuna Val di Fiemmen maailmancupissa.

Herola nousi perjantaina ensimmäistä kertaa tällä kaudella palkintokorokkeelle, kun hän sijoittui toiseksi huiman hiihto-osuuden seurauksena. Seuraavana päivänä Herola juhli kolmatta sijaa parisprintissä yhdessä Eero Hirvosen kanssa. Sunnuntaina Herolalla oli mahdollisuus jopa voittoon, mutta hän taipui kuudenneksi loppusuoran kehnon kaistavalinnan takia.

– Tämä oli varmasti Ilkan uran parhaita maailmancup-viikonloppuja. Kyllä minä hänelle ysin, ysipuolen annan arvosanaksi. Tosi hieno nähdä, että hän on tuollaisessa kunnossa, itseluottamus on kohdillaan ja urheilija on vapautunut, Kukkonen sanoi Yle Urheilulle.

Ilkka Herola ja Eero Hirvonen

Herolaa itseään ilahdutti se, että mäkivire löytyi kuukauden kilpailutauolla. Val di Fiemmessä hän hyppäsi tasaisen varmasti läpi viikonlopun. Sunnuntaina hän pääsi hiihto-osuudelle vain puolen minuutin päässä kärjestä. Ero mäkiosuuden parhaaseen oli selvästi pienen tällä kaudella.

– Henkilökohtaisella tasolla tosi tärkeä itseluottamuksen buusti tähän kohtaan. Tiedän, että taistelen koko ajan niistä sijoista, joista haluan. Mäessäkään ei tarvitse enää haaveilla siitä, että josko saisi muutaman metrin lisää tuonne tai tänne. Perustaso riittää kärkitaisteluun ihan hyvin. Ei tarvitse joka kisassa toivoa jotain ihmeellistä, Herola kommentoi.

Tekeminen hyppyrimäessä vakuutti myös Yle Urheilun asiantuntijan Tommi Nikusen. Hänen mukaansa Herolan tilanne näyttää todella hyvältä jatkon kannalta.

Hiihtolajien MM-kisat on määrä käydä helmi-maaliskuussa Saksan Oberstdorfissa. Sitä ennen kilpaillaan kolme maailmancupin viikonloppua. Seuraavaksi vuorossa on Salpausselän kisat Lahdessa.

– Ilkka on ottanut selkeän askeleen eteenpäin alkukaudesta ja on menossa kohti oikeaa suuntaa mäessä. Tällä hetkellä hänen hyppäämisensä näyttää siltä, ettei ole mitään väliä, missä mäessä ollaan, Nikunen kertoi.

Herola nousi maailmancupissa kahdeksanneksi Val di Fiemmessä.

Jopa parisprinttimenestys vaakalaudalla

Eero Hirvonen esitti hiihto-osuuksilla vahvaa menoa.

Lauantain parisprintissä Hirvonen nosti mahtikirillään Suomen kolmanneksi. Sunnuntaina hän oli mäkiosuuden jälkeen 39:s, mutta nousi kymmenenneksi. Huippuhiihtojen ansiosta Hirvonen saa pitää Salpausselällä punaista, parhaan hiihtäjän liiviä. Vielä Val di Fiemmessä se nähtiin Herolan päällä.

– Eero sanoi, että hänellä olisi ollut sunnuntaina energiaa paljon parempaankin kuin kymmenenteen sijaan, mutta hän ei yksinkertaisesti mahtunut viimeisellä kierroksella ohittamaan. Hän olisi ollut paljon korkeammalla, jos olisi ollut tilaa, missä hiihtää ja käyttää hänen parasta vahvuuttaan, loppukiriä, Kukkonen kertoi.

Sen sijaan Hirvosen hyppääminen vetää asiantuntija Nikusen mietteliääksi. Val di Fiemmen parisprintti oli hieno onnistuminen, mutta kisasta olivat pois lajin huiput: Norjan Jarl Magnus Riiber ja Jens Lurås Öftebro sekä Saksan Vinzenz Geiger.

– Hirvosen hyppääminen näyttää edelleen erittäin vaikealta, jopa vaikeammalta kuin mitä se oli ihan alkukaudesta. Siinä on paljon tekemistä, jos ajatellaan kohti MM-kisojen parisprinttiä saatikka joukkuekilpailua. Siinä ollaan vähän heikoilla, mutta yksittäisiä onnistumisia toki Suomen joukkueelle voi tulla.

Myös Kukkonen tunnustaa, että Herolaa lukuun ottamatta Suomella on paljon tekemistä mäessä.

– Eero antaa liikaa tasoitusta mäessä, se on ihan selvä. Jos hän aikoo MM-kilpailuissa pärjätä, pidemmälle pitää hypätä.

– Kun joukkueena ajattelee, on hyppääminen on ollut pitkään haaste. Harjoituksissa pojat hyppäävät kohtuullisen hyvin, mutta kisat on aina pieni mörkö. Hyppäämistä parantamalla meillä on mahdollisuus vetää tosi hieno loppukausi.

Lue myös:

Kuudenneksi jäänyt Ilkka Herola harmitteli kaistavalintaansa loppusuoralla – asiantuntijalta täystuomio Val di Fiemmen letkajenkalle: "Kisa oli surkea"

Saksan ja Itävallan kakkosjoukkueet taktikoivat Herolan ja Hirvosen ulos voittotaistosta, mutta se ei jäänyt vaivaamaan suomalaisia: "Totta kai nyt on ihan huikeat fiilikset"

Ilkka Herolan mahtihiihto toi makean kakkossijan

Toiseksi noussut Herola terrorisoi päävalmentajan ohjeet iskemällä viimeiseen ylämäkeen – loppukiri yllätti Kukkosen täysin: "En ole ikinä nähnyt häneltä vastaavaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat