Rukan maailmancupissa leimahtanut yhdistetyn hyppypukukohu on jatkunut keskusteluina Suomen hiihtoliiton ja Kansainvälisen hiihtoliiton FISin välillä. Hiihtoliitossa halutaan tilanteeseen ratkaisuja jo ennen helmi-maaliskuun MM-kisoja. Tämä tarkoittaa käytännössä nykyistä tiukempaa pukukontrollia ja urheilijoiden uusia mittauksia, jotta kaikki olisivat arvokisoissa samalla viivalla välineiden puolesta.
Hiihtoliiton mäkihypyn ja yhdistetyn johtoryhmän puheenjohtaja Lauri Kettunen kertoo Yle Urheilulle, että tavoitteena on saada kuohuttanut pukuasia ratkaistua viimeistään ensi kaudelle, jolloin käydään talviolympialaiset. FISin kannalta asiaa olisi helpompi käsitellä vasta keväällä kuin kesken kauden.
– Meillä ei ainakaan ole mitään sitä vastaan, jos toimiin alettaisiin jo ennen MM-kisoja. Se on se, mitä me yritämme tavoitella, Kettunen sanoo.
Hiihtoliitto on vedonnut asiassa FISin omiin eettisiin sääntöihin, joissa sanotaan liiton tavoitteena olevan selkeä kommunikointi.
Aiemmin yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen on kertonut Yle Urheilulle muun muassa tilanteesta, jossa Suomen joukkue kysyi FISin mäkipukujen tarkastajalta Sepp Gratzerilta, voiko hyppypuvun sauman tuoda puvun etupuolelle. Kukkosen mukaan vastaus oli yksiselitteisesti, ettei tämä ole sallittua. Kuintenkin jo Rukalla nähtiin, kuinka muilla joukkueilla puvun sauma oli edessä, ja kyseiset urheilijat läpäisivät pukukontrollin. Saumaa ei siis tutkittu kontrollissa, vaikka ennen kautta oli kerrottu siihen kiinnitettävän huomiota.
Nyt keskustelujen polttopisteessä on ollut yhdistetyn pukujen ompelija Janne Ahonen.
– Olemme kysyneet, miten ne säännöt ovat heidän mielestään kirjoitettu, jos Ahosen Jannen kaltainen henkilö ei osaa tulkita niitä sillä tavalla, että meidän yhdistetyn urheilijoilla olisi samanlaiset puvut kuin jollakin toisella joukkueella. Silmämääräisesti tarkasteltuna on hyvin vaikeaa kiistää, etteikö meidän joukkueessa olisi pienemmät puvut, Kettunen sanoo ja jatkaa:
– Olemme kysyneet, miten he näkevät tämän ja jos he eivät näe tässä mitään ongelmaa, niin voisivatko he kertoa meille, miten Jannen pitäisi puvut tehdä, eli missä meidän joukkueemme tekee tulkinnallisen virheen, jonka seurauksena me tulkitsemme sääntöjä epäedullisesti omalta kannaltamme.

Yle Urheilu nosti Rukalla esiin sen, kuinka Suomen yhdistetyn maajoukkueen hyppypuvut ovat silmin nähden tiukemmat kuin huippumaiden. Merkittävin ero oli, että puvun haara oli usealla lajin huipulla selvästi alempana kuin suomalaisilla. Kun puvun haarassa on enemmän kangasta, se lisää kantoalustaa ja siten mahdollistaa pidemmät hypyt mäestä.
Lue lisää:
Alkukauden mittaan yhdistetyn eri vaikuttajat ovat nostaneet esille sen, että mittaustilanne on hyvin ongelmallinen. Haaramittaa otettaessa on ollut mahdollista, että urheilija esimerkiksi koukistaa jalkojaan, jolloin juuri puvun haaraa saadaan tuoda alemmaksi. Tämä on syy, jonka vuoksi mittaukset pitäisi tehdä uudelleen ongelman ratkaisemiseksi. Tavallisesti mittaukset tehdään ennen kauden alkua.
Suomalaiset ovat ehdottaneet esimerkiksi, että mittaustilanteeseen tuotaisiin puolueeton lääkäri, jotta huijauksen mahdollisuus poistuu.
Val di Fiemmen varakisassa hylkäyksiä
Val di Fiemmessä käytiin yhdistetyn maailmancupin kolmas kilpailuviikonloppu tällä kaudella. Viime viikonloppuna käydyissä kisoissa nähtiin eniten pukuhylkäyksiä tähän asti tällä kaudella.
Varakilpailussa sääntöjen vastaisesta puvusta narahtivat Saksan Johannes Rydzek ja Julian Schmid sekä Venäjän Samir Mastjev.
Varsinaisissa kilpailuissa puvusta hylättiin ainoastaan Ranskan Gael Blondeau parisprintissä.
– On ihan hyvä merkki, että hylkäyksiä tulee. Kun katsoin perjantain harjoituksia, oli havaittavissa, että monenlaisia asioita kokeillaan. Toivoisin, että FIS suhtautuu sääntöihin niiden vaatimalla vakavuudella, Suomen maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen kommentoi Yle Urheilulle.
Kettusen mukaan on vaikea arvioida, oliko Val di Fiemmen viikonloppu merkki pukukontrollin kiristymisestä.
– Ulkopuolelta on vaikea sanoa, mitä siellä ihan tarkalleen tapahtuu. Yksi vaihtoehto voi olla, että jotkin joukkueet kokeilevat MM-kisojen lähestyessä, missä sääntöjen rajat menevät.
Yhdistetyn maailmancup jatkuu perjantaina Lahden Salpausselällä.
Lue myös:
FIS antoi päävalmentaja Petter Kukkoselle vakavan varoituksen pukukohun vuoksi