Suora

 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km (v)
 • VM på skidor, damernas 10 km fritt (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Lumilautailun paripujottelu
 • Lumilautailun ja freestylen MM, lumilautailun paripujottelu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten mäkikarsinta HS 137
 • VM på skidor, backe damer, kval (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km:n kooste
 • Urheilustudio MM-hiihdot
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Hiihtoliitto yrittää ajaa läpi tiukempaa pukukontrollia ja uusia mittauksia yhdistettyyn jo ennen MM-kisoja – saatiinko Val di Fiemmessä esimakua?

Hiihtolajien MM-kisat on määrä käydä helmi-maaliskuun vaihteessa Saksan Oberstdorfissa.

yhdistetty hiihto
Yhdistetyn Julian Schmid ilmalennossa mäkihypyssä.
Julian Schmid hylättiin Val di Fiemmen varakilpailusta sääntöjen vastaisen mäkipuvun takia.Andrea Solero/AOP

Rukan maailmancupissa leimahtanut yhdistetyn hyppypukukohu on jatkunut keskusteluina Suomen hiihtoliiton ja Kansainvälisen hiihtoliiton FISin välillä. Hiihtoliitossa halutaan tilanteeseen ratkaisuja jo ennen helmi-maaliskuun MM-kisoja. Tämä tarkoittaa käytännössä nykyistä tiukempaa pukukontrollia ja urheilijoiden uusia mittauksia, jotta kaikki olisivat arvokisoissa samalla viivalla välineiden puolesta.

Hiihtoliiton mäkihypyn ja yhdistetyn johtoryhmän puheenjohtaja Lauri Kettunen kertoo Yle Urheilulle, että tavoitteena on saada kuohuttanut pukuasia ratkaistua viimeistään ensi kaudelle, jolloin käydään talviolympialaiset. FISin kannalta asiaa olisi helpompi käsitellä vasta keväällä kuin kesken kauden.

– Meillä ei ainakaan ole mitään sitä vastaan, jos toimiin alettaisiin jo ennen MM-kisoja. Se on se, mitä me yritämme tavoitella, Kettunen sanoo.

Hiihtoliitto on vedonnut asiassa FISin omiin eettisiin sääntöihin, joissa sanotaan liiton tavoitteena olevan selkeä kommunikointi.

Aiemmin yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen on kertonut Yle Urheilulle muun muassa tilanteesta, jossa Suomen joukkue kysyi FISin mäkipukujen tarkastajalta Sepp Gratzerilta, voiko hyppypuvun sauman tuoda puvun etupuolelle. Kukkosen mukaan vastaus oli yksiselitteisesti, ettei tämä ole sallittua. Kuintenkin jo Rukalla nähtiin, kuinka muilla joukkueilla puvun sauma oli edessä, ja kyseiset urheilijat läpäisivät pukukontrollin. Saumaa ei siis tutkittu kontrollissa, vaikka ennen kautta oli kerrottu siihen kiinnitettävän huomiota.

Nyt keskustelujen polttopisteessä on ollut yhdistetyn pukujen ompelija Janne Ahonen.

– Olemme kysyneet, miten ne säännöt ovat heidän mielestään kirjoitettu, jos Ahosen Jannen kaltainen henkilö ei osaa tulkita niitä sillä tavalla, että meidän yhdistetyn urheilijoilla olisi samanlaiset puvut kuin jollakin toisella joukkueella. Silmämääräisesti tarkasteltuna on hyvin vaikeaa kiistää, etteikö meidän joukkueessa olisi pienemmät puvut, Kettunen sanoo ja jatkaa:

– Olemme kysyneet, miten he näkevät tämän ja jos he eivät näe tässä mitään ongelmaa, niin voisivatko he kertoa meille, miten Jannen pitäisi puvut tehdä, eli missä meidän joukkueemme tekee tulkinnallisen virheen, jonka seurauksena me tulkitsemme sääntöjä epäedullisesti omalta kannaltamme.

Urheilustudiossa Riku Salminen työntää pesusienen housuihin haaramittalaitteessa. Vieressä Janne Ahonen ja Jari Mantila.

Yle Urheilu nosti Rukalla esiin sen, kuinka Suomen yhdistetyn maajoukkueen hyppypuvut ovat silmin nähden tiukemmat kuin huippumaiden. Merkittävin ero oli, että puvun haara oli usealla lajin huipulla selvästi alempana kuin suomalaisilla. Kun puvun haarassa on enemmän kangasta, se lisää kantoalustaa ja siten mahdollistaa pidemmät hypyt mäestä.

Lue lisää:

Tästä yhdistetyn härskissä pukukikkailussa on kysymys – Janne Ahonen esittelee haaramittalaitteen ja vilpin vaikutukset: Riku Salminen lentäisi jopa 10 metriä pidemmälle, kun housuissa on pesusieni

Alkukauden mittaan yhdistetyn eri vaikuttajat ovat nostaneet esille sen, että mittaustilanne on hyvin ongelmallinen. Haaramittaa otettaessa on ollut mahdollista, että urheilija esimerkiksi koukistaa jalkojaan, jolloin juuri puvun haaraa saadaan tuoda alemmaksi. Tämä on syy, jonka vuoksi mittaukset pitäisi tehdä uudelleen ongelman ratkaisemiseksi. Tavallisesti mittaukset tehdään ennen kauden alkua.

Suomalaiset ovat ehdottaneet esimerkiksi, että mittaustilanteeseen tuotaisiin puolueeton lääkäri, jotta huijauksen mahdollisuus poistuu.

Val di Fiemmen varakisassa hylkäyksiä

Val di Fiemmessä käytiin yhdistetyn maailmancupin kolmas kilpailuviikonloppu tällä kaudella. Viime viikonloppuna käydyissä kisoissa nähtiin eniten pukuhylkäyksiä tähän asti tällä kaudella.

Varakilpailussa sääntöjen vastaisesta puvusta narahtivat Saksan Johannes Rydzek ja Julian Schmid sekä Venäjän Samir Mastjev.

Varsinaisissa kilpailuissa puvusta hylättiin ainoastaan Ranskan Gael Blondeau parisprintissä.

– On ihan hyvä merkki, että hylkäyksiä tulee. Kun katsoin perjantain harjoituksia, oli havaittavissa, että monenlaisia asioita kokeillaan. Toivoisin, että FIS suhtautuu sääntöihin niiden vaatimalla vakavuudella, Suomen maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen kommentoi Yle Urheilulle.

Kettusen mukaan on vaikea arvioida, oliko Val di Fiemmen viikonloppu merkki pukukontrollin kiristymisestä.

– Ulkopuolelta on vaikea sanoa, mitä siellä ihan tarkalleen tapahtuu. Yksi vaihtoehto voi olla, että jotkin joukkueet kokeilevat MM-kisojen lähestyessä, missä sääntöjen rajat menevät.

Yhdistetyn maailmancup jatkuu perjantaina Lahden Salpausselällä.

Lue myös:

Härski mäkihypyn pukukikkailu on noussut jälleen tapetille, tällä kertaa yhdistetyssä – "Heidän pukunsa näyttävät mäkipuvuilta, monen muun maan hiihtopuvuilta"

Paljastiko FIS-pomo juuri syyn yhdistetyn pukuongelmalle? Ottesen näki Ylen kohukuvan ja selitti tilannetta: "Tämä on ollut keskusteluissa"

Päävalmentaja Kukkosen mielestä pukukikkailussa on tullut raja vastaan – "Huijauksella on isompi hyöty kuin dopingin käytöllä 10 kilometrin hiihdossa"

Suomi tunnusti ainoana tiskirätit boksereissa ja voi saada huijauksesta rangaistuksen – päävalmentaja häpeää, mutta latoo kovia syytöksiä: "Meille valehdellaan päin kasvoja"

Sisäpiiriläinen paljastaa hätkähdyttäviä tietoja mäkipukujen mittaustilanteesta, huijaaminen on näin helppoa – Hiihtoliitto ryhtyi järeisiin toimiin

FIS antoi päävalmentaja Petter Kukkoselle vakavan varoituksen pukukohun vuoksi

Asiantuntija pitää Petter Kukkosen varoitusta tukistuksena – kaipaa instanssia, johon epäkohdista voi valittaa: "FIS:n toimintaa ei voi arvostella"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat