Hyppää sisältöön

Kläbo jäi Norjan mestaruuskisoissa 15:nneksi – maajoukkuevalmentaja vertasi tähtihiihtäjää Petter Northugiin ja vakuutti, ettei hätää ole

Norjalaiset antoivat näyttöjä MM-kisoja varten Norjan mestaruuskilpailuissa.

Johannes Hösflot Kläbo avasi kautensa Rukalla kahdella voitolla ja yhdellä kakkossijalla maailmancupissa. Sen jälkeen ei norjalaisia ole maailmancupissa nähty, mutta Lahdessa he ovat jälleen mukana. Kuva: EPA

Norjalaishiihtäjät ovat valmistautuneet helmikuun lopussa alkaviin MM-kilpailuihin kotimaassaan, sillä Norjan hiihtoliitto päätti olla lähettämättä norjalaisedustusta joulukuun maailmancupin osakilpailuihin ja tammikuun alussa käytyyn Tour de Skihin.

Tänä viikonloppuna Granåsenissa miteltiin Norjan mestaruuksista. Tuloslistan perusteella voi todeta, että Oberstdorfin MM-kisajoukkueen muodostamisen kannalta norjalaispakka on vielä hyvinkin sekaisin.

Emil Iversen nappasi 30 kilometrin yhdistelmäkisan voiton ennen Pål Golbergia ja Sjur Rötheä. Norjalaistähdistä muiden muassa Hans Christer Holund ja Simen Hegstad Krüger jäivät loppukiritaistossa mitalisijojen ulkopuolelle.

Norjan mieshiihdon kirkkain tähti Johannes Hösflot Kläbo jäi kotimaisemissaan vasta 15:nneksi.

Kläbo kertoi Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle, että hän huomasi kilpailun edetessä, ettei hän pysty taistelemaan mitalisijoista. Kläbo arveli kehnon vireen johtuvan siitä, että hän on harjoitellut viime aikoina paljon ja kovaa. 30 kilometrin yhdistelmäkisa toimi norjalaisille katsastuskisana sekä viikon päästä kilpailtavaan Lahden maailmancupiin että lopputalven MM-kisoihin.

– Olen aika varma, että pääsen kilpailemaan tällä matkalla uudestaan. En mene Lahteen vain todistelemaan, että ansaitsen paikan MM-kisojen yhdistelmäkisassa. Ainoastaan MM-kisoilla on väliä, Kläbo kommentoi NRK:lle.

"Kläbolla on kyky venyä äärimmilleen"

Norjan maajoukkueen valmentaja Eirik Myhr Nossum kertoo yhä luottavansa Kläbon kuntoon ja aikovansa keskustella Kläbon kanssa Salpausselälle osallistumisesta.

– Yhtenä vuonna Petter Northug valittiin MM-kisoihin, vaikka oli sijoittunut Norjan mestaruuskisoissa 67:nneksi. Ja MM-kisoissa hän voitti. Joillakin urheilijoilla, kuten Johanneksella, on se kyky venyä äärimmilleen. Heidänlaisillaan on mahdollisuus päästä mukaan räätälöityä reittiä, Nossum muistutti.

Nossum kuitenkin myöntää, että hän odottaa äkäisiä reaktioita Kläbon voittaneilta norjalaisilta, joita valmennusjohto ei edes harkitse MM-kisakoneeseen.

– Olen aina valmistautunut ongelmiin. Elän niiden kanssa hyvin.

Sjur Röthellä on hallitsevana maailmanmestarina suora edustuspaikka Oberstdorfin yhdistelmäkisaan. Seefeldin MM-kisoissa 2019 yhdistelmäkisan palkintokorokkeella nähtiin toinenkin norjalainen, kun kokenut Martin Johnsrud Sundby oli kolmas.

Norja saa Röthen lisäksi nimetä neljä hiihtäjää MM-kisojen 30 kilometrille..

Täksi kaudeksi maajoukkueesta pudotettu Sundby, 36, on ollut viime aikoina vaikeuksissa. Sunnuntain kilpailu Norjassa olisi ollut Sundbyn viimeinen tilaisuus näyttää valmennusjohdolle, että hän ansaitsee päästä Oberstdorfin MM-kisoihin yhdistelmäkisaan. Selkävaivoista kärsinyt Sundby ei tämän kauden näytöillään pääsisi MM-kisoihin lainkaan, mutta 15 kilometrin väliaikalähdön hallitseva mestarina hän pääsee mukaan yhdelle matkalle.

Sundby oli Norjan mestaruuskisojen 30 kilometrillä 14:s kukistettuaan niukasti Kläbon.

– Olen surullinen. Olen unelmoinut pitkään siitä, että voisin hiihtää 30 kilometrin yhdistelmäkisan MM-kisoissa. Mutta en ole riittävän hyvä. Olen liian kaukana, Sundby harmitteli.

Lue myös:

Vantaan kisat selkeyttivät tilannetta niin hiihtäjille kuin valmennusjohdollekin, Sami Jauhojärvi ihasteli nuorta lupausta – "Petteri Koivisto antoi näyttöjä vähän joka paikkaan"

Ristomatti Hakola katkaisi Joni Mäen Suomen cupin voittoputken epämukavassa säässä

Kerttu Niskanen ylivoimainen hiihdon Suomen cupissa – "Pääasia ettei vatsatauti vienyt enempää"

Suomalaisen hiihtoyllätyksen jysäytti raatava rajavartija – pitkäaikainen valmentaja kertoo, mikä tekee hänestä poikkeuksellisen