Suora

 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km (v)
 • VM på skidor, damernas 10 km fritt (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Lumilautailun paripujottelu
 • Lumilautailun ja freestylen MM, lumilautailun paripujottelu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten mäkikarsinta HS 137
 • VM på skidor, backe damer, kval (svenskt referat)
 • Urheilustudio MM-hiihdot 2.3.
 • Naisten 10 km:n kooste
 • Urheilustudio MM-hiihdot
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Kommentti: 20-vuotias kiinalainen Yan Bingtao on parasta, mitä snookerille on tapahtunut vuosikausiin – finaalivoitosta puuttui olennainen asia, josta vaiettiin täysin

Masters-turnauksen ensi yrittämällään voittanut Yan Bingtao liikutti ammattilaissnookerin mannerlaattoja ennennäkemättömällä tavalla, kirjoittaa Atte Husu.

snooker
Yan Bingtao voitti Mastersin historian kolmanneksi nuorimpana pelaajana vain 20 vuoden iässä.
Yan Bingtao voitti Mastersin historian kolmanneksi nuorimpana pelaajana vain 20 vuoden iässä.imago sportfotodienst / All Over Press

Kiina tulee, ole valmis.

Snookerpiireissä kyseinen fraasi on jo kulunut, sillä sitä on toitotettu huhtikuusta 2005. Hokema sai alkunsa, kun 18-vuotias kiinalainen Ding Junhui murtautui salamannopeasti snookerin huipulle ja aiheutti kotimaassaan ennennäkemättömän biljardibuumin.

Alkoivat puheet kiinalaisesta snookerin maailmanmestarista ja vallakumouksesta, jossa lajia sen synnystä asti hallinneet britit joutuvat pian nöyrtymään kiinalaisten edessä.

Alkusysäyksestä on kulunut 16 vuotta, minkä aikana on tapahtunut paljon.

Jos Kiinalla oli kolme snookerammattilaista vuonna 2005, nykyisin 128 pelaajan ammattilaiskiertueella kilpailee 23 kiinalaista. Kiina on noussut Englannin rinnalle rahakkaimpien snookerturnausten järjestäjänä, ja ammattilaiskisat on jo yli kymmenen vuoden ajan pelattu kiinalaisvalmisteisilla pöydillä.

Yhdestä asiasta on kuitenkin turha kiistellä: snookerin kärkitaistoissa kiinalaista vallankumousta ei ole nähty. Sellaisesta ei ole ollut tietoakaan.

Huhtikuussa 34 vuotta täyttävä Ding on onnistunut toki voittamaan kolmesta suurimmasta turnauksesta The Mastersin kerran ja UK Championshipin kolmesti. Arvokkain titteli, MM-turnauksen voitto, on livennyt hänen käsistään kerta toisensa jälkeen.

Ding Junhuin äiti halaa poikaansa, joka on juuri voittanut Kiinan avoimet huhtikuussa 2005.
Ding Junhuin äiti halaa poikaansa, joka on juuri voittanut Kiinan avoimet huhtikuussa 2005. Visual China Group / Getty Images

Muut kiinalaiset ovat olleet oma lukunsa. Vaikka miljardikansa on dominoinut alle 21-vuotiaiden MM-kisoja mielin määrin jo vuosikausia ja lukuisat alle 20-vuotiaat lahjakkuudet ovat herättäneet huomiota yksittäisillä huippuesityksillään, Dingin lisäksi Liang Wenbo oli pitkään ainoa ammattilaisturnauksen, yhden sellaisen, voittanut kiinalainen.

Suurvoitoista puhuttaessa Ding oli omassa kastissaan aina sunnuntaina pelattuun Mastersin finaaliin asti.

Debytanttien voitot harvinaisia

Yan Bingtaon Masters-voittoa voi huoletta tituleerata suurimmaksi sensaatioksi vuodesta 1975 pelatun kutsuturnauksen historiassa. 20-vuotias Yan voitti kilpailun ensi yrittämällään, mikä on jo itsessään harvinaista: turnauksen alkuvuosien jälkeen debytantteina mestariksi ovat yltäneet vain Terry Griffiths (1980), Stephen Hendry (1989) ja Mark Selby (2008).

Jos herrojen nimet eivät soita kelloja, snookerin lyhyen oppimäärän kertaus on paikallaan.

Yan liittyi harvinaisuuksien joukkoon kaatamalla sunnuntain finaalissa 45-vuotiaan lajilegendan John Higginsin – skotin, joka 26 vuotta sitten debytoi Mastersissa 19-vuotiaana häviten finaalin samanikäiselle Ronnie O'Sullivanille.

Toisin kuin O'Sullivan, Higgins oli kaksikosta kuitenkin se, joka ennätti ensimmäisenä voittamaan ammattilaissnookerin kolmen majorin suoran: MM-turnauksen, Mastersin ja UK Championshipin.

Higgins sai triplansa täyteen voittaessaan Mastersin ensi kertaa 14. helmikuuta 1999, siis vuoden ja kaksi päivää ennen Yanin syntymää.

Vuoden 1999 alussa Higgins oli puolustava mestari kaikissa kolmessa major-turnauksessa, jotka hän oli voittanut reilussa seitsemässä kuukaudessa. Tuolloin nuori Higgins keräsi snookerpiireissä ylistystä etenkin kypsillä peliesityksillään, joita vaadittiin lajia kymmenen vuotta suvereenisti hallinneen Hendryn kampeamiseksi valtaistuimelta.

Tämän jälkeen vuonna 1975 syntyneet tähdet jatkoivat Higginsin viitoittamalla tiellä. Mark Williams ylsi kolmen majorin suoraan vuonna 2000, ja O'Sullivan sai kolmikosta viimeisenä majorit täyteen voittamalla MM-tittelin 2001.

Loppu on snookerhistoriaa.

John Higgins on yksi snookerhistorian meritoituneimmista pelaajista. Major-kisoista hän on voittanut MM-turnauksen neljästi, UK Championshipin kolmesti ja Mastersin kahdesti.
John Higgins on yksi snookerhistorian meritoituneimmista pelaajista. Major-kisoista hän on voittanut MM-turnauksen neljästi, UK Championshipin kolmesti ja Mastersin kahdesti.Alex Pantling/Getty Images

Higgins sai maistaa omaa lääkettään

Sunnuntaina finaalin päätyttyä oli Yanin vuoro olla kuunteluoppilaana, kun lajilegendat kehuivat kilpaa nuoren mestarin kypsää esitystä. Kerta toisensa jälkeen vertailukohta haettiin nimenomaisesti 1990-luvun lopun Higginsistä.

Valtaosa kehuista meni Yanilta ohi, sillä englannin kielen opinnoissa kehityskäyrä ei ole osoittanut peliesitysten tavoin jyrkästi yläviistoon. Pelipöydällä esitys oli kuitenkin häkellyttävä.

Nuori kiinalainen löi Higginsin turvapelissä ja ryösti useita eriä isolta takamatkalta, mikä hämmensi pitkänkin linjan snookerentusiasteja. Turvapeli ja ryöstöt ovat nimittäin tavaramerkkejä, jotka snookerhistoriassa yhdistetään ensisijaisesti John Higginsiin.

Jos 2010-luvulla harvat läpi lyöneet lahjakkuudet ovat poikkeuksetta profiloituneet break buildereina (suurten lyöntisarjojen tekijöinä), Yan on omalaatuinen tapaus mitä tulee pelin kokonaisvaltaiseen osaamiseen jo nuoressä iässä.

Yan on saanut puolustavasta pelityylistään myös kritiikkiä, mutta kriitikoilta tuppaa usein unohtumaan, että esimerkiksi viime kaudella Yan oli 11. eniten yli sadan pisteen lyöntisarjoja tehnyt ammattilaispelaaja. Kun Yan hävisi MM-kisojen toisella kierroksella Judd Trumpille, hänen nimiinsä kirjattiin kuusi ottelun kahdeksasta suurimmasta breikistä.

Viime viikolla Mastersissa Yan voitti matkalla finaaliin kaikki kolme otteluaan erin 6–5 ja teki puolivälierän ratkaisuerässä ammattilaisuransa suurimman lyöntisarjan, 141 pistettä.

Toisaalta kiinalaistähden kyvyt ovat olleet tiedossa jo pitkään. Yan on historian nuorin amatöörien maailmanmestari (14-vuotiaana), nuorin ammattilaisturnauksen finaalissa esiintynyt pelaaja (17-vuotiaana) ja toiseksi nuorin pelaaja, joka on selvittänyt tiensä Sheffieldin Crucible-teatterissa pelattavaan ammattilaisten MM-turnauksen pääsarjaan (17-vuotiaana).

Snookerin maailmanlistan top 10:stä Yan on voittanut kaikki vähintään kerran Trumpia ja Dingiä lukuun ottamatta.

Viime kaudella alkanut ja sunnuntaina konkretisoitunut lopullinen läpimurto ei siis voinut tulla kenellekään täysin puun takaa.

John Higgins istuu ja katselee Yan Bingtaon lyöntiä UK Championship -turnauksen puolivälierässä joulukuussa 2019. Yan voitti ottelun erin 6–3
John Higgins istuu ja katselee Yan Bingtaon lyöntiä UK Championship -turnauksen puolivälierässä joulukuussa 2019. Yan voitti ottelun erin 6–3George Wood/Getty Images

Suurempi vaikutus kuin Dingillä

Vaikka Yan Bingtao nauttii ensimmäisen suurvoittonsa myötä ansaittua hehkutusta, lajipiirit vaikenivat finaalin jälkeen kollektiivisesti aivan olennaisesta tekijästä: niin kauan kuin yleisö puuttuu areenalta, Yan ei ole toistaiseksi läpäissyt suuren kisan tarjoamaa absoluuttista testiä.

Paikan päällä otteluita seuraavan yleisön merkitystä ei voi alleviivata riittävästi snookerin kaltaisessa painepelissä. Mastersista ja MM-kisoista puhumattakaan. Kun yleisö joskus tulevaisuudessa pääsee takaisin katsomoihin, varmaa on, että Masters-voiton jälkeen Yanin ammattilaisarki ei ole entisensä.

Katsomossa omiaan intohimoisesti kannustava brittiyleisö on tähän asti saattanut olla jopa nuoren kiinalaisen puolella, mutta jos täpötäyden lontoolaiskatsomon edessä vastaan asettuu esimerkiksi O'Sullivan, Yan voi kysyä Ding Junhuilta, millaista oli pelata vaikkapa Mastersin finaalissa vuonna 2007. Dingin murtuminen paineen alla on lähtemätön osa pelin mentaalipuoleen liittyvää historiaa.

Jatkossa Yanin päänahka ei ole myöskään vastustajien keskuudessa enää yksi muiden joukossa. Kun päälle lasketaan ennen ja jälkeen otteluiden tulevat mediavelvoitteet, lahjakkuutta on suunnattava pelipöydällä tapahtuvan toiminnan lisäksi myös englannin opiskeluun.

Yan Bingtao on monella tavalla parasta, mitä snooker on lajin kokenut pitkään aikaan. Samalla hänen tituleeraaminen Dingin tavoin tulevaksi maailmanmestariksi on kuitenkin aivan liian aikaista.

Kiinan snookerhistorian toistaiseksi suurin ottelu pelattiin toukokuussa 2016, kun Mark Selby löi Ding Junhuin MM-finaalissa erin 18–14.
Kiinan snookerhistorian toistaiseksi suurin ottelu pelattiin toukokuussa 2016, kun Mark Selby löi Ding Junhuin MM-finaalissa erin 18–14.Nigel Roddis / Stringer / Getty Images

Esimerkiksi historian lahjakkain pelaaja O'Sullivanin voitti ensimmäisen majorinsa, UK Championshipin vuonna 1993, mutta MM-tittelin vasta 2001. Selby puolestaan pääsi nostamaan Masters-pytyn ilmaan vuonna 2008, minkä jälkeen MM-turnauksen voitto antoi odottaa itseään aina vuoteen 2014.

Vaikka Yan erottuu nykyisestä juniorikatraasta kokonaisvaltaisen pakettinsa ansiosta, O'Sullivan ja Selby olivat 20-vuotiaina lahjakkuudeltaan kiinalaista huomattavasti edellä.

Yanin Masters-voittoa pitääkin tarkastella isossa kokonaiskuvassa, jossa seuraukset eivät rajoitu vain häneen. Kun Ding Junhui murtautui snookerin kärkikahinoihin 16 vuotta sitten, hänen saavutuksensa olivat maanmiehilleen kaukaisia.

Yan sen sijaan on lukuisille kiinalaisammattilaisille ja -amatööreille helpommin samaistuttavissa oleva hahmo, jonka tuoreen saavutuksen todellinen arvo noussee lähivuosina Ding Junhuin aikaansaannoksia merkittävämpään asemaan – voitti Yan maailmanmestaruutta tai ei.

Lue lisää:

20-vuotias kiinalainen voitti nelinkertaisen maailmanmestarin snookerin Masters-turnauksen finaalissa

"Snookerin kuningas" palaa maailmankiertueelle – "Minulla ei ole mitään odotuksia"

Snookerlegenda Willie Thorne kuoli vain 66-vuotiaana – rakastettu persoona kantoi valtaosan elämästään raskasta salaisuutta, josta vain harvat tiesivät

Kun aikuisten miesten itkulle ei ollut tulla loppua – kansan snookermestari Jimmy White on häkellyttävä sukupolvikokemus, jota vain harva suomalainen voi ymmärtää

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat