Hyppää sisältöön

Jääkiekon MM-kisat pois Valko-Venäjältä – Kalervo Kummola: Päätös ei ollut helppo, vaikkakin yksimielinen

Viime kuukausina paljon kritiikkiä saanut Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF päätti vetää miesten MM-turnauksen pois Valko-Venäjältä.

Suomi voitti MM-kultaa Slovakiassa 2019. Vuoden 2020 MM-turnaus Sveitsissä peruttiin koronapandemian takia. Kuva: Getty Images

Jääkiekon miesten MM-turnaus siirretään pois Valko-Venäjältä, päätti Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF kokouksessaan maanantai-iltapäivänä. Asian vahvistaa Yle Urheilulle IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola. Myös IIHF on julkaissut verkkosivuillaan tiedotteen päätöksestä (siirryt toiseen palveluun).

– Kisoja ei järjestetä Valko-Venäjällä ja ne siirretään sieltä pois. Se ei ollut tietenkään helppo päätös. Valko-Venäjähän on loistava jääkiekkomaa, mutta presidentin toiminta siellä on ollut sitä luokkaa, että painostus oli niin kova, emmekä voineet myöskään taata pelaajien ja fanien turvallisuutta, Kummola kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Kummolan mukaan IIHF:n edustajat olivat maanantaina yksimielisiä päätöksestä.

MM-kisat oli määrä järjestää Valko-Venäjän Minskissä ja Latvian Riiassa 21. toukokuuta–6. kesäkuuta. Maanantain kokouksessa ei tehty lopullista päätöstä siitä, missä kisat kokonaisuudessaan pelataan, vaikka kisaisännyys vedettiinkin pois Valko-Venäjältä.

– Se, missä tämä Minskin lohko ja finaalit pelataan, siitä ei pystytty vielä tekemään päätöstä. Se vie pari viikkoa, kun käydään nämä neuvottelut läpi. Olen ollut sillä kannalla, että olisi helpoin järjestää Riiassa koko kisat, mutta on vähän kysymysmerkkejä Riian toisen hallin suhteen, Kummola sanoi.

– Varmasti finaalit, jotka alun perin piti pelata Minskissä, pelataan nyt Riiassa. Näin uskoisin, vaikka siitäkään ei ole lopullista päätöstä tehty.

– On erittäin valitettavaa, että meidän täytyy peruuttaa Minskin ja Riikan yhteishakemus. Tämän prosessin aikana olemme yrittäneet edistää sitä, että MM-kisoja voitaisiin käyttää sovittelun välineenä rauhoittamaan Valko-Venäjällä esiintyviä yhteiskuntapoliittisia ongelmia ja löytämään positiivinen tie eteenpäin, IIHF:n puheenjohtaja René Fasel sanoi tiedotteessa.

IIHF:ään on kohdistunut jo puolen vuoden ajan valtavat paineet, sillä kisojen järjestäminen Valko-Venäjällä on herättänyt laajaa kritiikkiä maan ihmisoikeustilanteen ja levottomuuksien vuoksi. Maassa on ollut elokuusta asti jatkuvia massaprotesteja itsevaltaista presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa vastaan. Viranomaiset ovat tukahduttaneet kansannousua väkivaltaisin ottein.

Ainakin kolme kisojen suursponsoria oli kertonut katkaisevansa yhteistyösuhteensa liiton kanssa, mikäli kisat pelataan Valko-Venäjällä.

Viime viikolla IIHF:n puheenjohtaja Fasel aiheutti kohua vierailtuaan Valko-Venäjällä Lukašenkan luona lämminhenkisissä merkeissä.

– On harmi, että tämä (päätöksenteko) kesti niin kauan. Meillä oli erilaisia näkemyksiä ja ymmärrän kyllä esimerkiksi René Faselin kannan, että hän pyrki loppuun asti katsomaan sitä asiaa. Kun minä syyskuussa ensimmäisen kerran sanoin, ettei tästä hyvää seuraa, niin kaikki vielä odottelivat, että siellä olisi jotain positiivista tapahtunut, mutta niin ei ole käynyt, Kummola totesi.

Päivitetty 17.55: Täydennetty artikkelia Kalervo Kummolan kommenteilla.

Lue myös:

.
.