Hyppää sisältöön

Jukka Jalonen otti hyvillä mielin MM-kisojen siirtämisuutisen – "Emme joudu matkustamaan, totta kai siitä on etua"

Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen oli helpottunut, kun hänen korviinsa kiiri tieto Valko-Venäjän MM-kisaisännyyden pois ottamisesta.

Kuva: Tomi Hänninen

Jukka Jalonen oli osannut varautua siihen, että Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF vetää miesten MM-turnauksen pois Valko-Venäjältä.

– Hyvillä mielin otin uutisen vastaan. Uskon, että kaikki Leijonien johtoryhmä ja pelaajatkin olivat iloisia tuosta päätöksestä. Toki se oli aika odotettu päätös kaikkiaan. Mutta hyvä, että se tuli jo tässä vaiheessa, ettei tarvitse sitä enää spekuleerata.

Suomi on ollut Kalervo Kummolan johdolla yksi äänekkäimistä maista, joka on vaatinut jo kuukausikaupalla kisojen vetämistä pois Valko-Venäjältä muun muassa ihmisoikeuksien rikkomisesta.

– En ole niin tietoinen, mitä muualla Euroopassa ja maailmalla ajatellaan tuon suhteen, mutta Suomessa on suhtauduttu kriittisesti ja hyvä niin. Kummolan Kale on varmaan ollut vahvasti myöskin tuolla IIHF:n sisällä viemässä tämän puolen viestiä eteenpäin.

Kahdeksasta MM-kisojen isoimmasta sponsorista kolme oli jo ehtinyt ilmoittaa, että yhteistyö loppuu, mikäli Kansainvälinen jääkiekkoliitto vie tapahtuman Valko-Venäjälle.

– Suomi on ollut aktiivinen kisojen siirtämisen suhteen, ja uskon, että se on yksi syy, miksi päätös pikkuisen jopa nyt aikaistui. Sponsoritkin nousivat takajaloilleen. Päätös olisi varmaan ollut ihan sama, vaikka se olisi vähän myöhemminkin tullut, Jalonen tuumii.

Jalonen arvelee, että päätös oli lopulta helppo jääkiekkoperheelle.

– Se on muuttunut matkan varrella helpommaksi koko ajan, mutta oli varmaan haastava alkuvaiheessa. Hyvä näin. Seuraava vaihe on löytää paikka toiselle lohkolle.

Minskin lohkon korvaaja on Kummolan mukaan joko Riika, jossa pelattaisiin molemmat alkulohkot tai sitten toista lohkoa isännöisi Tanskan Herningen tai Slovakian Bratislava, joka on Leijonien todellinen kultakaupunki.

– Aika vaikea ottaa tuohon kantaan. Joku päättää sen, missä toinen lohko pelataan ja sillä selvä. Me olemme Riiassa ja tuskin siihen kosketaan. Tässä tapauksessa varmaan Riiassa pelataan kaikki loppusarjan pelit ja mitaliottelut. Todennäköisesti emme joudu muuttamaan mihinkään. Totta kai siitä on etua. Mitä vähemmän matkustamista sen parempi, myöntää Jalonen.

Anttila: Ajateltu myös pelaajia ja faneja

Kultaleijonien 2019 kapteeni Marko Anttila kuuli tiedon toimittajalta.

– En ole ehtinyt uutisia tänään seuraamaan enkä lukemaan, mutta aika odotettu päätös, eikä siinä mitään ihmeempiä. Monelta kantilta tässä on varmaan asiaa mietitty sekä ajateltu myös pelaajia ja faneja (turvallisuutta). Tuntui, ettei tilanne ole siellä rauhoittunut. Sinänsä oikea päätös.

Marko Anttila Kaisaniemen kultajuhlissa pokaalin kanssa maanantaina 27. toukokuuta 2019. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Anttila sanoo seuranneensa suomalaismedioista, kuinka Valko-Venäjän "kohtalon asiat" ovat edenneet maassa.

– Henkilökohtaisesti en ole ehkä niin tarkkaan seurannut kuin muut. Enemmän tästä ovat vääntäneet ihmiset, jotka ovat olleet päättämässä asiasta.

Kolmesta mahdollisesta Minskin korvaajasta eniten Anttila hämmästeli Riian vaihtoehtoa. Kaupungin ongelmana kun on se, ettei siellä ole kuin yksi kansainväliset mitat täyttävä jäähalli.

– Aika eksoottiselta vaihtoehdolta tuo (Kummolan ehdottama) Riiassa ulkona, katetulla jalkapallostadikalla pelaaminen kyllä kuulostaa. En tiedä, miten pelaaminen oikein hoidettaisiin touko- ja kesäkuussa, Anttila virnisti leveästi.

Juttuun lisätty Marko Anttilan kommentit klo 20.47

Lue myös: