Suora

  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.
  • VM på skidor, herrarnas 15 km fritt (svenskt referat)
  • Miesten 15 km (v)
  • Urheilustudio MM-hiihdot 3.3.

Jasmi Joensuu onnistui tekemään veljen vanhoilla suksillakin hyvän kilpahiihdon – nyt katse on siirretty jo MM-sprinttiin ja siksi hän hiihtää Lahdessa vain viestin

Jasmi Joensuu keskittyy lyhyempiin hiihtomatkoihin, jotta hän olisi iskussa Oberstdorfin MM-sprintissä.

hiihto
Jasmi Joensuu
Jasmi Joensuu ankkuroi Suomen kakkosjoukkueen kuudennelle sijalle viime vuoden Salpausselän kisoissa.Getty Images

Hiihdon maailmancup jatkuu tällä viikolla perinteisillä Salpausselän kisoilla. Täksi kaudeksi maajoukkueen kokoonpanoon noussut Jasmi Joensuu on aikoinaan tehnyt maailmancupin debyyttinsä ja napannut uransa ensimmäiset maailmancupin pisteensä juuri Lahdessa, mutta tällä kertaa Joensuu aikoo hiihtää ainoastaan sunnuntain viestissä.

Siinä, että Joensuu jättää lauantain yhdistelmäkilpailun väliin, ei ole mitään dramatiikkaa, eikä hänellä ole ollut minkäänlaisia ongelmia. Pikemminkin päinvastoin: Joensuun kunto on tällä hetkellä varsin hyvä ja hän on palautunut Tour de Ski -kiertueelta mainiosti.

– Tourilla tuli muutama pidempi kympin kisa ja sen lisäksi kävin Vantaalla hiihtämässä Suomen cupin kisan. Päätimme maajoukkuevalmentaja Ville Oksasen ja oman valmentajani Kalmer Trammen kanssa, että nyt priorisoidaan tiettyjä kisoja loppukaudesta, puhelimitse tavoitettu Joensuu kertoi Yle Urheilulle.

Joensuun tärkein päämäärä tulevina viikkoina on Oberstdorfin MM-hiihtojen sprintti, joten valmennusjohto haluaa hänen tulevan kilpailukalenterinsa palvelevan parhaiten tätä tarkoitusta. MM-hiihdot käynnistyvät 25. helmikuutua perinteisen hiihtotavan sprinteillä.

– Yritämme saada huippuonnistumisia ja sitä, että kroppani on hyvässä tilassa. Sitä ei haluta rasittaa liikaa sellaisilla kisoilla, jotka eivät loppukautta ajatellen ole fiksuja hiihtää.

Perustaso riittää pisteiden tuntumaan

Joensuu on innoissaan siitä, että hän pääsee hiihtämään Lahdessa viestijoukkueessa. Hän uskoo kuuluvansa Suomen kakkosjoukkueeseen, mutta oli kyseessä sitten ykkös- tai kakkosjoukkue, niin sillä ei hänelle oikeastaan ole väliä. Viime vuonna Lahdessa Suomen kuudenneksi sijoittuneen kakkosjoukkueen ankkurina hiihtäneen Joensuun mielestä viestijoukkueeseen pääseminen on aina kunnia-asia.

– Kakkosjoukkue on minulle aivan yhtä arvokas mahdollisuus näyttää osaamistani sitä mahdollista viestipaikkaa varten, hän vakuutti ja sanoi ottavansa minkä tahansa viestiosuudenkin vastaan.

– Teen siinä sitten niin hyvän hiihdon kuin pystyn. Se, mihin se sitten riittää, niin katsotaan sitä sitten kisan jälkeen. Urheilijana on se hyvä puoli, ettei tarvitse tehdä noita valintoja.

Jasmi Joensuu
Jasmi Joensuu saavutti uransa ensimmäiset maailmancupin pisteet viime talvena Lahden 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa.Getty Images

Jasmi Joensuu nousi maajoukkueeseen viime kesänä ja on tällä kaudella päässyt hiihtämään uransa ensimmäisen Tour de Ski -kiertueenkin. Joensuu päätti kiertueen suunnitelmien mukaan Toblachin osakilpailuihin ja oli tyytyväinen uuteen kokemukseensa.

Joensuu sijoittui heti ensimmäisessä osakilpailussa, Val Müstairin sprintistä 20:nneksi ja paransi uransa parasta maailmancupin sijoitustaan. Joensuun mielestä hänen suorituksensa viidessä osakilpailussa olivat enemmänkin perustekemistä, ei ylionnistumista.

– Sain vähimmäistavoitteeni eli paransin parasta maailmancupin sijoitustani ja kokonaisuutena kisat olivat aika tasaisia. Sain varmuuden siitä, että pystyn perushiihdolla hiihtämään pistesijojen tuntumaan, Joensuu pohti.

– Sitten kun tulee oikeasti sellainen tosi hyvä päivä, niin voin hiihtää paljon paremminkin. Perustasoni riitti nyt tuohon, ja se oli itselleni hyvä signaali.

Veljen vanhoilla suksilla viidenneksi

Joensuu sai hyviä signaaleja myös Vantaan Suomen cupista, vaikka kaikki tähdet eivät olleetkaan oikeassa asennossa. Rovaniemellä asuva Joensuu mietti pitkään, hiihtääkö hän Vantaalla, mutta koska pohjoiseen oli luvattu kovia pakkasia ja palautuminen oli hyvin mallillaan, halusi hän hiihtää oman seuransa, Vantaan Hiihtoseuran, järjestämässä kisassa.

Kisapäivänä oli pitopohjakeli, mutta Joensuun omat pitopohjasukset olivat maajoukkueen huoltorekassa, eikä niitä saatu ajoissa Vantaalle. Apu löytyi kuitenkin läheltä, sillä Joensuu hiihti kisan Joona-veljensä yli kymmenen vuotta vanhoilla pitopohjasuksilla.

Tuloksena oli viides sija ja Joensuu hävisi voittaja Kerttu Niskaselle 48 sekuntia.

– Yllätyin, kun joku sanoi, että se oli pettymys. Se oli kuitenkin normaalimatkalla paras sijoitukseni Suomen cupissa ja kaikki edelläni olleet ovat todella kovia hiihtäjiä, Joensuu totesi.

Joensuu uskookin, että Vantaan kisa kertoi hänen olevan hyvässä kunnossa ja että parempaa on vielä tulossa. Se tietäisi hyvää MM-kisoja ajatellen.

– Tällä hetkellä tähtään ehdottomasti siihen, että olen MM-sprintissä parhaassa iskussa. Sen takia keskityn kilpailemaan enemmän sprinttipainotteisesti ja viestiä ajatellen juuri sen takia hiihdän Lahdessa viiden kilometrin kisan. Tietysti parisprintti kiinnostaa myös loppukaudesta, Joensuu kertoi.

Kulunut kausi on ollut Joensuulle merkityksellinen, vaikkakin hyvin erilainen koronapandemian takia. Oman tason nosto on ollut tavoitteena ja nyt kun sitä on tapahtunut, on se ollut Joensuulle tärkeää, mutta hän vakuuttaa pysyvänsä myös nöyränä.

– Pitää muistaa, että minulla on paljon vielä tehtävää ja olen aika alkuvaiheessa maajoukkuessakin. Tästä on kuitenkin hyvä lähteä rakentamaan kohti tulevaisuutta, ensi kautta ja isompia tavoitteita, ja asettaa niitä uusia askeleita kohti oman uran kohokohtia.

Yle välittää Salpausselän kisat suorina tv-lähetyksinä Yle TV2:ssa ja Areenassa sekä radiossa Yle Puheen taajuudella 22.–24. tammikuuta.

Lue myös:

Iivo Niskanen palaa pitkän tauon jälkeen maailmancupiin Lahdessa – tässä Suomen joukkueet Salpausselän kisoihin

Kerttu Niskanen ylivoimainen hiihdon Suomen cupissa – "Pääasia ettei vatsatauti vienyt enempää"

Jasmi Joensuu valloitti Alpe Cermisin jo 14-vuotiaana, mutta Tour de Skille osallistuminen realisoitui vasta kuukausi sitten – "Se on ollut pienestä pitäen haave"

Akateemisesti koulutettu Jasmi Joensuu on kulkenut Suomen hiihdon kärkeen erilaista tietä – "Ei tämä kannattaisi, jos tekisin vain rahan takia"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat