Hyppää sisältöön

Kommentti: Jääkiekon MM-kisat siirrettiin pois Valko-Venäjältä tavalla, joka paljasti, että jääkiekon arvomaailma on huipulla mätä

Kansainvälisen jääkiekkoliiton tiedotteesta puuttui olennainen sana, kirjoittaa Yle Urheilun Joska Saarinen.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel puolusti viimeiseen asti Valko-Venäjän oikeutta järjestää jääkiekon MM-kisat. Kuva: Getty Images

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF teki maanantaina odotetun päätöksen. Jääkiekon MM-turnaus siirrettiin pois Valko-Venäjältä.

Päätös oli ainoa mahdollinen. Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukašenkan alaiset ovat kiduttaneet, alistaneet ja sortaneet omia kansalaisiaan, jotka ovat pyrkineet osoittamaan mieltään rauhanomaisesti. Tätä on jatkunut loppukesästä asti.

Edes paatuneimmat urheilujohtajat eivät enää voineet ummistaa silmiään Valko-Venäjän ihmisoikeusloukkauksilta viimeisen puolen vuoden aikana. Päätös siirtää kisat muualle oli vain ajan kysymys.

On toki ollut pitkään yleisesti tiedossa, että Valko-Venäjä on diktatuuri. Voi kysyä, miksi jääkiekon MM-turnaus ylipäätään myönnettiin sellaiseen maahan.

Vielä olennaisempi kysymys on, miksi kesti näin kauan siirtää kisat pois Valko-Venäjältä?

Vastaus paljastaa ikäviä asioita huippujääkiekon arvomaailmasta.

Valkovenäläiset huusivat kansainvälistä yhteisöä apuun

Jotakuinkin prosessi eteni näin: Valko-Venäjällä järjestettiin elokuussa presidentinvaalit, joiden tulosta epäillään vilpilliseksi. Lukašenkan touhuihin kyllästynyt kansa valtasi kadut ennennäkemättömällä tavalla. Lukašenka hyökkäsi kansaa vastaan väkivaltaisesti. Sitten joku keksi kysyä, voidaanko jääkiekon MM-turnaus pelata keväällä 2021 Valko-Venäjällä.

Kisojen toinen järjestäjämaa Latvia ilmoitti, ettei halua järjestää kisoja yhdessä Valko-Venäjän kanssa. Pienen harkinnan jälkeen myös Suomen Jääkiekkoliitto otti kantaa, ettei kisoja pitäisi järjestää Valko-Venäjällä.

Samaan johtopäätökseen tulivat muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Sanna Marin ja ulkoministeri Pekka Haavisto. Urheilu- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kertoi, että EU-maat valmistelevat kannanottoa turnauksen järjestämistä vastaan.

Kannanottoja tuli ja meni, mutta tilanne Valko-Venäjällä pysyi kutakuinkin samana. Mielenosoittajia pahoinpideltiin ja pantiin tyrmään. Diktatuuria vastustamaan nousseet valkovenäläiset huippu-urheilijat toivoivat Yle Urheilun haastattelussa kansainvälisen yhteisön apua.

Miten Kansainvälinen jääkiekkoliitto vastasi avunpyyntöön? Puheenjohtaja Rene Fasel matkusti Valko-Venäjälle halailemaan diktaattori Lukašenkan kanssa.

Lopulta raha ratkaisi

Halailukuvissa ei ollut mitään yllättävää. Fasel on ennenkin veljeillyt Lukašenkan ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kaltaisten johtajien kanssa.

Aljaksandr Lukašenka ja Rene Fasel tapasivat lämpimissä väleissä viime viikolla. Kuva: AOP

Nyt mitta tuli täyteen.

Jääkiekon MM-kisojen pitkäaikainen pääsponsori Skoda ja muutama muu tukija ilmoitti vetävänsä pois rahansa, jos Valko-Venäjällä pelataan. Tämä toi IIHF:n päätöksentekoon vauhtia.

Sponsorien kannanotto nousi julkisuuteen lauantaina. Maanantaina kisat siirrettiin pois Valko-Venäjältä.

IIHF:n tiedote (siirryt toiseen palveluun) oli surullista luettavaa. Kisojen siirtämistä muualle perusteltiin muun muassa pelaajien, fanien ja median turvallisuudella. Nämä ovat totta kai äärimmäisen tärkeitä asioita, mutta tiedotteesta puuttui kaikkein olennaisin sana: ihmisoikeudet.

Kansainvälisellä jääkiekkoliitolla oli tilaisuus olla edelläkävijä. He olisivat voineet tuomita Valko-Venäjän ihmisoikeusloukkaukset yksiselitteisesti ja ilmoittaa, että jatkossa tällaisissa paikoissa ei pelata jääkiekon arvokisoja.

IIHF ei tehnyt niin. Liitto ei myöskään kuunnellut jääkiekkofaneja, jotka olivat voimakkaasti vaatineet kisojen siirtämistä muualle ihmisoikeusloukkausten takia. Kisojen isot sponsorit kuuntelivat. Ja IIHF kuunteli sponsoreita.

Loppujen lopuksi tässäkin oli kyse rahasta. IIHF teki päätöksen vasta, kun tärkeät rahahanat olivat menossa kiinni.

Se kertoo, että jääkiekon arvomaailma on huipulla mätä.

Lue myös:

.
.