Hyppää sisältöön

Erkka V. Lehtola Huuhkajien siivillä: Varovaisesta valmentaja-Kanervasta kuoriutuu pelikentällä kyltymätön kilpailija

Markku Kanerva jahtaa pihapeleissä, golfviheriöillä ja padelhäkeissä voittoja keinolla millä hyvänsä. Huuhkajien päävalmentajana tasapelikin saattaa maistua. Kansallissankariksi noussut riskejä kaihtava realisti on sädekehänsä ansainnut.

Yle Urheilun asiantuntija Erkka V. Lehtola
Huuhkajien siivillä .-ohjelman ensimmäisen jakson vieraana miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva. Voit kuunnella jakson klikkaamalla kuvaa.

Palloliiton pikkujoulut 2019. Huuhkajat on toteuttanut sukupolvien unelman selviytymällä EM-turnaukseen. Juhlien keskipiste, päävalmentaja Markku Kanerva, osuu kohdalle matkalla miestenhuoneeseen. Syystä, jota en muista, eksymme tennikseen. Keksin lypsää kansallissankarilta löysät pois. Ehdotan vedonlyöntiä, jonka ”Rive” voittaa, jos pystyy anastamaan meikäläiseltä enemmän kuin neljä peliä kahdessa erässä. Sovimme panoksen ja paiskaamme kättä.

Kanerva ei pakene, vaikka kääriytyi jo pelaajauransa ehtoossa nilkka- ja polvitukiin. Rakkaus pelaamiseen voittaa, ja voitonjanoisen kurkkua kuivaa. Pihapeleissä, golfviheriöillä ja padelhäkissä Kanerva pelaa vain voitosta, joidenkin vastustajiensa mukaan keinoja kaihtamatta ja tyylipisteistä välittämättä.

Tasapeli maistuu Kanervalle vain jalkapallovalmentajana. Tietoisena siitä, että isompia vastaan se voi olla hyvä tulos ja saavutettu piste arvokas.

Valmentaja-Kanerva on realisti. Hänen tapansa lähestyä otteluita on varovainen. Jopa niin varovainen, että Elmo-lehden jalkapallokirjoittaja ja Joensuun JIPPO:n voitokas valmentaja Jussi Leppälahti liukasteli hupaisasti marraskuun analyysissään:

– Suomi haluaa mieluummin ottelussa pienet maaliodotteet kuin suuret maaliodotteet. Suomen pelaamisen kaikki vaiheet tähtäävät siis siihen, että maalipaikkoja tulee molempiin päihin mahdollisimman vähän.

Kanervan ajattelussa riski on kirosana. Riskejä hän kaihtoi pelaajanakin sen jälkeen, kun taivaan kentille hiljattain siirtynyt valmentajalegenda Jyrki Heliskoski teki HJK-hyökkääjästä keskuspuolustajan. Samalla lapsuuden pihapelien ”Rivelinon” kikkapussi jouti narikkaan.

Kanerva taitaa shakin, mutta arvaan, ettei hän ole ensimmäisenä upseeriaan uhraamassa. Jääköön kuningatargambiitti Netflixin samannimisen menestyssarjan mittelöihin.

Oma ajatteluni pelaamisesta on romanttisempi ja idealistisempi. Myös tyylipisteet merkitsevät. Olen joskus yrittänyt yhteisissä valmentajapalavereissamme provosoida Kanervaa hurjapäiseen hyökkäyspeliin esimerkiksi kotikentällä pientä Islantia vastaan.

Turhaan.

Totta kai myös Kanervan sydän nauraa taidokkaiden syöttöketjujen ja humalluttavien harhautusten kuljettaessa hyökkäystä kohti vastustajan maalia. Mutta jos tasapaino hiukankin horjuu, nauru lakkaa.

Meidän katsojien ja Suomi-futiksen onneksi Kanerva tiimeineen hallitsee jalkapallomatematiikan. Sen, että pikavoittoja kestävämpään menestykseen vaaditaan myös toimivaa ja tehokasta hyökkäyspeliä. Siksi Huuhkajat on Kanervan aikana jatkuvasti pyrkinyt monipuolistamaan pallollista peliään ja siinä myös onnistunut. Tätä todistavat tilastotkin. Rohkeus pelata on kasvanut myönteisten tulosten myötä. Huuhkajat liitää positiivisessa kierteessä.

Ahkera ja osaava sunnuntailapsi

Kanerva valittiin Urheilugaalassa neljännen kerran vuoden valmentajaksi. Kodin hyllyt täyttyvät Uno-pysteistä. Kehuja sataa kuin lunta viime viikon myrskyssä. Joskus harmaaksi maalattu Kanerva on noussut viime vuosina kansallissankariksi, liian pitkään päähän potkitun jalkapallopeukaloisen haavojen parsijaksi.

Kanervan menestyksestä on helppo nauttia. Kateus pysyy kaukana. Hän on kehunsa, pyttynsä, kirjansa ja torijuhlansa ansainnut. Patsasta odotellessa.

Kanerva on raatanut Suomi-futiksen hyväksi ikänsä. Hän on ollut Palloliitolle uskollinen monitoimimies. Aina valmiina, kun maajoukkueen tahriintunutta mainetta on pitänyt kiillottaa. Aina valmiina, kun valmentajakurssit ovat kaivanneet kouluttajaa. Kun Huuhkajat lokakuussa 2019 loikkasi kohti EM-turnausta kaatamalla Armenian Turussa, Kanerva jäi kaupunkiin yöksi sivistääkseen seuraavana aamuna UEFA Pro -kurssin koutseja. Kaikki eivät olisi jääneet.

Kanerva pelaa joukkueelle. Hän muistaa nostaa koko osaavan taustatiiminsä jalustalle. Voitot ovat yhteisiä. Joukkueen parasta hän ajattelee myös työkaverina. Aikaa löytyy poikien maajoukkueiden videoklipeille. Kanerva katsoo ruutua, tutkii liikkuvaa kuvaa ja kysyy: entä jos? Kysyy kerran, kysyy toisen, kysyy kolmannen. Neljännen tai viimeistään viidennen jälkeen luovutan ja vastaan: en tiedä. Kanerva miettii vielä vaihtoehtoa, jonka todennäköisyydeksi arvioin promillen kymmenesosan. Sitäkään kiveä ”Herra Pedantti” ei jätä kääntämättä.

Minulle Kanerva on valmentajana sunnuntailapsi. Ennen kaikkea osaava ja ahkera, mutta myös onnekas. Lohkoarvonnat ovat inhimillisiä. Vastustajat ovat sekaisin ja niiden tähdet – Pjanic, Dzeko, Mkhitaryan – putoavat pois sopivasti ennen isoja otteluita. Pallot kimpoavat tolpasta sisään tai ulos tarpeen mukaan.

Mutta ei Kanervakaan ole selvinnyt ihan ilman kolhuja. Hänen tarinansa voisi olla paljon arkisempi. Sunnuntailapsi aloitti työt Palloliitossa loppuvuodesta 2003 ja oli nopeasti kellahtaa maanantain puolelle. Voitot kiersivät U21-maajoukkueen kokemattoman päävalmentajan kaukaa, etenkin EM-karsintaotteluissa. Synkin, hansbackemaisin, oli vuosi 2006, jolloin Kanervan U21-pojat eivät voittaneet kahdeksasta ottelustaan ainuttakaan. Jotkut Palloliiton pomot käänsivät peukalonsa alas, ja monot kutittivat Kanervan pakaroita. Viime hetkellä suojelusenkelit riensivät apuun, ja valmentajan pää pysyi pinnalla.

Loppu on suomalaista jalkapallohistoriaa: ensin Kanerva luotsasi Pikkuhuuhkajat EM-turnaukseen ja heti vuosikymmen myöhemmin täysikasvuiset. Sukupolvien unelma toteutui.

Suojelusenkeleitä voi tuskin kylliksi kiittää.

Entä miten kävi glöginmakuisen vedonlyöntimme? Ei mitenkään, ottelu on yhä pelaamatta. Ehkä Kanerva on löytänyt ripauksen realismia myös kilpailukiimaansa ja pakenee nyt väistämätöntä. Tai sitten sankarivalmentaja on keskittynyt jahtaamaan isompia ja tärkeämpiä voittoja.

Erkka V. Lehtola on Suomen U17-poikien valmentaja ja Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija.

Lue myös:

.
.