Hyppää sisältöön

Kalervo Kummola kertoo: Näin asiat etenivät, kun IIHF teki historiallisen päätöksen

Kalervo Kummola avasi Jääkiekkoliiton etämediatilaisuudessa sitä, miten Kansainvälisen jääkiekkoliiton hallituksen kanta muuttui Valko-Venäjän MM-kisaisännyydestä.

Suomen kapteeni Marko Anttila sai mestaruuspystin Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummolalta ja puheenjohtaja Rene Faselilta Bratislavan MM-kisoissa. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF teki maanantaina historiallisen päätöksen, kun se päätti hallituksen kokouksessaan, ettei Valko-Venäjä saa järjestää tänä keväänä MM-kisoja yhdessä Latvian kanssa.

Valko-Venäjän Minsk valittiin Latvian Riian kanssa kisaisännäksi toukokuussa 2017 vain yhden äänen turvin, mutta Valko-Venäjän kisaisännyys kyseenalaistettiin useaan otteeseen tämän jälkeen. Kansainvälisen liiton puheenjohtaja Rene Fasel yritti kuitenkin loppuun asti pitää kiinni Valko-Venäjän kisaisännyydestä.

IIHF:n hallituksen varapuheenjohtaja Kalervo Kummola avasi Jääkiekkoliiton etämediatilaisuudessa, miten IIHF:n hallituksen kanta muuttui asiassa. Kummolan mukaan maanantainen kokous oli loppujen lopuksi hyvin rauhallinen ja yksimielinen. Useimmat olivat ehtineet päästää höyryt pois jo ennen kokousta.

– Heti kun Aljaksandr Lukašenka ei suostunut päästämään Euroopan vaalitarkkailijoita Valko-Venäjän presidenttiäänestykseen, ajattelin, että nyt voi tulla vaikeuksia. Kun syyskuussa alkoi mielenosoitukset, sanoin, ettei meidän ehkä pitäisi mennä tuonne, Kummola kertasi syksyn tapahtumia etämediatilaisuudessa.

Hän muistutti, ettei kisojen siirtäminen muualle ole helppo prosessi. Moni hallituksen jäsen, Kummola mukaan lukien, odotti toiveikkaasti, että Valko-Venäjällä tapahtuisi muutoksia positiiviseen suuntaan.

– Minäkin puhuin vähän sinisilmäisesti ennen vuoden 2014 MM-kisoja, miten avaamme Eurooppaa ja muuta. Silloin saatiin sinne viisumivapaus, mutta ei mitään muuta. Sen jälkeen ei ole tullut minkään näköisiä parannuksia. Totesin aika kylmästi, ettei tämä mies (Lukašenka) varmaan muutu miksikään.

Kalervo Kummola
Katso video kuvaa klikkaamalla.

Kun IIHF:n hallituksen jäsenet keskustelivat syksyn aikana, Kummola törmäsi jatkuvasti siihen, että enemmistön mielestä urheilua ja politiikkaa ei saanut sotkea. Kummolan mielestä juuri Lukašenka oli sotkenut näitä kahta asiaa keskenään.

Syksyllä tilanne paheni entisestään, kun Valko-Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtaja Dmitri Baskov joutui raskaiden epäilyjen kohteeksi. Baskov tai häneltä näyttävä mies oli läsnä tilanteessa, joka johti Lukašenkaa vastaan protestoineen Raman Bandarenkan kuolemaan.

– Jossain vaiheessa tuli tämä Latvian pääministerin (Krisjanis Karins) kirje, jossa Latvia ilmoitti, ettei se suostu järjestämään kisoja Valko-Venäjän kanssa yhdessä. Se aiheutti lähinnä suuttumusta useimpien IIHF:n hallituksen jäsenien keskuudessa.

Kummola on ollut varhaisesta syksystä asti pitänyt tiivistä yhteyttä tasavallan presidentti Sauli Niinistön, ja Niinistö on omien kanaviensa kautta pitänyt yhteyttä tiettyihin maihin. Viimeisen parin viikon aikana mukaan on tullut myös ulkoministeri Pekka Haavisto, joka on ollut yhteydessä Tshekkeihin, Saksaan, Slovakiaan ja Latviaan.

Kummola kiittikin presidenttiä ja ulkoministeriä yhteistyöstä ja korosti, ettei hän ole kokenut missään vaiheessa minkäänlaista poliittista painostusta, vaikka IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel niin venäläisen uutistoimisto TASSin uutisessa väittikin.

IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola (vas.) sanoi jo hyvissä ajoin syksyllä, ettei Valko-Venäjällä kannattaisi järjestää MM-kisoja. Puheenjohtaja Rene Fasel piti kisoista tiukasti kiinni. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Kummola oli jo pitkään ihmetellyt, miksi Faselin kotimaan, Sveitsin, lehdistö ei ollut ottanut asioihin mitään kantaa. Kelkka kääntyi kuitenkin viime viikolla, kun Fasel tapasi Lukašenkan Valko-Venäjällä. Kaksikon tapaamisessa hämmensi erityisesti erityisesti Faselin ja Lukašenkan lämminhenkinen halaus.

– Sanoin kyllä jossain vaiheessa Faselille, että kannattaako sinne mennä. Hän halusi ehdottomasti mennä, Kummola muisteli.

– Meillä oli kokous tunti sen jälkeen, kun Fasel oli saapunut Valko-Venäjältä. Silloin Faselkin oli varmaan tajunnut, että nyt tuli tehtyä aika ihme temppu. Tietysti sen vierailun Valko-Venäjä käytti hyväkseen. Se käänsi päälaelleen koko ajatuksen, mikä heillä oli tarkoituksenaan. Ne valokuvat tekivät tehtävänsä.

Kummola kertoi, että IIHF:n pääsihteeri Horst Lichtnerillä oli Lukašenkan tapaamisessa mukana paperi, jossa oli liiton vaatimukset Valko-Venäjälle. Paperille oli nostettu maan ihmisoikeusasiat, vankien vapauttamiset, vapaa media, vapaa internet, Baskov-tutkimukset...

– Kun hän oli sen lukenut, niin Lukašenka oli käskenyt Lichtnerin lähteä suurin piirtein pihalle. Lukašenka oli Lichtnerin mukaan valmis hyväksymään 80 % näistä asioista, mutta eihän hän hyväksy mitään vankien vapauttamista, jos IIHF menee sinne esittämään tällaisia.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka ja IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel tapasivat viime viikolla. Kaksikon lämpimät välit herättivät hämmennystä. Kuva: AOP

Kummolan mukaan IIHF:n hallituksen jäsenten mielipiteet alkoivat pikkuhiljaa muuttua. Kun vielä jääkiekon MM-kisojen pääyhteistyökumppani Skoda viime lauantaina ilmoitti, että se päättää sponsorisopimuksensa, jos kisat järjestetään Valko-Venäjällä, alkoivat IIHF:n vaihtoehdot olla vähissä.

– Oikeastaan vähän harmittelen sitä, että Skoda ehti lauantaina ennen meitä, mutta se johtui meidän vitkuttelusta. Tiesin kyllä Skodan kannan muutama päivä aiemmin. Tänään (maanantai-iltana) Rene Fasel tiesi jo, että hän on lähes yksin ja otti lusikan kauniiseen käteen. Hän oli soittanut jo ennen meidän kokoustamme Valko-Venäjän pääministerille (Roman Golovšenko) ja jääkiekkoliitolle ja kertonut, että näin todennäköisesti tulee käymään. Ja näinhän siinä sitten kävi.

Kummolan mielestä hallituksen kokous sujui sen verran sopuisasti ja hyvässä hengessä, ettei hän edes viitsinyt kysyä Faselilta, miksi tämä oli väittänyt TASSille Kummolan joutuneen poliittisen painostuksen kohteeksi.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto joutui perumaan viime keväänä Sveitsin MM-kisat koronapandemian takia. Tämä tuli Kansainväliselle jääkiekkoliitolle kalliiksi, sillä kun kisat jäivät kokonaan pelaamatta, jäivät markkinointi- ja tv-sopimuksen rahat saamatta ja suuri vakuutussumma maksettavaksi.

Nyt tilanne ei ole yhtä paha, ja sekä IIHF että liiton lakimies ovat neuvotelleet tiiviisti vakuutusyhtiön kanssa asiasta.

– Nythän nämä kisat pelataan, joten summakaan ei ole niin iso, Kummola sanoi.

Kummolan mielestä kisojen järjestäminen Valko-Venäjälle olisi ollut otollinen tilanne maan oppositiolle ja jo massaprotesteja olisi ollut varmasti myös kisojen aikana. Kuten IIHF kertoi tiedotteessaan, se ei olisi pystynyt takaamaan joukkueiden tai fanien turvallisuutta kisojen aikana. Kummola muistuttaa, ettei Valko-Venäjältä ole saatu myöskään missään vaiheessa luotettavia Covid-lukuja.

– Tämä on toisaalta sääli, jos ajatellaan pelkästään jääkiekkoa. Valko-Venäjä on todella kova jääkiekkomaa ja siellä on hienot olosuhteet, mutta kyllä meidän pitää aina pistää ihmisoikeudet jääkiekon ja urheilun edelle.

Päävalmentaja Jukka Jalonen (kesk.) kertoi Yle Urheilulle olevansa iloinen siitä, että kisat siirretään pois Valko-Venäjältä. Marko Anttila (vas.) uskoo, että päätöksessä on ajateltu pelaajia ja faneja. Kuvassa myös Atte Ohtamaa. Kuva: imago sportfotodienst

Kummolan mielestä urheilumaailmalta tarvittaisiin enemmänkin linjauksia tällaisiin tapauksiin. Hän muistuttaa, että esimerkiksi Kansainvälinen olympiakomitea on ollut ihmisoikeusasioista hyvin hiljaa.

– Ymmärrän sen hyvin, koska Pekingissä on talvikisat ensi talvena. Se on vähän kuin kulovalkea. Turvallisuus on tosiasia, emmekä missään nimessä olisi voineet taata fanien ja pelaajien ja muiden toimihenkilöiden turvallisuutta nimenomaan jääkiekon erikoisaseman takia. Sitä olisi käytetty hyväksi propagandavälineenä. Henkilökohtaisesti laitan ihmisoikeusasiat aina kaiken edelle.

Maanantaina IIHF:n hallitus ei ehtinyt tehdä päätöstä siitä, miten tulevan kevään MM-kisat järjestetään. Vaihtoehtoja on kolme: pelataan Latviassa koko kisat, mutta Kummolan mielestä jalkapallostadionille tehtävä väliaikainen halli on ongelma. Kahden vuoden takainen kisäisäntä Bratislava valmiina järjestämään kisat, kuten myös kolmen vuoden takainen Herning Tanskassa.

– Me päätimme, että näiden kolmen vaihtoehdon lisäksi emme ota uusia ehdotuksia. Näiden välillä se päätetään varmaan kahden seuraavan viikon sisällä, Kummola sanoi.

– Itse olen sitä mieltä, että ainakin finaalit pitäisi pelata Latviassa, koska kyllä Latviakin on tästä tilanteesta kärsinyt paljon.

Lue myös:

.
.