Hyppää sisältöön

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Nummela: "Tyylipisteitä ei tästä voi antaa mihinkään suuntaan"

Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan mielestä jääkiekko oli voittaja, kun IIHF kertoi, ettei Minskissä pelata MM-kiekkoa.

Harri Nummela, Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kuva: Tomi Hänninen

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF veti miesten MM-turnauksen pois Valko-Venäjältä. Odotettu päätös loppujen lopuksi. Kuinka rankka prosessi oli Jääkiekkoliitolle?

– Tämä on ollut moniulotteinen ja pitkä prosessi. Kaikista työläin ja rankin se on varmasti ollut IIHF:n hallitukselle ja siellä oleville jäsenille. Syksyn mittaan tietysti myös Jääkiekkoliitossa on käytetty paljon aikaa tämän asian eteen.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela myönsi yllättyneensä, että prosessi vei näinkin paljon aikaa.

– Suomalaisesta näkökulmasta ajatellen tässä on mielestäni ollut jo kuukausien ajan selvää, millainen ratkaisu pitää tehdä. Tietysti päätös on iso ja merkittävä kansainvälisen liiton näkökulmasta. Eri vaikutukset ja vaihtoehdot oli tarpeen arvioida hyvin huolellisesti.

Prosessi Valko-Venäjä -asiassa oli poikkeuksellisen pitkä ja mutkikas. IIHF ei kertonut virallisina perusteluinaan, että maan ihmisoikeusrikkomukset olisivat olleet se asia, joka vei turnauksen lopulta MInskiltä. Suomen kiekkopomo näki asian kuitenkin toisin.

– Tyylipisteitä ei tästä voi antaa mihinkään suuntaan. Hyvä asia on se, että jääkiekko tässä loppujen lopuksi onnistui ja pystyi minusta lähettämään oikeanlaisen viestin maailmalle ihmisoikeuskysymyksissä, Nummela totesi.

IIHF:n hallituksesta piakkoin väistyvä Kalervo Kummola uskalsi laittaa arvovaltansa peliin uran loppumetreillä ja kritisoi voimakkaasti Valko-Venäjän "kuumaa perunaa", eli maan surkeaa ihmisoikeustilannetta syksystä lähtien.

Nummela muistutti, että myös Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Rene Faselin aikakausi päättyy ensi syksynä, jolloin valitaan uusi nokkamies ja kokonaan uusi hallitus.

Lue myös:

Kommentti: Jääkiekon MM-kisat siirrettiin pois Valko-Venäjältä tavalla, joka paljasti, että jääkiekon arvomaailma on huipulla mätä

Ulkoministeri Haavisto pitää MM-kisojen siirtämistä pois Valko-Venäjältä oikeana päätöksenä – "Tilanne olisi voinut johtaa väkivaltaan"

Jukka Jalonen otti hyvillä mielin MM-kisojen siirtämisuutisen – "Emme joudu matkustamaan, totta kai siitä on etua"

Jääkiekon MM-kisat pois Valko-Venäjältä – Kalervo Kummola: Päätös ei ollut helppo, vaikkakin yksimielinen