Hyppää sisältöön

Valkovenäläinen oppositiovaikuttaja kertoo Yle Urheilulle, miten jääkiekon MM-kisojen sponsorien päät käännettiin – "Lähetimme valtavan määrän kirjeitä"

Latvian terveysministeriön asiantuntija Uga Dumpis arvioi, että jääkiekon MM-turnausta ei voida pelata yleisön edessä keväällä 2021.

Valko-Venäjän mielenosoitukset ovat jatkuneet jo lähes puoli vuotta. Kuva: AOP

RIIKA.Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF veti jääkiekon MM-turnauksen pois Minskistä pian sen jäkeen, kun useat kisasponsorit ilmoittivat vastustavansa Minskissä pelaamista.

Taustalla olivat Valko-Venäjällä syksyn ja talven aikana tapahtuneet levottomuudet. Valko-Venäjällä on osoitettu voimakkaasti mieltä presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastaan elokuun presidentinvaalien jälkeen. EU ei tunnusta vaalien tulosta ja pitää niitä vilpillisinä.

Monet valkovenäläiset vaativat kisasponsoreilta ja kansallisilta jääkiekkoliitoilta toimia ihmisoikeuksien puolesta. Tätä lobbausta on johtanut urheilupiirien perustama työryhmä, johon kuuluu muun muassa käsipallojoukkue Vitjazin koordinaattori Aleksandr Opeikin.

– Lähetimme kisasponsoreille valtavan määrän kirjeitä, jossa kerrottiin kaikki faktat. Ulkomailla asuvat valkovenäläiset ovat olleet yhteydessä näihin yrityksiin sosiaalisessa mediassa. Tähän ei riitä 20 ihmistä, tarvitaan 200 000. Me olimme tiedonvälityksen moottori ja yhteiskunta hoiti loput, Opeikin kuvailee.

Aiemmin tammikuussa kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja René Fasel tapasi Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan, Aljaksandr Lukašenkan, ja tapaamisesti julkaistiin videoita, joissa herrat halailevat lämminhenkisesti. Opeikinin mielestä tämä oli hetki, joka sai valkovenäläisen yhteiskunnan laajasti vaatimaan kisojen siirtoa. Hän uskoo, että sponsorien PR-osastoillakin huomattiin somessa noussut kiukku.

Koko turnaus ehkä Latviaan

Jääkiekon maailmanmestaruuskisat piti alunperin jakaa Riian ja Minskin kesken, mutta Valko-Venäjän poliittinen myllerrys tuli yhteistyön tielle.

Maanantaina kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF ilmoitti vetävänsä kisat pois Minskistä. Latvian pääministeri Krišjanis Karinš ja ulkoministeri Edgars Rinkevičs kertoivat heti Twitterissä, että Latvia selvittää, voisiko se isännöidä kisoja yksin.

Esillä on ollut myös mahdollisuus, että MM-otteluita pelataan Tanskassa tai Slovakiassa.

Kaikki eivät ole tervetulleita

Vaikka yksi suuri ratkaisu saatiin maanantaina tehtyä, jännitteet eivät suinkaan hävinneet kiekkoilevien maiden väliltä.

Latvia on asettanut Valko-Venäjän presidentin ja jääkiekkoliiton puheenjohtajan maahantulokieltoon. Latvian mustalla listalla on yli sata valkovenäläistä, jotka ovat osallistuneet vaalien väärentämiseen tai julmuuksiin rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan. Jos kevään kisat pidetään kokonaan Latviassa, Valko-Venäjän jääkiekkoliiton johtaja Dmitri Baskov ei voi osallistua tapahtumaan.

IIHF on aloittanut oman selvityksensä Baskovin mahdollisista rikoksista.

Riga Arena on Latvian tärkein jääkiekkopyhättö, joka tarjoaisi komeat puitteet maailmanmestaruuskisoille. Kuva: Markus Kokkonen/Yle

Kisat pelataan todennäköisesti tyhjille katsomoille

Latvian Riiassa pelataan toukokuussa todennäköisesti jääkiekon MM-otteluita, mutta tyypillistä festivaalihumua tuskin nähdään. Latvian johtava korona-asiantuntija kertoo Yle Urheilulle, että suuren yleisötapahtuman järjestäminen keväällä näyttää erittäin epätodennäköiseltä.

– En usko, että mitään jääkiekon maailmanmestaruuskisojen kaltaista voidaan järjestää Euroopassa toukokuussa. Kyse ei ole pelkästään Latviasta, sanoo Uga Dumpis, tartuntatautien johtava asiantuntija Latvian terveysministeriöstä.

– Ilman yleisöä se on toki mahdollista, mutta ei yleisön kanssa. Emme ole mikään Australia tai Uusi-Seelanti. En usko, että edes Suomessa järjestettäisiin sellaista, Dumpis pohtii.

Suomi kuuluu koronatilastoissa Euroopan parhaimpien maiden joukkoon.

Kevään MM-otteluita on suunniteltu Riga Arenalle. Kyltti areenan ovessa kertoo, että rakennukseen saa nyt päästää korkeintaan nolla asiakasta. Kuva: Markus Kokkonen/Yle

Maailman terveysjärjestö WHO:n uusimmassa raportissa Latvian koronaluvut ovat karuja.

Uusia Covid-19-tartuntoja löytyy noin tuhat päivässä. Latvian koronarajoitukset ovat tällä hetkellä erittäin tiukkoja. Viikonloppuöisin on voimassa ulkonaliikkumiskielto. Esimerkiksi Suomesta Latviaan saapuvat ihmiset joutuvat pakolliseen 10 päivän karanteeniin.

– Toukokuuhun mennessä tuskin päästään yhtä hyvään tilanteeseen, missä kesällä oltiin, Dumpis miettii.

Latvian jääkiekkoliiton hallituksen puheenjohtaja Aigars Kalvitis sanoi maanantaina uutistoimisto Letalle, että Latvian hallitus päättää, päästetäänkö otteluihin yleisöä.

Riian keskustaan on pystytetty pandemian aikana valtava patsas lääkärien kunniaksi. Sen kasvot ovat nyt lumen peitossa. Kuva: Markus Kokkonen/Yle

Lue myös:

.
.