Suora

  • Power Stage, Rovaniemi
  • Elävä arkisto esittää

Kalle Rovanperän toinen kausi MM-sarjassa on yhä osittain opettelua, tallipomo Latvalan odotukset Monte Carloon maltillisia: "Kolkuttelemaan palkintokorokkeen ovia"

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala ei lähde asettamaan suojatilleen menestyspaineita kauden avauskilpailussa.

Rallin MM-sarja
Kalle Rovanperä lähtee hakemaan lisää kokemuksia onnistuneen avauskisan jatkoksi.
Kalle Rovanperä ajoi viime vuonna Monte Carlon rallissa viidenneksi. Toyota Gazoo Racing WRC

Tuoreimmat ralliuutiset, -videot ja -podcastit sekä tiedot tulevista lähetyksistä löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Suomalaisia WRC-kuljettajia nähdään tällä kaudella kaikissa kisoissa vain yksi, Kalle Rovanperä. Vaikka Rovanperä on iältään vielä nuorukainen, on Toyota-kuskin ensimmäisestä virallisesta autourheilukilpailusta kulunut aikaa jo kymmenen vuotta. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin.

Ensimmäisen rallinsa Rovanperä ajoi kahdeksan vuotta sitten, ja nyt lähtee käyntiin uran neljäs kausi tehdastiimissä. Mistään keltanokasta ei siis enää voida täysin puhua.

Viime kauden piti olla harjoitteluvuosi, mutta koronavirus sotki maailman aikataulut ja rallikalenterin siinä mukana. Näin Rovanperän kisojen ja testipäivien lukumäärä typistyi merkittävästi. Tämä tarkoittaa sitä, että myös tällä kaudella iso osa kisoista menee vielä tutustuessa.

Tomin-nuoteista, Tommi Tuominen
Kuuntele Tomin nuoteista -podcast: Monte Carlo avaa rallikauden 2021

Muutamassa kilpailussa voidaan jo kuitenkin odottaa tulosta. Yksi niistä on ehdottomasti kauden toinen osakilpailu Rovaniemellä. Siitä kilpailusta Rovanperällä on ainoana WRC-kuljettajana kokemusta nykyautoilla, sillä hän oli viime vuonna Yariksella mukana Tunturirallissa.

– Ehkä minulla on sen myötä pieni etu, mutta ei mitään erikoista. Ajoin silloin vuosi sitten kuitenkin pätkät vain kertaalleen, eikä nyt välttämättä ole edes samoja erikoiskokeita. Mutta toki tiedän nyt vähän ennakkoon minkälaista siellä on, Rovanperä ennakoi.

Ennen Suomen talviosakilpailua edessä on kuitenkin kauden avauskisa, Monte Carlo. Parhaimmillaan, tai pahimmillaan, kisa sisältää lunta, jäätä, sohjoa ja kuivaa asfalttia. Viime vuonna Rovanperä ajoi ehjän kisan sijoittuen viidenneksi, ja aiemmin hän on ajanut kisan myös kahdesti Skodan R5-autolla. Toyotan tuore tallipäällikkö Jari-Matti Latvala olisi vastaavaan sijoitukseen tälläkin kertaa tyytyväinen.

– Kalle ajoi viime vuonna Monten läpi tasaisesti ja maltilla, ja sai siten hyvää kokemusta. Jos Kalle pystyy tänä vuonna samanlaiseen, eli kolkuttelemaan palkintokorokkeen ovia, on suoritus jo onnistunut. Jos Montessa sijoittuu viiden parhaan joukkoon, on kausi alkanut hyvin, sanoo urallaan kolmesti Monten palkintokorokkeelle yltänyt Latvala.

Kalle Rovanperä
Vaikka Rovanperä täytti lokakuussa vasta 20 vuotta, on ralliuralla mittaa jo kahdeksan vuotta.Toyota Gazoo Racing WRC

"Kisa kerrallaan eteenpäin"

Latvalan entinen kartanlukija, Yle Urheilun asiantuntija Miikka Anttila sanoo, että Rovanperällä on nyt helpompi kisa edessään, kun kokemusta Montesta on jo taskussa.

– Sää voi vaihdella nopeastikin, mutta Kalle tietää nyt miten eri keleihin pitää reagoida. Siitä on juuri tuossa kisassa merkittävä etu. Ja ylipäätään Monte Carlossa kaikki ajetut kilometrit ovat eduksi, oli keli sitten mikä hyvänsä, maailman kokenein kartanlukija Anttila sanoo.

Anttilan mielestä Rovanperälle alkava kausi on edelleen opettelua ja kauteen pitää suhtautua pienin askelin.

– Kun tilanne koronan takia on se mikä on, täytyy Kallen mielestäni katsoa nyt vain kisa kerrallaan eteenpäin. Vielä ei ole aika tehdä pitkiä suunnitelmia. Nyt vain keskittyminen aina tulevaan kilpailuun ja sitä kautta arvokasta kokemusta taskuun tulevia vuosia varten, Anttila painottaa.

WRC:n ja Michelinin kymmenen vuoden yhteistyö päättyi viime kauden lopussa. Tälle kaudelle tehdastiimit varustetaan Pirellin renkailla, joissa ainakin testien perusteella on eroa entiseen merkkiin. Anttilan mielestä Rovanperälle muutos ei ole niin iso kuin monelle muulle.

– Kallelle ei ehtinyt kertyä kovin paljon kokemusta Michelinistä, joten siinä mielessä hyppy uuteen voi olla helpompi kuin muilla. Tämä on periaatteessa vain yksi uusi asia muiden joukossa.

Yle Urheilun lähetykset Monte Carlon MM-rallista

Torstai 21.1.

EK1 Saint-Disdier - Corps 20,58 km TV1 klo 15

Ennakkotunnelmat ja päivän huippuhetket TV2 klo 21

Perjantai 22.1.

EK7 Chalancon - Gumiane 2 21,62 km TV1 klo 14.30

Päivän huippuhetket TV2 klo 20.30

Lauantai 23.1.

EK11 La Bréole - Selonnet 2 18,31 km TV1 klo 13

Päivän huippuhetket TV2 klo 20

Sunnuntai 24.1.

EK13 Brianconnet - Entrevaux 1 14,31 km Yle Areena klo 11

EK15 Brianconnet - Entrevaux 2 14,31 km Power Stage TV2 klo 13

Kisan huippuhetket TV2 klo 19.45

Lue myös:

"En oikein vieläkään osaa sisäistää sitä", Jari-Matti Latvalan haasteet alkavat heti – poimi tästä suurimmat puheenaiheet poikkeuksellisen rallikauden kynnyksellä

Juho Hänninen ajoi yleiskilpailun voittoon Tunturirallissa – Valtteri Bottas oli kuudes

Suomessa ajetaan tänä vuonna kaksi MM-rallia – tuore tallipäällikkö Latvala hehkuttaa olosuhteita: "Jos kaikki menee hyvin, siinä voi olla jatkumoa"

Asiantuntijalta rohkea povaus Kalle Rovanperän mahdollisuuksista Rovaniemen MM-rallissa – suomalaisnuorukaisella ainutlaatuinen kotikenttäetu puolellaan

Nyt se on varmaa: Rovaniemellä ajetaan helmikuun lopussa Suomen ensimmäinen MM-talviralli – "Haastava ja luminen kisa tulossa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat